Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Järnåldern För ungefär 500 år f Kr och fram till ungefär 1000 e Kr var det en tid som hette järnåldern.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Järnåldern För ungefär 500 år f Kr och fram till ungefär 1000 e Kr var det en tid som hette järnåldern."— Presentationens avskrift:

1 Järnåldern För ungefär 500 år f Kr och fram till ungefär 1000 e Kr var det en tid som hette järnåldern.

2 Hur de bodde Människorna bodde i långhus. Långhusen var gjorda av brädor och mossa och trä. De bodde tillsammans med djuren om man hade djur. Man måste böja sig när man ska gå igenom dörrposten för den var så låg.

3 Fynd De har hittat en massa vapen och kläder som är från järnåldern.

4

5 Kläder Kvinnorna gjorde kläderna. De är klädda i tjocka pälsar och långbyxor på vintrarna. Vintrarna blev kallare på järnåldern.

6

7 Jakt Människorna fiskade fiskar med vapen så dom fick mat och kunde leva.

8 Yrken Killarna smed järn till verktyg och vapen och de tog hand om myrmalm. De sorterade myrmalm och krossade det, malmen smälte sen i en ugn tillsammans med träkol. Då får man fram järn. Resten som inte kunde användas kallas slagg. Man hittade malmen under isen eller på sjöbotten. Damerna lagade mat, städade och tog hand om barnen.

9

10 Verktyg De gjorde egna verktyg av järn. Man gjorde spikar av järn för att båtarna skulle hålla ihop bättre.

11 Hantverk När man bygger och gör egna vapen då hantverkar man.

12 Tro Man trodde så starkt på gudar att man ibland fick offra sig själv. Man tror att Oden var Tors pappa. Man trodde att Oden hade bara en hand och ett öga. Man trodde också att när det åskade var Tor arg. Fornborgar Man använde harpun, pilbåge och spjut blandanat på Järnåldern. På järnåldern så hände det ofta att en by blev överfallen. Många flydde till fornborgar För att man sökte skydd. Om man hann, så grävde man ner sina skatter på ett hemligt ställe innan man lämnade sitt hus.

13 Var har vi hittat vår fakta?
Vi har sett filmer på sli.se och på Liber Espresso. Vi har läst i: Viva, Viktigt att veta, Almqvist &Wiksell Vi ser oss omkring, Natur och Kultur Noak 3, Natur och Kultur Bilderna är våra egna!

14 Vi som har gjort det här bildspelet om järnåldern är Albin, Nils, Alva och Cazper!


Ladda ner ppt "Järnåldern För ungefär 500 år f Kr och fram till ungefär 1000 e Kr var det en tid som hette järnåldern."

Liknande presentationer


Google-annonser