Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bosnien - Hercegovina Hampus Holmgren Christina Svensson 5B.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bosnien - Hercegovina Hampus Holmgren Christina Svensson 5B."— Presentationens avskrift:

1 Bosnien - Hercegovina Hampus Holmgren Christina Svensson 5B

2 Bosnien – Hercegovinas flagga

3 Bosnien – Hercegovina regering Bosnien - Hercegovina är en republik och har ett folkvalt presidentråd. Presidentrådet består av 3 personer det ska alltid vara en bosniak, en serb och en kroat. Presidenterna heter Zeljko Komsic, Haris Silajdzic och Nebojsa Radmanovic

4 Var ligger Bosnien – Hercegovina ? Bosnien – Hercegovina ligger I Europa och gränsar till Kroatien, Montenegro och Serbien Bosnien – Hercegovina har 3,8 miljoner invånare Huvudstaden är Sarajevo och har ca 300 000 invånare Ca hälften av landets yta är skog och ca 20% är odlad mark. Man odlar mest tobak och frukt. 92% av landet ligger 150 meter över havet det vill säga att det finns mycket berg och passar utmärkt för skidåkning.

5 Geografiska kännetecken i Bosnien – Hercegovina Floder: Sava, Bosna, Drina och Una Berg/bergskedjor: Maglic är det högsta berget, 2386 m ö h och det är en del av Dinariska Alperna

6 Klimat i Bosnien – Hercegovina Större delen av Bosnien- Hercegovina har ett inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. I de områden som ligger nära den korta kusten i söder råder medelhavsklimat.

7 Religionen är islam och Kristendom. Man går i skolan i 9 år från 6-15 års ålder precis som i Sverige Det talas 8 olika språk i Bosnien – Hercegovina varav de 3 vanligaste är bosniska, kroatiska och serbiska. Smått och gott om Bosnien – Hercegovina

8 Historiska händelser i Bosnien – Hercegovina Bosnien – Hercegovina var en del av Jugoslavien men blev ett eget land efter kriget 1992 - 1995

9 Seder och traditioner I Bosnien- Hercegovina Kulturen är en mix av muslimska och katolska traditioner och seder.

10 Bosnien – Hercegovina ekonomi De viktigaste exportvarorna är stål, aluminium, tyg, trä och mat 40% av bosniens invånare är arbetslösa Bosnien – Hercegovinas valuta heter Marka.

11 Turism i Bosnien – Hercegovina Bosnien – Hercegovina har nästan inga turister men de turisterna som finns där åker till städerna Sarajevo, Mostar och Jajce. Innan kriget fanns många vinterturister för att åka skidor I Bosniens berg, de börjar sakta återvända efter att landet har börjat byggas upp på nytt.

12 Turism i Bosnien – Hercegovina Bosnien – Hercegovina har nästan inga turister men de turisterna som finns där åker till städerna Sarajevo, Mostar och Jajce. Innan kriget fanns många vinterturister för att åka skidor I Bosniens berg, de börjar sakta återvända efter att landet har börjat byggas upp på nytt.

13 Turism i Bosnien – Hercegovina Bosnien – Hercegovina har nästan inga turister men de turisterna som finns där åker till städerna Sarajevo, Mostar och Jajce. Innan kriget fanns många vinterturister för att åka skidor I Bosniens berg, de börjar sakta återvända efter att landet har börjat byggas upp på nytt.

14 Tack för att ni har lyssnat! Slut!


Ladda ner ppt "Bosnien - Hercegovina Hampus Holmgren Christina Svensson 5B."

Liknande presentationer


Google-annonser