Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ät och bli smal. Hur hittar jag rätt bland alla dietråd? Charlotte Erlanson-Albertsson Inst för experimentell medicin Lunds Universitet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ät och bli smal. Hur hittar jag rätt bland alla dietråd? Charlotte Erlanson-Albertsson Inst för experimentell medicin Lunds Universitet."— Presentationens avskrift:

1 Ät och bli smal. Hur hittar jag rätt bland alla dietråd? Charlotte Erlanson-Albertsson Inst för experimentell medicin Lunds Universitet

2

3 Övervikt – ett globalt problem

4

5 Födointag Energiförbrukning

6 Evolutionen ger en förklaring

7 Människan är unik Hjärnan Ansiktet Fettväv

8 Hjärnans storlek beror på vad vi äter

9 Hjärnan behöver energi

10 Vi fick en smak för det söta Frukt 100g 50 kcal Blad 100g20 kcal

11 Energiförbrukning (kcal/dag) Hjärnan: 240 x vikt Muskel: 13 x vikt Fettväv: 4 x vikt Skelett: 2 x vikt Hayes et al, 2002

12 Hjärnan använder mycket energi Hayes et al, 2002 C. Erlanson-Albertsson Lunds Universitet

13 Ansiktet

14 ”Survival of the fattest” Människan föds med underhudsfett Behövs för hjärnan

15 Devinité feminine Fetman – attraktiv ?

16 Fettväven skiljer män och kvinnor

17 ”Thrifty genes” Hunger efter kolhydrater Lagra som fett

18 Vi väljer ej mellan blad och frukt Utan livsmedel med socker

19 Vi väljer äpplekakan före äpplet

20 Vi väljer söta drycker

21 Vår utveckling

22 Socker ökar vikten * *** 1,2 l/läsk om dagen Raben et al, 2002

23 Konsumtion av läsk i Sverige

24 Socker aktiverar belöningssystemen * *** Lindqvist et al, 2005

25 Vilka väljer socker? Unga Kvinnor Lågt självförtroende Vågar inte säga ifrån Mattson and CEA, 2005

26 Hypothalamus Belönings centrum Hjärnstam Mat Socker mm ”Jag är nöjd” ”Jag vill ha mer”

27 Nya dieter Bort med kolhydrater!

28 Nya dieter Mer protein Mer fett Mindre kolhydrater

29 Nya dieter Atkin Stenålderskost Montignac GI-metoden

30 Ej tillåtet - socker, bröd, gryn, pasta, ris och potatis

31 Atkins Energi (%) Livs Atkins Kolhydrater Protein Fett Fibrer Ingår Blandad kost Socker 10% Kött, fisk, kyckling, ägg, nötter, ost

32 Atkins diet Atkin Brehm et al, 2004

33 Lägre blodfetter med Atkin Brehm et al, 2004

34 Varför fungerar Atkin? Fett mättar På gränsen till illamående Protein mättar

35 Risker med Atkin? Hjärnan lägre neurogenes Efter ett år utplaning

36 Paleolitisk kost 33 % kolhydrat 33 % protein 34% fett 26 % fibrer Kött, fisk, kyckling, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter Magert protein, Fleromättade fetter (omega-3 fettsyror), Fibrer Vitaminer, mineraler, Antioxidanter Nyttiga växtkomponenter

37 Cardiovascular disease resulting from a diet and lifestyle at odds with our Paleolithic genome: how to become a 21st-century hunter-gatherer. O'Keefe JH Jr, Cordain L. O'Keefe JH JrCordain L Mayo Clin Proc Jan;79(1):101-8.

38 Val av föda

39 Frågetecken Människan anpassbar Kalciumbrist, osteoporos Protein Baslivsmedel Ej mjölk, ost, bröd, potatis, ris, säd

40 Montignac 37 % kolhydrat 31 % protein 27% fett 16 % fibrer Kött, fisk, kyckling, ägg, ost, mjölk, grönsaker, nötter, rotfrukter, frukt, vin Livsstil!

41 Montignac The Montignac method: scientific foundation debatable (6 artiklar) Hälsosamt (1 artikel) Br J Nutr män, BMI 33, 6 dagar Lägre födointag, blodfetter, Fler studier önskas!

42 GI-metoden Ät kolhydrater med lågt glykemiskt index Söta med fruktos eller ”lightsocker” Ät mycket protein GI-tabeller

43 Ska överviktiga följa GI-metoden? ”Ja” DB.Pawlak et al. ”Nej” A.Raben et al.

44 Glykemiskt Index: en effektiv viktminskningsmetod eller endast en modefluga? Av: Linus Nilsson. Läkarutbildningen, termin 5, Lunds Universitet. Handledare: Charlotte Erlanson-Albertsson.

45 GI-metoden

46

47 Vinsten med nya dieter Ej tillåtet - socker, bröd, gryn, pasta, ris och potatis

48 Livsmedelsverket gram socker per dag! Varför?

49 Kostnader för obesitas Andreyeva et al, 2004

50 Försämrat minne med ”diet” Green et al, bokstavskoder Tex CPTDG

51 Många dietkurer är misslyckade Start BMI 38.2 Dröm BMI 26.0 (-32% vikt) Dietkurer 31.2 (-18 % vikt) Kvinnor mer missnöjda Dallegrave 2004

52 Varför gå ner i vikt? Hälsa Utseende 64 %36% Missnöje med kroppen Självuppskattning låg Mer ätstörningar Reas et al, 2004

53

54 Slutsatser Problem med kolhydrater –använd nya dieter Annars följ Livsmedelsverkets råd ½ kg frukt per dag, Fisk 3 ggr i veckan, Bröd, potatis, mjölk, vatten ”Utrymmesmat” ( glass, coca mm ) är moderna droger Långtidseffekter av kolhydratfattig kost okänd

55 Skaffa nya belöningar! Mat Vatten Alkohol Droger Filosoficirklen LU? Musik

56 Andreas Lindqvist Rickard Könke Jie Mei Annemie Baaman Catarina Rippe Karin Berger Mona Landin-Olsson Patrik Brundin Rolf Håkanson Sinan Hans Erik Åkerlund Per-Åke Albertsson Maria Sörhede Winzell Bo Ahrén Anna Stegmark Pernilla Lydahl Stefan Pierzynowski Bengt Borgström Tack för uppmärksamheten!


Ladda ner ppt "Ät och bli smal. Hur hittar jag rätt bland alla dietråd? Charlotte Erlanson-Albertsson Inst för experimentell medicin Lunds Universitet."

Liknande presentationer


Google-annonser