Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lär dig mer om svampar Nu kan man börja skörda effekterna av regnen som kom under första hälften av augusti. Många rapporter om karljohan kommer från mellansverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lär dig mer om svampar Nu kan man börja skörda effekterna av regnen som kom under första hälften av augusti. Många rapporter om karljohan kommer från mellansverige."— Presentationens avskrift:

1 Lär dig mer om svampar Nu kan man börja skörda effekterna av regnen som kom under första hälften av augusti. Många rapporter om karljohan kommer från mellansverige. Veckorna framöver ser ut att få en god svamptillgång på många håll, så passa på att ge dig ut!

2 Kantarell! Som ni nu alla vet är kantarellen ätlig!
Den går att hitta bland löv- och barrskog i hela Sverige! Den är sällan larvangripen. Kantarellsäsongen är mycket lång, ofta kommer de första kantarellerna redan i juni-juli, och om nattfrosten inte är allt för grym så kan man finna dem långt in på senhösten. Förväxlas lätt med narrkantarell eller falsk kantarell!

3 Karl Johan! En av våra populäraste matsvampar. Har ett ljust ådernät på foten och en mild, nötlik smak. Vanlig i barr- och lövskog över hela Skandinavien. Vissa år uppträder den i stora mängder, s k karl johan år God som ingrediens i såser, soppor, stuvningar mm. Går bra att torka för långtidsförvaring. Skiva då svamparna i ca 5 mm. tunna skivor innan du lägger dem på tork.

4 Blodriska En klassiker bland våra matsvampar, god i smaken och lätt att lära sig känna igen. Växer med gran, gärna på fuktig mark. Alla riskor som blöder en morotsfärgad till vinröd saft är goda matsvampar

5 Fjällig taggsvamp En stor, fjällig och vacker art som kan nå en hattbredd på cm. Växer tillsammans med gran. Ätlig som ung, som äldre blir den mer besk och oaptitlig. Smaken är speciell, inte alla gillar den.

6 Vårtig röksvamp Päronformade fruktkroppar med små vårtor som lätt trillar av vid beröring. Ätlig. Små knoppar av flugsvampar kan påminna om röksvampar och äggsvampar, var därför uppmärksam!

7 Blomkålssvamp En härligt god, stor och maffig gräddfärgad svamp påminnande om ett stort blomkålshuvud. Växer på marken intill stammen på stora, gamla tallar. En av våra godaste matsvampar, utmärkt god friterad! Svampköttet smakar milt, och har en frisk "skogsdoft".

8 Röd flugsvamp Vacker och mytomspunnen giftsvamp som är troligtvis världens mest avbildade svamp. En vanlig giftsvamp som trivs i såväl löv- som barrskog över hela Sverige. Svampens gifter påverkar nervsystemet och ger symptom som illamående, hjärtklappning och hallucinationer. I Sverige har den använts som fluggift och som medel mot vägglöss

9 Grönkremla Lömsk flugsvamp
Läcker matsvamp, men se upp för den lömska flugsvampen som uppifrån kan vara väldigt lik. Växer med björk i skog och i parker över hela Norden. Alla milda kremlor är fina matsvampar. Lömsk flugsvamp Vacker och dödligt giftig. Växer på mullrik jord i ek- och bokskog i södra och mellersta Sverige. Sällsynt, men kan lokalt vara något vanligare. Lukt som ung svag, med åldern kraftigare och sötaktigt frän, obehaglig. Tunn ring runt foten, som är svår att upptäcka ibland. Förekommer även i en helvit form.

10 Trattkantarell Växer ganska sent på hösten och kallas även höstkantarell. En läcker matsvamp som passar all sorts matlagning. Vanlig i mossig barrskog över hela landet. Ibland stöter man på trattkantareller som saknar ett färgpigment, de är då i helgula. Foten är ihålig. Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell. Trots detta förekommer rapporter om människor som av misstag fått med sig toppig giftspindling när de varit ute för att plocka trattkantareller. Toppig giftspindling En av våra farligaste giftsvampar. Undvik i regel alla bruna svampar med bruna skivor! Verkar bli allt vanligare i takt med den ökade försurningen i våra skogar.

11 Det finns runt 10 000 svamparter i vårt land, och av dem är drygt 100 bra matsvampar.
Var försiktig! Som svampplockare är det viktigt att känna igen våra farligaste giftsvampar. Det är faktiskt inte så svårt. De arter som står för de allvarligaste svampförgiftningarna i Sverige är vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting. Lär dig dem!


Ladda ner ppt "Lär dig mer om svampar Nu kan man börja skörda effekterna av regnen som kom under första hälften av augusti. Många rapporter om karljohan kommer från mellansverige."

Liknande presentationer


Google-annonser