Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Introduktion till metabolismen Biologisk kemi, 7,5p KTH Vt 2010 Märit Karls.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Introduktion till metabolismen Biologisk kemi, 7,5p KTH Vt 2010 Märit Karls."— Presentationens avskrift:

1 Introduktion till metabolismen Biologisk kemi, 7,5p KTH Vt 2010 Märit Karls

2 Vad är det för likhet?

3 Innehåll i modersmjölk Per 100 g: 6,6 g laktos 4,6 g fett 0,9 g protein Vad används dessa näringsämnen till?

4 Alla celler behöver energi Rörelse Transport Tillväxt och reparation För tillväxt och reparation behövs även råvaror till kroppens syntes av proteiner, cellmembran mm Energi och råvaror finns i våra födoämnen

5 Var kommer energin ifrån?

6 Energirika molekyler ATP ger energi till andra molekyler via kopplade reaktioner Se tab i Holum och läs om denna fantastiska molekyl på s. 709! Energirika bindningar Elektronbärare OBS! Fyll i negativa laddningar!

7

8

9 Metabolismen på vår nivå Detaljstudera 1 metabolism Fundera på för varje reaktion: VAR? (celltyp, cellorganell) HUR? VARFÖR? (ge energi, lagra energi, syntes) NÄR? (reglering, hormonstyrt, enzymer) Förhoppningsvis efter redovisning: ha en känsla för hur de hänger ihop

10 Digestionskanalen Magsäcken Tunntarmen Pancreas LEVERN Gallblåsan Se fig i Martini

11 Vad händer med maten? Kolhydrater se fig. 8.8

12 Efter en måltid

13 Reglering av blodsocker

14 Vad händer med maten? Lipider se fig % av alla lipider i födan är triglycerider TG Kolesterol finns bara i animaliska produkter –Ej essentiell, kroppen kan tillverka eget kolesterol Fosfolipider finns i t ex äggula (lecitin) och jordnötter, ej essentiellt

15 Vad händer med maten? Protein se fig Används i första hand inte för energiproduktion Lagras inte, Aminosyrapool för syntes av protein –konstant utbyte: lever-blod-vävnader I levern tillverkas icke-essentiella aminosyror

16 Proteinsyntes I alla celler tillverkas proteiner som cellen behöver enl ”recept” i generna Cellerna lagrar inte aminosyror för kommande behov Transaminering –Ex. glutamat/  -ketoglutarat

17 Nedbrytning av protein Varje dag bryts ca 500 g protein ned Oxidativ deaminering i levern Bildad NH 3 är toxisk, måste omvandlas till urea 80% av all NH 3 utsöndras som urea

18 Glykoneogenes Nybildning av glukos

19 Glukos från aminosyror

20 Översikt

21 Hur används molekylerna för energiproduktion och syntes? Viktigast att förstå syftet med de olika vägarna Känna till irreversibla/reglerande steg Förstå regleringen av de olika vägarna Enzymer i intermediärmetabolismen kräver co- enzymer, som oftast är vitaminderivat

22 Tips! Biblioteket har mycket relevanta biokemiböcker T ex: Baynes, Medical Biochemistry Jag har tillgång till bilder från boken

23 Nya bilder efter kursen

24 Cell med alla processer verview.html

25 Fettsyrametab olism hemistry/CHEM445/lectures.cfm?L=19


Ladda ner ppt "Introduktion till metabolismen Biologisk kemi, 7,5p KTH Vt 2010 Märit Karls."

Liknande presentationer


Google-annonser