Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Friluftsliv - isvett Var aldrig ensam på isen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Friluftsliv - isvett Var aldrig ensam på isen"— Presentationens avskrift:

1 Friluftsliv - isvett Var aldrig ensam på isen
Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10cm tjock Prova alltid isen med en ispik om du är osäker Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen” Lär dig var isens svaga punkter är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn

2 Friluftsliv - badvett Bada alltid tillsammans med någon.
Simma längs med stranden. Hoppa eller dyk inte på okänt vatten. Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet. Simma inte under bryggor och hoppställningar. Spring inte på bassängkant eller brygga - du kan halka. Ropa bara på hjälp om du är i nöd. Lek inte med livräddningsmaterial. Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".

3 Friluftsliv - allemansrätten
Allemansrätten reglerar vilka rättigheter och vilka skyldigheter vi har när vi vistas i naturen. Bygger på ömsesidig hänsyn och respekt! Vi har tillträde till skog och mark men undantag för privat tomtmark där hus är synligt eller där det är uppenbart att ägaren inte vill att du vistas. Du får ta dig fram till fots, cykla, rida och åka skidor över annans mark om du inte skadar grödor, plantering etc. (mer att läsa i boken)

4 Friluftsliv Tumregler för olika områden: Skog och mark
Motordrivna fordon får endast köras på vägar, banor eller leder avsedda för detta. Får cykla eller rida i naturen men ej i motionsspår, odlad mark eller vandringsleder. Hunden måste vara kopplad och under uppsikt mellan 1 mars till 20 augusti. (Kan få böter, 1000kr, om detta inte följs) Bad och båt Får gå i land, bada samt framföra och förtöja båt överallt förutom privat tomt eller andra områden som det är förbjudet. Framföra båtar på annans vatten men måste följa lokala regler t.ex. förbud mot vattenskidor och fartbegränsningar. Vattenskoter får bara köras på ställen som länsstyrelsen har bestämt.

5 Friluftsliv Camping Tillåtet att campa enstaka dygn på mark som inte är odlad och som inte är synligt för eller störande nära ett bostadshus utan att be markägaren om lov. Tältning i grupp med flera tält kräver markägarens tillstånd. Eldning Får elda så länge du ser till så att det inte finns minsta risk för spridning av branden. Vid allmänt eldförbud är det helt förbjudet. Inte tillåtet att elda direkt på stenhällar eller berg eftersom det kan spricka.

6 Friluftsliv Skräp i naturen
Alltid ta med skräp och lämna aldrig metallföremål i naturen. Blommor, svamp och bär Du får plocka blommor, bär och svamp men inte bryta grenar eller bark från levande träd och buskar. Fridlysta växter är alltid förbjudet att plocka. Fiske och jakt Tillåtet att fiska är i de fem största sjöarna och längst kusterna. Laxfiske längs Norrlandskusten är förbjudet. Fisket är begränsat till fiskekort eller annat tillstånd. Jakt är tillåtet vid vissa tidpunkter. Inte tillåtet att jaga var som helt, rätten tillhör markägaren.

7 Friluftsliv - orientering
Orientering en grundläggande kunskap 1. Säkra ledstänger 2. Ekvidistanskurvor – höjdskillnader i naturen 3. Kartförståelse och kompass

8 Friluftsliv - examination
Praktiskt examination: Simning Orientering Delta i HLR (se schema) Teoretisk examination – slutprov: Allemansrätten, bad- och isvett samt kartförståelse och teckenförklaring.


Ladda ner ppt "Friluftsliv - isvett Var aldrig ensam på isen"

Liknande presentationer


Google-annonser