Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jugoslaviska krigen-koflikten på Balkan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jugoslaviska krigen-koflikten på Balkan"— Presentationens avskrift:

1 Jugoslaviska krigen-koflikten på Balkan

2 Historik När Gavrilo Princip sköt Franz Ferdinand 28 juni 1914 sa man att Balkan var en krutdurk redo att explodera. Det gjorde den och första världskriget startade. 77 år senare var det dags igen.

3 Historik Även under andra världskriget fanns det en konflikt då Kroatien eller i allafall stora delar stödde Italien och därmed nazisterna, medan delar av Serbien stödde sovjetunionen.

4 Jugoslavien konflikten
Konflikten är en rad krig och konflikter som utspelade sig på Balkan under 90-talet.

5 Historik-bakgrund-utgångsläge
När kalla krig slutade och Sovjetunionen ramlade sönder 1989 så föll de kommunistiska staterna- Jugoslavien var en av dem. Jugoslavien bestod av sex delrepubliker med fem nationaliteter och arton minoriteter. Åter en krutdurk med många folk på liten yta med olika religioner och etnicitet. På den lilla ytan har vi t ex stora grupper av ortodox kristna, katoliker och muslimer.

6 Händelseförlopp-nya stater
Slovenien och Kroatien förklarade sig självständiga i juni 1991 varpå armén anföll de båda länderna. Striderna ”upphörde” Januari 1992 då de erkändes som självständiga länder av EU. FN satte också in fredsbefarande styrkor från 92.

7 Händelseförlopp-krig
Efter Kroatien och Slovenien blivit självständiga så var Bosnien och Hercegovinas situation att man antingen gjorde sig självständiga eller att man fick ingå i en Serbisk union. Då Bosnien och Hercegovina i april 1992 utropade sig självständiga gick den Serbiska och federala armén till anfall, även Kroatiska armén la sig i. Den nya republiken förlorade snabbt stora delar av sitt territorium. Huvudstaden Sarajevo belägrades av serbiska armén som besköt staden med tungt artilleri.

8 Händelseförlopp-etnisk rensning
Syftet med Serbiens olika anfall var att ta landområden där en stor del serbisk befolkning fanns så att dessa områden sedan kunde införlivas i den nya Förbundsrepubliken Jugoslavien, bestående av Serbien och Montenegro (utropades 27 april 1992). För att nå sitt mål användes av flera stridande parter omfattande etnisk rensning dvs påtvingade folkomflyttningar, mord och deporteringar.

9 Händelseförlopp-etnisk rensning
I Bosnien Hercegovina stred flera olika grupper med varandra, det blev ett utnötningskrig mellan vilket slet på civilbefolkningen. Den våldsammaste delen startade i maj 1993 mellan Sarajevoregeringen och den bosnienkroatiska utbrytarstaten Herceg-Bosna. Kriget mellan regeringssidan och bosnienkroaterna var blodigt, men framförallt fanns många inslag av etnisk rensning och massmord. Striderna upphörde i april 1994, efter USA hjälpte till med en fred.

10 Händelseförlopp-Srebrenicamassakern
Kriget innehöll flera massaker, folkmord och andra brott mot mänskliga rättigheterna. Srebrenicamassakern 1995 är en av dessa händelser.

11 Srebrenicamassakern Mellan 11 Juli till 22 juli 1995 mördades ca 8000 bosnienmuslimska män av bosnienserbiska styrkor. Händelsen har klassats som folkmord av krigstribunalen i Haag. Ratko Mladić hålls åtalad för händelsen, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Han befinner sig fortfarande på fri fot.

12 Händelseförlopp-Daytona avtalet
I november 1995 startades förhandlingar på den amerikanska flygbasen i Dayton, Ohio. Enligt avtalet delades Bosnien och Hercegovina i två delar-Serbiska republiken och Bosniakisk-kroatiska federationen. En ny konstitution skrevs och freden/lugnet skulle upprätthållas med internationella styrkor.

13 Kosovokriget Republiken Kosovo hade inte blivit nationellt erkänd och med Daytona avtalet var det inte aktuellt, Kosovo var inhyst i Serbien. 1996 började en gerilla grupp UCK (Kosovas befrielsearmé) att attackera Serbiska säkerhetsstyrkor. De angrep och mördade även civila. Serbiska armén svarade med samma mynt genom angrepp på civilbefolkningen. Konflikten trappades upp 1998. Båda sidor gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelse och brott mot de mänskliga rättigheterna.

14 Kosovokriget FN´s säkerhetsråd fördömde den 31 mars 1998, de serbiska styrkornas "överdrivna våld mot civila och fridfulla demonstrationer" och det bestämdes att FN skulle skicka dit observatörer. Jugoslaviens/Serbiens svar var att öka den miltitära närvaron och övergreppen mot kosovoalbanerna.

15 Kosovokriget Vid ett möte i februari 1999 accepterade den kosovoalbanska sidan ett internationellt övergångsstyre under 3 år som sedan skulle avslutas med en folkomröstning om framtiden. Jugoslavien motsatte sig detta och efter misslyckade förhandlingar inledde NATO med stöd av USA och EU en rad bombningar i mars 1999 för att tvinga fram ett avtal.

16 Kosovokriget Svaret…Jugoslavien ökade sin fördrivnings politik och 1,5 miljoner av de två miljoner människor som bodde i Kosovo tvingades fly. En del av befolkningen avrättades direkt. Genom EU:s och Ryska federations medling accepterade Jugoslavien i juni 1999 ett FN-beslut om en internationell fredsstyrka, KFOR, och tillbakadragande av den jugoslaviska krigsmakten. Efter konflikten hittades massgravar samtidigt fortsatte övergrepp på olika delar av befolkningen som hämnd trots FNs säkerhets styrkor. Flera politiker och militärer har under 2000-talet dömts för de krigsbrott som skedde under krigen. Flera är fortfarande på fri fot och efterlysta. ”Kosovo the black hole of humanity”


Ladda ner ppt "Jugoslaviska krigen-koflikten på Balkan"

Liknande presentationer


Google-annonser