Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre."— Presentationens avskrift:

1 Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.

2 Trädet suger upp vatten ur marken för att göra näring
Trädet suger upp vatten ur marken för att göra näring. Om man bryter en kvist kan vätska sippra ut, man säger att trädet blöder. Årsringarna på träder berättar hur gammalt trädet är. Hur gammalt är detta träd?

3 Hur gammalt kan ett träd bli? Och hur högt kan ett träd bli?
Sveriges äldsta träd är en tall och den blev ca 650 år och växte i Dalarna. Sveriges högsta träd är en gran och den blev ca 50 meter.

4 På våren blir gräset grönt igen och blommor kommer upp ur jorden.
Träden får små gröna knoppar som sen spricker och blir blad.

5 På våren kommer flytt-fåglarna tillbaka som varit i varmare länder
På våren kommer flytt-fåglarna tillbaka som varit i varmare länder. Fåglarna bygger bo i träden. Där lägger de sina ägg.

6 Fågelsång Visst är det vackert med fågelsång!
Hanen lockar till sig honorna med sång så att de kan para sig och få ugnar. När de kläckts slutar hanen sjunga för att ingen ska komma och ta ungarna.

7 Hur gammal kan en fågel bli. De lever ett farligt liv
Hur gammal kan en fågel bli? De lever ett farligt liv. De kan bli uppätna, svälta, bli sjuka och råka ut för dåligt väder. Småfåglar lever mellan 1-3 år. Större fåglar lever längre!

8 Insekter och andra djur som legat i dvala under vintern vaknar
Insekter och andra djur som legat i dvala under vintern vaknar. Du kanske ser en myra, groda eller årets första fjäril!

9 Våren är grodornas tid. Honan lägger sina ägg i vattnet och efter ca 3 veckor simmar små fiskliknande yngel omkring. Vad äter grodor? Växtdelar och döda smådjur, insekter, maskar och sniglar.

10 Först ägg…sedan yngel…som får ben…svansen krymper…FÄRDIG UPP PÅ LAND!

11 Insekterna flyger från blomma till blomma.
Frömjöl fastnar på deras håriga kroppar och skavs sen av på nästa blomma. Det kallas pollinering. En del växter låter vinden göra jobbat. Och vipps så har vi fått nya blommor! Smörblomma

12 Ska vi så ett frö? Plantera några gula ärter i jorden.
När ärtan gror tar den upp vatten och ärtan spricker och rötterna tittar fram. Dessa behövs för att hålla fast den nya plantan i jorden. Efter ett tag växer roten uppåt och det kommer en stjälk. Sen kommer en blomma.

13 Hur kommer vattnet upp till bladen?
Träd och blommor behöver mycket vatten för att göra näring till bladen. Rötterna pressar vattnet upp genom stammen och ut till bladen. Du kanske ska testa tulpantricket? Du behöver: En vit tulpan Glasburk med vatten karamellfärg

14 Vårväder. På våren kan jag gå ut utan varm jacka. Jag kan börja cykla igen. Jag är rädd om mitt liv så jag använder alltid cykelhjälm.


Ladda ner ppt "Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre."

Liknande presentationer


Google-annonser