Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kolets kretslopp.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kolets kretslopp."— Presentationens avskrift:

1 Kolets kretslopp

2 Förenklad bild av kolets kretslopp
Kretsloppet börjar lättast i atmosfären. Där finns ett lager av kol i form av koldioxid. Att det finns ett fungerande kretslopp av kol i naturen gör det möjligt för djur och växter att leva, samt att vi har en okey temperatur på jorden.

3 Fotosyntesen - livets viktigaste reaktion.
Genom fotosyntesen så tar växter upp koldioxid från atmosfären. Växter behöver koldioxid för att kunna tillverka socker som växterna har till att växa och bli starka. Det bildas också syre. Men det vill växterna inte ha, så det släpper dem ifrån sig till oss (djuren).

4 Fotosyntesen i bild Så här kan man rita fotosyntesen.
Här syns vattnets kretslopp också. Solen håller igång båda två. Energi är det socker som bildas i växterna.

5 Haven tar upp koldioxid
Det första som bildas är vanlig kolsyra. Det går till så här: Kolsyra i vatten blir till något som kallas för karbonat. Karbonat reagerar med Ca2+(kalcium som finns i mjölk) och blir till skalen hos kräftor, räkor och krabbor. Döda kräftdjur blir till slam och som blir till kalksten.

6 Cellandning - kolets väg tillbaka till atmosfären
Allting levande dör och allt levande behöver syre. Syret från växterna hjälper djur som oss och djur i marken att använda det socker som finns till att få energi. Det är precis som en förbränningsmotor. Cellandning är exakt som en motor på bensinbilen. Cellanding är också fotosyntensen fast tvärt om. Socker + syre blir energi + vatten + koldioxid

7 Ett rubbat kretslopp Vi såg på förra bilden att kol kan lagras flera miljoner år, antingen som sten eller som fossilt bränsle. Att under kort tid (100 år) ha eldat upp nästan allt fossilt bränsle har ökat mängden växthusgaser. Träden räcker inte till för att ta upp koldioxiden. Därför ökar temperaturen.


Ladda ner ppt "Kolets kretslopp."

Liknande presentationer


Google-annonser