Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utbildning Antidoping. Stockholms Idrottsförbund Lars Jonsson Antidoping och elitansvarig

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utbildning Antidoping. Stockholms Idrottsförbund Lars Jonsson Antidoping och elitansvarig"— Presentationens avskrift:

1 Utbildning Antidoping

2 Stockholms Idrottsförbund Lars Jonsson Antidoping och elitansvarig lars.jonsson@stockholmsidrotten.se

3 Antidoping inom idrotten Vad händer om någon i föreningen dopar sig? Kan det ske av misstag? Vad gör föreningen? Har föreningen en antidopingpolicy? Handlingsplan? Om inte: Då är det högaktuellt att vaccinera klubben mot doping!

4 ANDT- Alkohol, narkotika, doping och tobak Vi samarbetar med Länsstyrelsen och har precis påbörjat gemensamma nätverksträffar! - Alla kommuner i Stockholms regionen blir inbjudna där representanter från idrottsförvaltningen, socialförvaltningen och även utbildningsförvaltningen deltar! Vi är även en del i PRODIS. Prevention av doping i Sverige - Ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider mm.

5 Vaccinera klubben mot doping Alla medlemmar i en idrottsförening är skyldiga att känna till och följa dopingreglerna! Med hjälp av ”Vaccinera klubben mot doping” kan föreningen se till att ledare och idrottsutövare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna! Läkemedel: kan det vara doping klassat? Behöver jag söka dispens om jag tar något läkemedel? Kan det vara hälsofarligt att bruka kosttillskott?

6 Vaccinera klubben mot doping Så här går vaccinationen till: Samla föreningens styrelse eller utsedd arbetsgrupp! Steg 1. Kunskapstest. Gör ett kunskapstest på 10 frågor Steg 2. Diskutera. Diskutera dopingfrågor med hjälp av en handlingsplan och analysera nuläget! Steg 3. Gör en plan. Upprätta en förebyggande handlingsplan och en akut beredskapsplan. Steg 4. Anmäl. Anmäl vaccinationen och informera klubbens medlemmar om antidopingplanen.

7 Vaccinera klubben mot doping Nu har ni en handlingsplan med förebyggande åtgärder och en beredskap för att kunna möta akuta situationer som ex. dopingfall! Vaccinationen är en mycket god investering som stärker klubben och kan användas vid ex: - Marknadsföring och rekrytering av nya ledare, medlemmar eller nya sponsorer. - Det stärker klubbens trovärdighet mot kommuner, media och befintliga sponsorer.

8 Antidopingsnack En del av Vaccinera klubben mot doping Ett material/verktyg som ger aktiva idrottare och ledare baskunskaper om idrottens dopingregler! 1.Vad är doping och vem bestämmer det? 2.Dopingregler och fakta om antidoping 3.Medicinsk dispens för läkemedel 4.Kosttillskott 5.Dopingfall 6.Avslutning: Värderingsövning samt diskutera och fundera!


Ladda ner ppt "Utbildning Antidoping. Stockholms Idrottsförbund Lars Jonsson Antidoping och elitansvarig"

Liknande presentationer


Google-annonser