Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

HALLAND Hallands landskaps vapen ska föreställa ett silverlejon.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "HALLAND Hallands landskaps vapen ska föreställa ett silverlejon."— Presentationens avskrift:

1 HALLAND Hallands landskaps vapen ska föreställa ett silverlejon

2 Var Halland ligger i Sverige
Halland ligger på västkusten, det är ett ganska litet landskap. Halland gränsar mot: Skåne, Småland och Västergötland. Halland har en kust ut mot havet Kattegatt. Här ligger Halland

3 Landskapsdjur Hallands landskapsdjur är laxen. Laxen drar in pengar, för det är ganska många som fiskar lax eftersom det finns mycket lax i Halland. Laxen vandrar från havet till sjöarna inne i Halland.

4 Landskapsblomma Hallands landskapsblomma är Ginst. Det finns ganska många Ginstsorter, en av dom är Nål-ginsten. Den växer bara vid Hallandsåsen och är fridlyst. Halland fick denna blomma för att den växer nästan bara i Halland.

5 Städer i Halland Två av Hallands städer heter Varberg och Halmstad. I Varberg ligger Monark Cresent AB. Det är bland annat därför Halland har så många cyklister. I Varberg ligger även Varbergs fästning. Halmstad är Hallands största stad, där rinner den ena av dom 4 åarna Nissan igenom. Här ligger Varberg Här ligger Halmstad

6 Hallands åar Lagar ni, så äter vi!
I Halland finns det fyra åar som rinner genom landskapet och ut i havet Kattegatt. Dom heter Lagan, Nissan, Ätran och Viskan. Det finns en ramsa som man kan lära sig, som låter så här: Lagar ni, så äter vi. Den lär man sig ofta i skolan, och om man lär sig den så kan man automatiskt ordningen på åarna nerifrån och upp. Viskan Ätran Nissan Lagan Lagar ni, så äter vi!

7 Industrier Monark Cresent AB kanske ni har hört talas om?
Det är ett ganska känt cykelmärke. Det ligger i Varberg, men företaget finns även i Norge och Danmark. I alla dom fabrikerna jobbar ca 1000 arbetare, 500 av dom jobbar i Varberg. En annan industri är Ringhals. Ringhals är ett kärnkraftverk och ligger ca 20 km norr om Varberg.

8 Fiske Man har mest fiske i Halland.
I Halland behöver du bara fiskekort när du fiskar i åarna och sjöarna. I Kattegatt (havet) får du fiska utan fiskekort. Du får förmodligen med dig lax hem men du kan även få med dig hem: makrill, torsk och pigghaj.

9 Turism Varbergsfästning byggdes för ca 700 år sedan, för att kungen Magnus Eriksson ville ha någon stans att bo. Den är så gott som öppen dygnet och året runt. Det mest intressanta som finns på fästningen är bockstensmannen. Han begravdes för ca 600 år sedan, vid Åkulla och hittades sommaren Han är den enda människan man har hittat med hela dräkten, i Europa. Halland är också känt för sina fina bad stränder. Bild på bockstens mannen


Ladda ner ppt "HALLAND Hallands landskaps vapen ska föreställa ett silverlejon."

Liknande presentationer


Google-annonser