Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Från mediepolitik till medlemspolitik

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Från mediepolitik till medlemspolitik"— Presentationens avskrift:

1 Från mediepolitik till medlemspolitik
Erik Jennische

2 De nio största pop-artisterna?
Bruce Springsteen Madonna Bono Michael Jackson Rolling Stones Beatles Abba Elvis Britney Spears

3 Något har hänt I medierna
Vi hade en gång ett antal gemensamma referenspunkter i kulturen, medierna och politiken som byggde på begränsningar i hur mycket information vi hade tillgång till. I partipoltiken Vi hade en gång en gemenskap som byggde på begränsningar i hur vi kunde samordna vårt agerande. Den tiden är över.

4 Något har hänt i medierna
Av de 100 mest sedda programmen på kanal 1-5, 2 – 8 maj 2009 i åldersgruppen 15 – 24 år, är: Varken Rapport eller Aktuellt med. Däremot fem Tv4 Nyheter och några Regionala nyheter.

5 Något har hänt i medierna
Av de 100 mest sedda programmen på kanal 1-5, 2 – 8 maj 2009 i åldersgruppen 15 – 39 år, är: 17 på Svt 2 är Rapport och 2 är Aktuellt (Tv4 Nyheterna betydligt fler) 3,6 procent har sett den mest sedda Rapportsändningen Källa: mms.se

6 Något har hänt i medierna
Av de 100 mest sedda programmen på kanal 1-5, 2 – 8 maj 2009 i åldersgruppen +60 år: 8 av de 10 populäraste är Rapport eller SvT Regionala nyheter Varje Rapportsändning ses av ca 30 procent SvT 1 har de 31 populäraste programmen. SvT dominerar totalt bland de 100.

7 Något har hänt i medierna
Av de 100 mest sedda programmen på kanal 1-5, 2 – 8 maj 2009 i åldersgruppen +60 år: 8 av de 10 populäraste är Rapport eller SvT Regionala nyheter Varje Rapportsändning ses av ca 30 procent SvT 1 har de 31 populäraste programmen. SvT dominerar totalt bland de 100.

8 Något har hänt i medierna
Det populäraste programmen 2 – 8 maj 2009. 15 – 39 år hade tittare (Wipeout) +60 år hade tittare (Rapport)

9 Något har hänt i medierna
”I åldersgruppen 60 till 85 år läser fortfarande 85 procent av alla svenskar en prenumererad morgontidning. Men i åldersgruppen 15 till 29 år är det inte ens hälften så många. Och det nya är att även åldersgruppen upp till 44 år i växande utsträckning överger den tryckta tidningen.” Arne Ruth och Bjarne Stenquist i DN Källa: Dagspress.se

10 Något har hänt i medierna
I USA var 2008 året för tidningsdöden: ”Rekord sattes 1984 med 63,3 miljoner exemplar per dag jämfört med dagens 43,8 miljoner.” Svd citerar bloggaren Newsosaur ”Sedan i december har 33 amerikanska tidningar sökt skydd från konkurs [bla] koncernen Tribune som äger Los Angeles Times, en av USAs största tidningar. Den senaste var Philadelphia Inquirer. Idag läggs Rocky Mountain News ned efter 150 års utgivning.” Resumé Vad händer med mediernas underleverantörer?

11 Något har hänt i medierna
Tid för Internetanvändning (12-16 år) tim/vecka Hemma 12,7 Skolan 1,2 Hos släkt och vänner 0,5 På offentlig plats 0,05 14,45 Källa: World Internet Institute, Unga svenskar och Internet 2008”

12 Något har hänt i medierna
På internet finns inga begränsningar i utbudet, ingen programtablå som Så ska det låta eller På spåret. De gemensamma referenspunkterna - hitarna - försvinner. Därför skapar internet inte en gemenskap, utan tusen olika sub-kulturer, nischer. Tex The Muppet Wiki

13 Och det händer även i partierna

14 Och det händer även i partierna
Källor: * SNS ** Wikipedia

15 Och det händer även i partierna
Bidragsgrundande medlemmar (7 – 25 år) i de politiska ungdomsförbunden hösten 2008 MUF CUF KDU LUF SSU GU

16 Och det händer även i partierna
… men inte i Piratpartiet. Den10 april till 10 maj hade folkpartiet.se klick, och partiet nästan medlemmar. piratpartiet.se klick, och partiet ökade antalet medlemmar från till Och Ung pirat tredubblade sin medlemskår.

17 Och det händer även i partierna
Det perfekta partimötet hölls i februari. Folkpartiet i Stockholms skulle anta ett nytt kollektivtrafikprogram: Av 1500 medlemmar var 70 ombud där - 4,5 procent hade rösträtt Det hölls 57 inlägg, av sammanlagt 29 personer, av vilka 8 satt i styrelsen – 1,5 procent fick uttrycka sin åsikt. Jag gick därifrån utan att prata med någon på tre timmar.

18 Och det händer även i partierna
Vårt partiarbete skapades när begränsningen var kommunikationsteknik, när det inte ens fanns telefon, radio och teve. Medlemmarna behövde träffas för att fatta beslut och lyssna på varandra. Däremot fanns det gott om lokala gemenskaper.

19 Strukturomvandling ”År 1970 kom att bli höjdpunkten i Facits historia under ledning av den då mycket kände VD:n Gunnar Ericsson, antalet anställda i koncernen hade då vuxit till , bolaget fanns i 140 länder och sen 1957 hade omsättningen växt totalt med 500 procent till omkring 1 miljard kronor. Redan ett år senare började man få ekonomiska problem, då de billigare och enklare elektroniska räknarna från Japan började slå undan grunden för de mekaniska kontorsmaskinerna. Som en följd av detta var Facit konkursmässigt redan 1972.” Wikipedia

20 Strukturomvandling Strukturomvandlingen i medierna och politiken består i huvudsak av att det inte längre finns några begränsningar i Hur vi kan dela information med varandra Hur vi kan samordna vårt gemensamma agerande

21 Strukturomvandling Så här gick det för skivbranschen...
År 2000 sålde de fem toppalbumen 38 miljonex ex. 2005 sålde de 19,7 miljoner ex Källa: The future of publishing Och Chris Anderson ”The Long Tail”

22 Strukturomvandling Vilka är begränsningarna vi måste överkomma idag?

23 Strukturomvandling Vilka är begränsningarna vi måste överkomma idag?
Vad skulle hända i folkpartiet om internet plötsligt försvann?

24 Strukturomvandling Vilka är begränsningarna vi måste överkomma idag?
Vad skulle hända i folkpartiet om internet plötsligt försvann? Hur ska vi hantera strukturomvandlingen inom medierna och inom partipolitiken?

25 Partipolitikens tre ben
Partiarbete är i grunden ett kontinuerligt samtal där man med demokratiska metoder Skapar en gemenskap, som kommer överens om det gemensamma partiprogrammet, och om vilka personer som ska ansvara för att förverkliga det. Hur kan man använda internet för att organisera detta? Vi måste bli beroende, annars är det över.

26 Tack för mig! Middagssällskapet Att dricka liberalt
Bloggen Att dricka liberalt Wikin Ett liberalt parti

27 Partipolitikens tre ben
Varför går man med i ett politiskt parti? För att en kompis säger att man borde gå med? För att man vill hitta vänner och en gemenskap? För att man är intresserad av och vill påverka ett visst samhällsproblem? För att man delar partiets åsikter?

28 Partipolitikens tre ben
Frågan som borde ställas: Varför lägger man sin lediga tid, sin kunskap och sitt engagemang på ett politiskt parti? För att någon säger att man borde vara kvar? För att man har sina kompisar där? För att man är intresserad av och kan påverka ett visst samhällsproblem? För att man delar partiets åsikter?

29 Partipolitikens tre ben
Vilka aktiviteter i ett parti är tekniken bra på? Lära känna varandra? Skriva gemensamma papper? Komma överens om program? Rösta om företrädare? Driva kampanj? Kommunicera med medborgare? Låt tekniken göra det formella och använd möten till att lära känna varandra och skapa en stark gemenskap.

30 Partierna och den långa svansen


Ladda ner ppt "Från mediepolitik till medlemspolitik"

Liknande presentationer


Google-annonser