Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

skola. hamarkfilm. se/index

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "skola. hamarkfilm. se/index"— Presentationens avskrift:

1 http://www. skola. hamarkfilm. se/index

2 Kort fakta Befolkning: ca 320 000 Språk: Isländska
Valuta: Isländska kronor Huvudstad: Reykjavik , människor (2011) Island är en timme efter Sverige. Högsta berg: Hvannadalshnjukur m.ö.h. Kändaste sjö: Myvatn Islands nationaldag: 17:e Juni

3 Islands flagga

4 Naturlandskap Island är en ö som ligger i Atlanten utanför Norge.
Island har ett milt klimat året runt tack vare golfströmmen. På södra Island sjunker temperaturen till -10 grader på vintern och på sommaren kan de ha upp till 23 grader. På norra Island sjunker temperaturen till -15 grader och på sommaren kan temperaturen bli 24,5 grader. 11,5% av Island är täckt av is och en ¼ är täckt av växtlighet. Bara 1% av Island odlas det på. Island har ett stort näringsliv som t.ex. fiska och inom det så är fiskefartygen väl utrustade. 11% av Island täcks av lava.

5 Kartor

6 Mat och dryck På Island torkar och röker man det mesta av maten.
De äter och dricker ganska mycket mjölkprodukter. Och de äter mycket fisk eftersom de har nära till havet.

7 Vattenkällor Islands största vattenkälla heter Delidartunguhver, där produceras de över 150 liter vatten i sekunden. Island har gott om hett vatten. Man använder vatten till att värma upp hus. Island har jätte många badhus för att de har så gott om vatten. De värmer upp badhusen med det varma vattnet. Energin är väldigt billig för att de har så många vattenkällor.

8 Skola/utbildning Man går 10 år i grundskolan, höst och vårtermin precis som i Sverige. Fast man börjar 1:a september och slutar 31:a maj. Barnen kan ha långt till skolan, man då får barnen åka skolbuss till skolan. Det finns 7 universitet och högskolor på Island, 3 st i Reykjavik och 4 st på landsbygden. Om man vill ta en yrkesutbildning kan det ta ca 3-4 år. Arbetslösheten är 7,8% på Island. Hög levnadsstandard.

9 Språk Många Islänningar talar danska fast med Isländskt uttal och därför förstår många nordbor dom lätt. Svenska och Isländska är mycket olika. Här i Sverige har språket ändrat sig mycket på bara 100 år men t.ex. isländska barn är det inga problem att läsa sagor som är skrivna för 800 år sen, för att det isländska språket har inte förändrats så mycket sedan 1200-talet. Därför att Island länge var ett isolerat land. God morgon= góðan daginn God natt= góða nótt

10 Fritid De fördriver tiden att gå på teater, bio, bibliotek och konstutställningar. Turisterna tycker att det är roligt att rida islandshästar. De kommer också till Island för att uppleva den ovanliga naturen.

11 Islandshästar Islandshästarna har alltid varit stort på Island och det är dom fortfarande. Dom är väldigt populära. Man har länge använt Islandshästar som packdjur och riddjur. Hästarna kan klara sig länge utan att äta så mycket. Hästarna äter ris och gräs som dom skrapar fram under snön. Men hästarna som ska bära eller dra måste man ge extra mycket mat för att dom ska orka. Om det är t.ex. snöstorm så går det snabbare att ta sig fram dit man vill med häst än med bil.

12 Historia 2008 sjönk ett av världens rikaste samhälle i djup kris men nu är islänningarna STARKT på väg tillbaka. Island är med i det nordiska rådet. År :e juni då förklarade sig Island självständigt och man valde landets första president.

13 Slut  Källor: Iceland.is, landguiden, Atlas, papperna vi fick och skola.hamarkfilm.se Denna PowerPoint är gjord av: Greta, Melker, Erik. P och Emma. J 12/12-14 Alla bilder är tagna från CreativeCommons OCH JOEL


Ladda ner ppt "skola. hamarkfilm. se/index"

Liknande presentationer


Google-annonser