Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Norrbotten Norrbottens landskapsvapen är ett renhuvud. Dom har tagit renhuvudet från Västerbottens landskapsvapen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Norrbotten Norrbottens landskapsvapen är ett renhuvud. Dom har tagit renhuvudet från Västerbottens landskapsvapen."— Presentationens avskrift:

1 Norrbotten Norrbottens landskapsvapen är ett renhuvud. Dom har tagit renhuvudet från Västerbottens landskapsvapen.

2 Egentligen inget landskap
Innan 1800-talet tillhörde Norrbotten Västerbotten delades Norrbotten och Västerbotten i 2 olika län. Så det vi kallar landskapet Norrbotten är egentligen norra delen av det gamla landskapet Västerbotten Stenen visar länsgränsen mellan Norrbotten och Västerbotten.

3 Djur/Blomma Norrbottens landskapsdjur är lavskrika. Den är Norrbottens landskaps djur för att det finns många sorters lavskrika i Norrbotten. Norrbottens landskaps blomma är åkerbär. Den är Norrbottens landskaps blomma för att den trivs i Norr/ Västerbottens tassemarker (Mitt ute i ingen stans)

4 Var i Sverige Här ligger Norrbotten Norrbotten ligger längst upp i östra Sverige och gränsar till Lappland, Västerbotten och Finland.

5 Städer Norrbottens städer är Luleå, Haparanda, Boden och Piteå.
Här ligger Boden Här ligger Haparanda Här ligger Luleå Här ligger Piteå

6 Luleå Luleå är Norrbottens största stad. I Luleå har Luleå Hockey sin hemmaarena. Där finns det ett järnbruk som smälter järnmalm till stål. Järnbruket i Luleå

7 Utsikt från Haparanda till Finland
Haparanda är Sveriges östligaste stad. Om man tittar på en karta ser det ut som Stockholm är Sveriges östligaste stad men det är som sagt Haparanda. Utsikt från Haparanda till Finland

8 Boden Boden är omringad av 4 befästningar som är inbyggda i berg. Befästningarna var byggda för att kunna skydda Sverige och för att kunna försvara Norrland. Gågata i Boden

9 Kända platser Torneälven är känd för att de är Sveriges längsta älv. Torneälven är gränsen mellan Sverige och Finland.

10 I en sådan här ugn smälts malm till järn
Industrier Det finns ett järnbruk i Luleå.till järnbruket kommer det tåg lastade med malm från gruvor i Lappland. Den ska smältas till järn och stål. Järnbruket heter Norrbottens Järnbruk AB. I en sådan här ugn smälts malm till järn

11 Timmer fraktas ner för en älv
Näringar Det finns både skogs- och jordbruk i Norrbotten. Timmer fraktas ner för en älv

12 Turism Man kan åka till Luleå och titta på ishockey. Rinken heter Delfinen, laget heter Luleå HF. Där finns också ett museum för barn, det bästa är att man får prova, pilla och röra på allt. Museet heter Teknikens hus.


Ladda ner ppt "Norrbotten Norrbottens landskapsvapen är ett renhuvud. Dom har tagit renhuvudet från Västerbottens landskapsvapen."

Liknande presentationer


Google-annonser