Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning."— Presentationens avskrift:

1 LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning av ungdomssatsningar i kommunen! Ungdomsstyrelsen är den myndigheten som driver och följer upp Sveriges ungdomspolitik, myndigheten regleras under integrations- och jämställdhetsdepartementet Den svenska ungdomspolitiken reviderades okt. 2009 och syftar till att alla unga (13-25 år) ska ha välfärd, och reellt inflytande över alla frågor som rör dem Sveriges ungdomspolitik går hand i hand med Barnkonventionen som Sverige ratificerat (och därmed lovat att använda alla tillgängliga resurser för att uppfylla)

2 LUPP – vad handlar den om? LUPP är en enkät med 80 frågor med sju teman: hälsa, fritid, skola, politik/ inflytande, trygghet, arbete, framtid Hälften av Sveriges kommuner har gjort LUPP, årligen görs en nationell LUPP 2010 genomför 30 kommuner LUPP, varav 10 i Gävleborg 8 av 10 i åk. 8 (ej Hofors/S-hamn), 10 av 10 i unga vuxna-gruppen (19-25 år) Här ser du hur LUPP fungerar och är uppbyggd: www.ungdomsstyrelsen.se/wluppwww.ungdomsstyrelsen.se/wlupp anv. namn: skola, lösen: elev LUPP kan användas i undervisning – i wLUPP (ovan) kan elever/lärare använda informationen för samhällslektioner/specialarbeten/projektarbete

3 LUPP – sen då? LUPP-resultatet kommer sammanställas i en lokal rapport (görs av kommunen själv) samt en regional analys – anlitade forskare är Johanna Jansson, Peter Möller och Helena Kåks på Dalarnas Forskningsråd. Rapporten har arbetsnamnet ”Ungas perspektiv på en attraktiv region” och har syfte att styra den lokala och regionala utvecklingen mot en region som är attraktiv för våra unga att bo, leva och verka i – på såväl kort som lång sikt. Rapporten är klar i jan/feb 2011 och ska presenteras i varje kommun för kommunfullmäktige och ledningsgrupper Varje kommun deltar på en regional åtgärdskonferens där de knyter åtgärder till resultatet i rapporten - LUPP Gävleborg kommer inte bli en hyllvärmare!

4 LUPP – genomförandet LUPP görs helst på webben via länk som levereras till skolan, eleverna ska svara på den länk som tillhör den kommun de bor i. Elever som ej räknas som boende i länet skall ej svara. Kommunen kommer leverera tydliga instruktioner för genomförandet. Samtliga elever i åk. 8 och 2 på gymnasiet ska svara på enkäten (även särskola, särskilda klasser, nyanlända invandrare) LUPP översätts till persiska, arabiska och somaliska av Länsstyrelsen LUPP går att göra i pappersform för dem som ej har datasalar eller elever med exempelvis läs-/skrivsvårighet LUPP görs under lektionstid i hela länet under 1 oktober – 30 oktober.

5 LUPP – hur gör skolan? Varje skola behöver utse en kontaktpersom som planerar när och var respektive klass ska svara på LUPP Varje skola ska också utse två kontaktelever som ska ”sprida ryktet” om LUPP – ex. Elevrådsordförande + kollega, dessa kommer få särskild information I september kommer skolan/eleverna få information om LUPP (folder från Region Gävleborg) – syfte att belysa varför det är viktigt att svara I november kommer skolan/eleverna få ett ”tackbrev” för att de svarat och information om vissa resultat samt vad som händer sedan Svarsfrekvensen i åk 8/2 på gymn brukar vara ca 90 %. ”Uppsamlingsheat” bör arrangeras för sjuka/frånvarande

6 LUPP – vem är ansvarig? För det lokala arbetet i vår kommun är XX ansvarig för LUPP-arbetet, telefon: E- post: För det regionala arbetet är Therese Metz, Region Gävleborg, ansvarig. Telefon: 070 – 414 22 08, E-post: therese.metz@regiongavleborg.setherese.metz@regiongavleborg.se Respektive kommunstyrelse har ansökt till Ungdomsstyrelsen om att få göra LUPP. Kommunen har fått visa hur man tänker ta tillvara resultaten för att få genomföra enkäten. Frågor? Idéer? Tankar? Hör av dig!


Ladda ner ppt "LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning."

Liknande presentationer


Google-annonser