Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Femmes fatales i finanser

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Femmes fatales i finanser"— Presentationens avskrift:

1 Femmes fatales i finanser
Barbara Czarniawska GRI, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

2 Populärkulturens roll i organisering
populärkulturen gör finkulturen populär genom att förenkla den modernisera den sprida den populärkulturen återvinner intriger från den gemensamma repertoaren så att de blir delade (common memory vs. shared memory, Avishai Margalit, 2003) populärkulturen visar ledarna handlingsmönster (faktiska eller fiktiva) samt erbjuder tolkningsmallar (starka intriger) The difference between "common" and "shared" needs to be explained. I will start by illustrating the latter: the presence of "strong plots" in management

3 Hur kan intriger förflyttas från det gemensamma minnet till det delade?
Populärkulturen återvinner intrigerna, förenklar dem, gör dem tillgängliga och relevanta (Homeros jfr med bröderna Cohen)

4 Femmes fatales i finanser ...(1)
David Lagercrantz, Stjärnfall Plats: Sverige, Stockholm Tid: Börskrasch Medverkande: Elin Friman, analytiker, offer/ brottsling Daniel Miller, f.d. analytiker, amatördeckare Detective story, 2001, not yet in English

5 Femmes fatales i finanser(2): Konstruktionen av Elin
förförerskan: Hon fick honom att tala, utveckla långa teorier om ekonomi, företaget, kärleken, om människans längtan bort. I hennes närhet hade han känt sig berusad. (...) När han upptäckte att hon såg på alla manliga chefer på samma sätt, började han ogilla hennes tjänstvillighet, hennes eviga duktighet (p.11). kameleont (en labil identitet): Ambition och förståelse för General Banks företagskultur var egenskaper han annars uppmuntrade. Men Elin drev dem för långt. Banken slukade henne och ibland verkade hon sakna kärna, som om kunde hon bli vad som helst; bergsklättrare, poet, kvällstidningsreporter, akademiker eller till och med hippie (p.11). den (abnorma) begåvningen: En analytisk begåvning äger hon. Komplexa sammanhang förstår hon snabbt och hon minns siffror – främst börskurser – på ett vis som nästan skrämmer honom (p. 12). opålitlig: Hon var komplex. Hon ville tjäna och bli uppskattad – visst. Men i henne fanns ilska och revanschlystnad också. (...) Hon påminde om en lejontass, mjuk och fin, du vet. Men i tassen finns en klo som vill riva oss (p.233).

6 Femmes fatales i finanser ...(3)
Elin är omoralisk, men hon är instruerad av en man att göra elaka saker, en man som är den verkliga hjärnan bakom intrigen. Hon är feminin trots allt: ett viljelöst verktyg i händerna på en bestämd man. Sensmoralen är klar: finansvärlden är inget ställe för kvinnor. De som ändå finns där är "onaturliga" – dubbelt så mycket i allt som män gör, särskilt när det gäller synd, men fullkomligt omedvetna om det. Medan romanen innehåller många reflekterande män, väl medvetna om faror och fällor relaterade till finansvärlden, verkar det som om kvinnorna bara kan vara offer eller brottslingar. Many similar texts, among others, the presentation of a Swedish trader who, like Leeson, gambled on borrowed money, in the newspapers.

7 Är det bara fiktion? "Lisa är inte hennes riktiga namn"
2 februari, (TT) 290 miljoner försvunna. Mäklare på Nordbanken misstänks för att via otillåtna affärer ha lurat banken på miljonbelopp. Affärerna har förorsakat banken en förlust på närmare 300 miljoner kronor. Mäklaren anhölls på måndagen, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grov förskingring. (Mäklaren har gjort så kallade blankningsaffärer, dvs hon sålde lånade Nokia-aktier med hopp om att köpa dem billigare senare (som Leeson gjorde på Baringsbanken).

8 "Mäklaren" är en kvinna (Aftonbladet, 3 februari 1999)
Mäklaren till sina föräldrar: Jag har gjort något dumt. Hon spelade i ett punkband och fick toppjobb utomlands. Den 31-äriga mäklaren som tros ha lurat Nordbanken på 290 miljoner var bäst på allt hon provade på. Fram till i fredags hade stjärnmäklaren en årslön på 1,75 miljoner kronor. I dag sitter hon inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm - misstänkt för systematiska bedrägerier under flera månaders tid. Den 31-åriga kvinnan har vuxit upp i en välbärgad miljö utanför Göteborg. I bostadsområdet var hon den glada flickan som tog hand om småbarnen och skötte övningarna för luciatåget, säger en före detta granne. Hon hade höga betyg i högstadiet samtidigt som hon tävlade utomlands på elitnivå i en exklusiv sport. Hon började spelade gitarr i ett punkband och var duktig i en bollsport. Tingsrätten friade henne från bägge anklagelserna och kritiserade åklagaren för hans sätt att hantera fallet. Han vände sig till Svea Hovrätt, och rättegången skulle äga rum januari, 2003.

9 ‘Här försvann 269 millioner’ GöteborgsPosten, 4 januari, 2003
”En ung kvinna, nybliven mamma. En kvarts miljard som spekulerats bort. En förbaskad åklagare, sugen på revansch. En klantig bank. På onsdag återupptas dramat om 'Nordbanken-mäklaren' i Svea hovrätt. Två Dagar har mött den nu 35-åriga Lisa från Kullavik söder om Göteborg. En superintelligent tjej - som gick över gränsen.” Ovanstående stycke följdes av en teckning av en barnslig flicka med glasögon sittandes vid en dator, med en Bloombergsskärm till vänster, två män i bakgrunden och en färgteckning av en segelbåt till höger. Under skissen stod det: ”TALANG”. Lisa var inte bara stjärnmäklare. Hon tävlade i European Sailing Championship. Och hon talade tre språk flytande. Hon pratade franska med sin väninna på Credit Lyonnais (som hon lånade aktier från).

10 "Duktig på det mesta" Vem var den 31-åriga kvinna som utmattad låstes in på nytt och som sen skulle kallas till omhäktning var fjortonde dag, tills hon mot slutet av de fyra månaderna i isoleringscell mådde så dåligt att hon inte orkade delta själv? Som efter frisläppandet ägnade två-tre månader på heltid åt att lyssna igenom bandade telefonsamtal och som lagt ner sammanlagt ett och ett halvt års heltidsjobb på sitt försvar. Hon som hade spekulerat bort 269 miljoner - och sin egen framtid. Och vilken framtid sen. Lisa gick ut som naturvetare på Lindälvsgymnasiet i Kungsbacka med 5,0 i snitt. Hon fick likaså högsta betyg vid Handels i Stockholm, där hon också hann engagera sig i studentkåren. Hon pluggade extra i Tyskland och Frankrike. Hon har jobbat i Hamburg, London och Paris. Sin slutuppsats på Handels arbetade hon fram hos Credit Lyonnais; den handlar om hur man prissätter "aktieindex-swapar". Lisa talar engelska, franska och tyska obehindrat och klarar även samtal på italienska. Hon spelar piano, gitarr och klarinett. Hon har praktiserat hos auktionsfirman Sothebys i London och där forskat kring impressionism och modernt måleri. Lisa deltog i en EM-tävling i segling i juniorklassen och har även ägnat sig åt utförsåkning, tennis, squash, golf, dans och gymnastik.

11 Ett riktigt A-barn ... Ändå har det gått så illa. Inte för att det går någon nöd på henne. Hon är nygift med en man från Västsverige, som är vd för ett litet livsmedelsföretag i en stor koncern. Han flyttade nyligen från Masthugget i Göteborg och hon från Östermalm i Stockholm, till en stad i Skåne. Familjen bor i ett radhus i engelsk stil som köptes för 2,4 miljoner. Men själv är Lisa sjukpensionerad för "reaktiv depression" och får ut ungefär netto i månaden. Jämför det med att hon sista året på banken tjänade nästan 1,5 miljoner i lön och bonus.

12 Toppade bankens listor
Hon kom till Nordbanken 1996, anställd som institutionsmäklare. Det innebar att hon skulle skaffa kunder bland fonder och storföretag för att göra aktieaffärer åt dem och dra in mäklararvode, så kallat courtage. Hon visade snabbt prov på talang och det dröjde inte länge förrän hon började toppa bankens listor över vem som tjänat in mest arvoden. Sista året skramlade hon ihop 22,9 miljoner, nära fyra gånger mer än budgeterat. I polisförhören radar hennes kollegor upp idel lovord över hennes insats som mäklare: skicklig, ambitiös, driven, oerhört intelligent, stor social kompetens, talangfull, bra marknadskänsla, en stjärnmäklare ... Deras omdömen om hennes person var inte sämre: ödmjuk, aldrig kaxig, sympatisk, jättebussig, lätt att samarbeta med, trevlig, snäll, hjälpsam, glad, mån om att vara till lags ... Men det fanns också en annan sida, enligt arbetskamraterna. Hon var tävlingsmänniska och ville alltid vara bäst. Därtill oerhört känslig, särskilt i början, då hon kunde gråta för en felaffär på några tusen kronor. Det är ett drag som både hon själv och vännerna framhåller. (...) Kamraten på den franska banken, som utväxlat fax med Lisa, stod också åtalad i tingsrätten. Kamraten delade bostad med Lisa i London: - Hon dramatiserade ofta och överdrev. Det lät värre än det var.... Hon tog alltid på sig all världens problem som om det var hennes fel. Ett utmärkande personlighetsdrag.

13 Pokerspel eller kontorsjobb?
Lisa sa följande när hon presenterade sig i tingsrätten: "Allt som är dåligt är alltid mitt fel. Dålig självkänsla. Överdriver gärna det negativa - speciellt vad det gäller mig." Samtidigt hävdar hon att hennes kunder och chefer bluffat, felat, svikit - men inte hon själv. Visst var det hon ensam som gick in i de förlustbringande placeringarna. Men hon har inte gjort något olagligt eller oetiskt. Inte heller brutit mot några instruktioner - i den mån hon fått några. Och hade bara banken i tid infört korrekta system för handeln, som hon utlovats, så hade hon kunnat reda upp affärerna. Åklagaren har som motiv lutat åt att, den i hans tycke exceptionellt intelligenta kvinnan, varit understimulerad på jobbet. - Och man kan fundera över om hon drabbades av spelmani. Folk i den här branschen har i viss mån spelmani, säger chefsåklagare Kjell Lilieholm som lett utredningen.

14 Är det möjligt att bryta ner gjutformen?
Christine Bortenlänger blev som första kvinna i Tyskland utvald till direktionen av Münchens börs i september år Det var något av en sensation i den mansdominerade värld av mäklare och bankirer.... Bortenlänger tycker att den låga andelen kvinnor på ledande poster är ett problem för Tyskland. “Kvinnor betraktas fortfarande inte som jämlika,” menar hon. “Det finns massor med ambitiösa och välutbildade kvinnor men det saknas strukturer". Bortenlänger har skapat en bra struktur omkring sig: hennes medarbetare är enbart kvinnor. "Ren slump," säger chefen. "De var rätt på grund av deras meriter och personligheter." Men hon förnekar inte när folk säger att hon uppskattar kvinnor. Bortenlänger vet allt om de svårigheter som en arbetande kvinna måste överkomma. Hon vet t ex hur svårt är det att hitta ett lämpligt daghem eller en skola med fritidsverksamhet.

15 Är det möjligt att bryta ner gjutformen?
Elisabeth Roegele, chef för Stuttgartbörsen: den yngsta börschefen i Europa (35 när hon intervjuades), född i Baden-Baden, studerade juridik och började sin karriär vid den juridiska avdelningen på en sparbank. "Roegele arbetar 14 timmar om dagen och äger en aktie som hon fått som present"...

16 Är det möjligt att bryta ner gjutformen?
Tysklands enda kvinnliga bank VD föddes 1964 i Kastelruth, Sydtyrolen, och ville som ung bli konsertpianist. Hennes föräldrar gav hennes dock rådet att plugga företagsekonomi. Hon startade sin karriär på en bank i Milano. Därefter arbetade hon för UBS och Dresdner Bank. Hon blev ansvarig för världshandeln i optioner vid Citibank i Frankfurt/Main. Sedan 2001 är hon VD för Citibank Privatkunden AG. Licci har även studerat konsthistoria på distans. Hon är singel och bor i Düsseldorf.

17 Robin Saunders dubbla öde
Robin Saunders: US medborgare som vid Citibanks flytt till London 1992 följde med. Därefter bytte hon till Chemical Bank, sedan till Deutsche Bank, och till slut, tillsammans med hennes team från DB, till WestLB i juli I juni 2003 började media intressera sig för henne: Telegraph: WestLB shareholders meet today to consider future of Robin Saunders principal finance unit, report of German banking regulator available. BBC: WestLB CEO Juergen Sengera has quit following shareholder meeting yesterday. Bafin, German regulator, described lax risk control at Robin Saunders' principal finance unit, which lost £ 354 m on Boxclever. Times: WestLB Crime Probe. German Banking regulator BaFin has handed to criminal prosecutors its dossier on WestLB's London finance unit.

18 Robin Saunders dubbla öde (England)
Telegraph, 16 February: “Saunders, a trained dancer, is not just any old investment banker.... In her mind, the creativity she brings to finance is not far removed from the painting, dancing, piano-playing and sewing she adored as a child... Ah yes, Saunders' personal life. She does not really want to talk about that.... Luckily for me, Saunders can't quite resist displaying her zest for life and my inquisition is occasionally punctured by snippets of personal info, accompanied by bursts of wicked, toothy laughter... And she still finds time to "religiously" attend hip-hop dance classes.... The rest of her spare time is spent with her daughters or sitting on the Serpentine Gallery council – a hectic lifestyle not helped by the fact that she doesn't drive and is reliant on ‘my husband or minicabs’ to get about.” Business Week, June 3: "Stormy Days for a Rainmaker....Saunders quickly rose on Wall Street, then in London. Her flamboyant style and energetic personality have long irritated some of the more sober bankers who hold sway at WestLB. But as long as she was making big profits, they were in no position to try to criticize her. Now their chance has come. It may only be a matter of time before Saunders and the bank part ways."

19 Robin Saunders dubbla öde (Tyskland)
Financial Times Deutschland, 16 juni 16: "BaFin undersöker Sengeras Londonenhet." Süddeutsche Zeitung 23 juni: Krismöte gällande stora förluster på WestLB" (Saunders nämns i en mening) Süddeutsche Zeitung 24 juni: ”Förblindade av säljkvinnans glamour". (Artikeln försöker för läsarna förklara vad som har hänt). National Journal 26 juni: “Manager-remuneration under globalism” (om Sengeras lön). Süddeutsche Zeitung, 28 juni: förluster på WestLB; "investmentbankir Saunders” nämnd i sista stycket. Financial Times Deutschland, 17 juli, förklarar de affärer som gjordes av den nya VDn på WestLB, Johannes Ringel; artikeln består av sju stycken och ett är om Saunders, under rubriken "Robin Saunders sitter kvar". Die Welt, 25 juni: Femme fatale: Robin Saunders och WestLBs affärer. Efter det att hennes mentor Jürgen Sengera var tvungen att lämna sin post som VD på Westdeutsche Landesbank (WestLB), är det nu dags för Robin Saunders, Londons stjärnbankir, att säga adjö. … Under många år har journalisterna skrivit om ‘Citys Claudia Schiffer’. Att de har skrivit om ‘glamour girls’ privatliv är självklart i brittisk press.”

20 We shall overcome?... Robin Saunders sitter i statliga Rail Regulators styrelse "Robin Saunders back in business, eyes new deals" (Reuters, )

21 Brytning mot konvention (avvikelse från en stark intrig)...
... slutar med att aktörerna eller publiken lägger den till rätta ... eller, kan den leda till innovation...? Bronwyn Davies!


Ladda ner ppt "Femmes fatales i finanser"

Liknande presentationer


Google-annonser