Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ämnesövergripande kunskapskontroller

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ämnesövergripande kunskapskontroller"— Presentationens avskrift:

1 Ämnesövergripande kunskapskontroller
Förberedelser för Åk 5 GEOGRAFI

2 Geografi Jorden förändras genom olika sätt:
- Yttre krafter (regn, vind, vatten) - Rörelser i jordskorpan (vulkan, berg skapas) - Människan ändrar naturen

3 Naturtyper I Norden finns olika naturtyper:
Slätter med jordbruk (här odlas tex. vete, havre) Skogar (en stor naturresurs då träet används till mycket) Fjäll och berg Kuster (flest personer bor nära kusten p.g.a. transport, fiske)

4 Väderstreck Uppåt på kartan ligger norr Vänster på kartan ligger väst
Höger på kartan ligger öst Neråt på kartan ligger söder

5 Naturresurser I Sverige är skogen en stor naturresurs. Vi kan tjäna pengar på skogen genom att använda träden på olika sätt. Vi kan sälja träd till andra länder, vi kan göra papper av träden, vi kan tillverka olika saker av träden. Om ett land har mycket mark att odla på är det en naturresurs. Det man odlar kan bli mat för djur och människor i Sverige, eller så kan vi sälja det vi odlar och tjäna pengar.

6 Väder och klimat Vädret kan växla ofta, klimat är väder under en lång period. Solen styr klimatet på jorden. Olika områden på jorden har olika klimat. Vid nord- och sydpolen finns polarklimat, vid ekvatorn finns tropiskt klimat.

7 Befolkning I Sverige heter de största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Där bor det flest personer i Sverige. Det bor flest personer vid kusterna (nära vattnet) för att förr var det lättare att färdas på vattnet för att träffa andra människor och handla med andra. Det fanns inte så bra vägar då som nu. Ditt närområde är platsen där du bor, tex. Handen.

8 Hållbar utveckling För att jordens resurser (skog, vatten, vind mm) ska räcka länge behöver vi tänka på att inte göra slut på det vi har. För att spara på jorden kan vi plantera träd, vi kan fiska lagom mycket, inte släppa ut så mycket avgaser, släcka lampan när vi lämnar rummet, sopsortera mm.

9 Kartkunskap Det finns olika tecken i en kartbok, tex linjer, prickar och olika symboler. En landgräns är en gräns mot ett annat land. En vattengräns är en gräns mellan land och vatten. I en kartbok finns även olika färger: Gul = jordbruksmark Grön = skog Blå = vatten Vit = is


Ladda ner ppt "Ämnesövergripande kunskapskontroller"

Liknande presentationer


Google-annonser