Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Val av transport till resmålet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Val av transport till resmålet."— Presentationens avskrift:

1 Val av transport till resmålet.
Värdskap på resmålet Val av transport till resmålet.

2 Klimatsmart resande Förbättrade vägar, fler flyglinjer och snabbtåg underlättar våra transporter. Detta innebär att vi nu kan färdas allt längre sträckor på kortare tid. Världen har på så sätt krympt. Detta påverkar dock vår miljö till stor del. Vårt val av transport påverkar även det miljön i olika grad. Varje resenär måste ta ansvar för vilket transportsätt som ska väljas och ta reda på hur stor miljöpåverkan är.

3 Infrastrukturens betydelse för turismen
Man kan säga att de båda är beroende av varandra. Det utbyggda järnvägsnätet på 2800-talet och flygets expansion på talet gav helt nya förutsättningar för resande. Turismen växte och gav då intäkter till företag och samhället i stort vilka kunde användas till att ytterligare förbättra infrastrukturen. Det finns många exempel på platser där förutsättningar för turism funnits men där det inte tagit fart förrän kommunikationerna byggts ut. Det man dock måste ta hänsyn till är att varje nytt bygge tar upp stora landområden och gör ingrepp i naturen. Sedan påverkar trafiken med utsläpp och buller.

4 På väg Vägtransporter omfattar bilar, bussar, taxi och motorcyklar.
Inom Sverige är bilen det vanligaste transportmedlet för privata resor, därefter kommer tåg. Reser man inom arbetet är det näst vanligaste sättet flyg. Bilen erbjuder transport dörr till dörr. Man kan enkelt ta med sig den utrustning man behöver och man väljer själv var man vill stanna längs vägen. Bilen ger alltså flexibilitet. Bussar är bättre ur miljösynpunkt men erbjuder inte samma slags flexibilitet. All motorburen trafik i Sverige som upphandlas av kommuner, landsting och offentliga företag måste följa en miljölagstiftning som säger att fordonet ska vara miljöklassat.

5 På räls Järnvägsnätet i Sverige var som mest utbyggt under mitten på 1900-talet. Därefter har tågtrafiken fått konkurrens av bilar och flyglinjer vid längre sträckor. Man har byggt järnvägar som klarar något högre hastigheter på tågen mellan t ex Stockholm och Göteborg men i Sverige finns inga höghastighetståg (HSR) som går i över 250km/h. Höghastighetståg finns dock på flera ställen utomlands som t ex i Frankrike, Spanien, Kina och Japan. Järnvägen är ett av de miljövänligaste transportsystemen och omkring 90 % av Sveriges tåg är elektrifierade.

6 På vatten Ibland är båt det enda möjliga transportmedlet, mellan små grekiska öar och från flygplatsen på Maldiverna och ut till övriga öar. Oftast har man dock alternativ till att färdas på vatten. En stor del av färjeverksamheten i Sverige drar in sina pengar på att sälja skattefria varor ombord på båten istället för att få pengar från biljettförsäljningen. Åker man på kryssning är själva resan i sig det viktiga och man bor ombord på båten och går iland några timmar per dag på olika destinationer.

7 I luften Fördelarna med flyg är att man kommer långt på kort tid. Därför är flyg helt dominerande när det handlar om att resa till andra kontinenter eller öar och bergsområden. Jämför man flyg med de övriga transportmedlena kan man säga att en flygresa till Thailand motsvarar lika mycket utsläpp som alla andra transporter tillsammans under ett år för en genomsnittlig svensk. Man forskar för att ta fram miljövänligare bränsle och försöker minska tiden i luften som flygplanen väntar på att få landa. EU har infört utsläppsrätter som innebär att det finns ett atk för hur stora utsläppen får vara. Företag får ansöka om och blir tilldelade en viss kvot. Man kommer successivt låta detta gå över till att utsläppsrätterna auktioneras ut. Tanken är att det ska finnas något färre utsläppsrätter an det finns behov av för att pressa upp priserna och på så sätt motivera att företagen forskar fram miljövänligare lösningar.

8 Fördelar med de olika transportmedlen
Vilka kan ni komma på? Bil Tåg Båt Flyg


Ladda ner ppt "Val av transport till resmålet."

Liknande presentationer


Google-annonser