Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dalarna Dalarnas landskapsvapen är två pilar som korsar varandra. Man har hittat gamla mynt. På myntet var det två pilar. Pilarna betyder att Dalarnas.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dalarna Dalarnas landskapsvapen är två pilar som korsar varandra. Man har hittat gamla mynt. På myntet var det två pilar. Pilarna betyder att Dalarnas."— Presentationens avskrift:

1 Dalarna Dalarnas landskapsvapen är två pilar som korsar varandra. Man har hittat gamla mynt. På myntet var det två pilar. Pilarna betyder att Dalarnas folk krigade jämt förr i tiden.

2 Landskapsblomma och landskapsdjur Blåklocka är Dalarnas landskapsblomma Blåklocka växer mycket i Dalarna. Berguven är svart och brun. Dalarna är verkligen uvarnas land. För det lever mycket ugglor där.

3 Var ligger Dalarna? Dalarna ligger i mitten av Sverige, det gränsar mot många landskap. Dalarna är ett stort landskap. Här ligger Dalarna

4 Dalarnas städer Falun är Dalarnas största stad, där ligger en nerlagd koppargruva. I Avesta gör man rostfritt stål. Det finns en till stad som heter Borlänge. Här ligger Avesta Borlänge Falun

5 NÄRINGAR Många turister kommer till dalafjällen för att åka skidor. Därför jobbar många människor med turism.

6 I Dalarna kan man åka skidor i Idre och Sälen. Vasaloppet är en skidtävling. Den börjar i Sälen och går till Mora. Det är 8½ mil långt. Varje år kommer 10.000 människor och åker loppet. Det fanns en konstnär som hette Carl Larsson och bodde i Sundborn i Falun. Turism Vasaloppet Carl Larsson

7 Kända platser Dalälven och Siljan är två platser som många kommer till. Dalälven är den tredje största älven i Sverige. Väster- dalälven och Öster-dalälven går ihop och blir Dalälven. Siljan är en ganska stor sjö. Här rinner Väster- dalälven Här rinner Öster- dalälven Här ligger Siljan

8 industri Dalahästar Det finns 2 fabriker i Mora som gör dalahästar. Man sågar till hästarna i fabriken. Sen ger man dem till människorna som bor i Mora. De täljer till hästarna. Sen ger man tillbaka hästarna till fabriken och målar dem där. Mora knivar 2,5 miljoner knivar gör man i Mora varje år. De säljs över hela världen. De heter moraknivar.

9 Falu rödfärg Det fanns en koppargruva i Falun fast nu är den nerlagd. Innan kastade man upp sten från gruvan som inte innehöll koppar. Men det fanns ett färgämne i den. Nu använder man färgämnet till falu rödfärg. Här är receptet: 50l kokande vatten 2 kilo järnvitriol (konserveringsmedel) 2,5 kg rågmjölk 8 kilo rödfärg Dom här husen är målade med Falu rödfärg.


Ladda ner ppt "Dalarna Dalarnas landskapsvapen är två pilar som korsar varandra. Man har hittat gamla mynt. På myntet var det två pilar. Pilarna betyder att Dalarnas."

Liknande presentationer


Google-annonser