Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Påverkan, delaktighet, politik – ”Det är väl mer det att politiker kan vara ute mer bland ungdomar och fråga om vad unga vill. Att de ska komma till oss.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Påverkan, delaktighet, politik – ”Det är väl mer det att politiker kan vara ute mer bland ungdomar och fråga om vad unga vill. Att de ska komma till oss."— Presentationens avskrift:

1 Påverkan, delaktighet, politik – ”Det är väl mer det att politiker kan vara ute mer bland ungdomar och fråga om vad unga vill. Att de ska komma till oss och inte att vi ska leta upp dem.” Markör Marknad och Kommunikation AB 2009

2 Om undersökningen 140 ungdomar har djupintervjuats via telefon fördelat över de fjorton kommuner som ingår i regionen: 70 16-åringar och 70 19-åringar. Huvudfrågor: •Är du engagerad i något särskilt område? Varför/Varför inte? •Hur upplever du dina möjligheter att påverka i Norrbotten idag? Inom vilka områden? •Hur upplever du ungdomars möjligheter generellt sett i samhället? Inom vilka områden? •Vad är politik för dig? Skulle du vilja vara politiskt engagerad? •Känner du dig delaktig i kommun och landsting? •Är det viktigt att kunna påverka och ha inflytande på samhället och i så fall gällande vad?

3 De intervjuade

4 Ungas associationer till ordet politik… kostymnissar män möten gamla gubbar storstad pratinget… regeringen komplicerat ointressant stockholm tråkigt miljöfrågor val partier framtid pengar samiska frågor unga rättvisa

5 Konstateranden • Politik berör inte ungdomar enligt dem själva • Man kan inte påverka och/eller vet inte vad man kan påverka • Det spelar ingen roll vem som styr • Landstinget är okänt • Kommunen känner man till men känner sig inte delaktig • Vill man påverka vänder man sig till lärare och föräldrar

6 Ungas roll i politiken Inte delaktig Inte kunnig Ingen idé Svårt Inte intressant Vi borde få säga vårt… Känns dumt att fråga. Tror inte att någon lyssnar… Det är klart! Jag ska ju leva i samhället hela livet! Nej, jag håller mig lite utanför, det är liksom inte min grej… Förra året när jag var med i ungdomsrådet frågade kompisarna: hur orkar du? Jag vet inte riktigt. Det känns som om det är för mycket ansvar.Jo, för det är mycket man tänker att det skulle finnas smartare lösningar på. Det är bra som det är, typ. Det är klart att man vill hjälpa till och göra saker bättre. Alla vill väl ha det bättre för sig själva. Mitt liv och boende är bra här så jag känner inte behov av mer inflytande.Visst vill man inflytande. Om man känner att man vill bidra med något och att man har något att bidra med. Men jag vet inte vilka områden.

7 Bryr ungdomar sig? Det är klart! Jag ska ju leva i samhället hela livet! Nej, jag håller mig lite utanför, det är liksom inte min grej… Förra året när jag var med i ungdomsrådet frågade kompisarna: hur orkar du? Jag vet inte riktigt. Det känns som om det är för mycket ansvar. Jo, för det är mycket man tänker att det skulle finnas smartare lösningar på. Visst vill man inflytande. Om man känner att man vill bidra med något och att man har något att bidra med. Men jag vet inte vilka områden. Det är bra som det är, typ. Det är klart att man vill hjälpa till och göra saker bättre. Alla vill väl ha det bättre för sig själva. Mitt liv och boende är bra här så jag känner inte behov av mer inflytande.

8 Ungas engagemang I Musikförening Kulturskolan Studiecirklar/ cirkelledare Evenemangs- arrangör SSU UNF SFU Sáminuorra Piratpartiet Ungdomsråd Idrottsförening Fiskeförening Friluftsförening Kennelklubb Djurrättsförening Rädda Barnen Elevråd Universitets- föreningar

9 Ungas engagemang II

10 Namninsamlingarnas ändamål Protest mot nedläggningar skola, badhus, väg, polishus, ålderdomshem, fritidsgård, komvux, musikskola, ungdomsgård. Protest mot droger, fattigdom, djurplågeri, mm. Skolfrågor skolmat, ombyggnad, rökruta, håltimmar. Annat Ipredlagen, fängslad journalist, a-kassa, bensinskatt, konstgräsplan, drogfria diskon, mot droger.

11 Vilken verklighet räknas? Vem har tolkningsföreträde? Skola Arbete Fritid

12 Så hur ska man se på ungdomar som strider för sin möjlighet till ett meningsfullt liv (fritidsaktiviteter) eller förbättringar på sin arbetsplats (skolan)? Är de engagerade samhällsmedborgare värda att lyssna på eller är de bortskämda barn som mest tänker på att roa sig?


Ladda ner ppt "Påverkan, delaktighet, politik – ”Det är väl mer det att politiker kan vara ute mer bland ungdomar och fråga om vad unga vill. Att de ska komma till oss."

Liknande presentationer


Google-annonser