Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad då Uaa? Hur står böckerna egentligen?. Böcker och andra medier i biblioteket är sorterade och står tillsammans på hyllorna efter ett system som kallas.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad då Uaa? Hur står böckerna egentligen?. Böcker och andra medier i biblioteket är sorterade och står tillsammans på hyllorna efter ett system som kallas."— Presentationens avskrift:

1 Vad då Uaa? Hur står böckerna egentligen?

2 Böcker och andra medier i biblioteket är sorterade och står tillsammans på hyllorna efter ett system som kallas klassifikationssystemet eller SAB-systemet. Detta är ett system att försöka dela upp allt som finns i världen (och på biblioteket) i olika ämnesområden för att underlätta för biblioteksbesökaren och personalen att hitta det man letar efter. Det är ungefär som på ICA – alla mejeriprodukter står tillsammans, alla grönsaker hittar du på samma ställe o s v. Huvudämnesavdelningen betecknas med en bokstav eller ett s k signum.

3 A- Bok- & biblioteksväsenL- Biografi med genealogi B- Allmänt & blandatM- Etnografi & folklivsforskning C- ReligionN- Geografi D- Filosofi & psykologi O- Samhälls- & rättsvetenskap E- Uppfostran & undervisningP- Teknik, Industri & kommunikation F- SpråkvetenskapQ- Ekonomi & näringsväsen G- Litteraturhistoria R- Idrott, lek & spel H- SkönlitteraturT- Matematik I- Konst, Musik, Teater & FilmU- Naturvetenskap J- ArkeologiV- Medicin K-HistoriaX- Musikaler Så här står böckerna på biblioteket:

4 Signumet för naturvetenskap är bokstaven U. Under det stora ämnesområdet U Naturvetenskap följer sedan ytterligare finfördelning av ämnet: U Naturvetenskap Ua Astronomi Uaa Universum o s v Man går från det stora till det lilla kan man säga.

5 Ett litet u framför signumet, betyder att det är en bok skriven för barn och ungdomar. Ex: uHc – skönlitteratur för ungdom av svensk författare, uHe – skönlitteratur på engelska för ungdom, uPrab – böcker om motorfordon skrivna för barn/ungdom.

6 Som gymnasieelev bör man veta att böcker som står under: Hcf och Hcg är böcker för småbarn och barn i mellanåldern uHc och uHce är böcker för ungdomar Hc och Hce är böcker för vuxna och att: uHe är böcker på engelska skrivna för undomar He är böcker på engelska skrivna för vuxna


Ladda ner ppt "Vad då Uaa? Hur står böckerna egentligen?. Böcker och andra medier i biblioteket är sorterade och står tillsammans på hyllorna efter ett system som kallas."

Liknande presentationer


Google-annonser