Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Birger Sjöberg 1885- 1929 Birger skrev tre böcker under sin livstid, Kvartetten som sprängdes och Kriser och kransar. Han var en av våra mest folkkära.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Birger Sjöberg 1885- 1929 Birger skrev tre böcker under sin livstid, Kvartetten som sprängdes och Kriser och kransar. Han var en av våra mest folkkära."— Presentationens avskrift:

1 Birger Sjöberg Birger skrev tre böcker under sin livstid, Kvartetten som sprängdes och Kriser och kransar. Han var en av våra mest folkkära diktare.

2 Vänersborg Han föddes i Vänersborg december. Han föräldrar var ”egna företagare”. De drev manufakturboken, de hade det ganska bra ekonomiskt. Birger och han två bröder fick inte svälta. När han var tretton tvingades han föräldrar att slå igen affären efter en alltför hård konkurrens från andra butiker. Han började tänka på sin egen försörjning. Under skoltiden var han med i klassrummet men inte var med på lektionerna han satt och drömde och tittade ut genom fönstret på trädens blad. Han saknade intresse att utbilda sig. Trots detta fick han plats som lärling hos en Vänersborgsfotograf.

3 Detta var Birgers familjehem.

4 Stockholm och Vänersborg
Han begav sig till Stockholm Han jobbade som guldsmedlärling, sedan som bodbitäde. Han delade bostad med sin bror och sin familj återände han till Vänersborg. Som småningom fick han plats som bodbiträde i Järn-färg-och-tapetaffär. Han och några vänner producerade sen handsriva tidningen färn. Han började skiva skämtvisor blev som medarbetare, sistnämda tidningen båda uppskattad och uppmärksamhet skrev han kärleks dikten, Den första gång jag såg dig. (Men den kom ut 1922.)

5 1906 Han lämnade Vänersborg för Stockholm. Brodern Gösta fått plats på stockholm dagblad. Gösta erbjöd sig att få dela bostad med honom igen. Birger fick genom en av Göstas vänner, John Gustaf Christensén, jobb som journalist på samma tidning som brodern. Der var där han publicerade sina första dikter om Frida.

6 Åkte till Vänersborg Året efter när han lämnade Vänersborg åkte han dit bara för att fria men hon brast i skratt och sa ”Nej”. Flickan heter Karin Lustine. Det tog den känslige Birger tog det hårt. Efter detta hade han svårt med att ta kontakt med kvinnor. Man tror att han tänkte mer på det motsatta könet.

7 Flytten till Skåne. Den som han jobbade hos i Stockholm köpte Helsingborgs-Posten. J G Christensén. Bad han Birger och Gösta följ med till Skåne. Där hade han inte lika framgång som när han jobbade i Stockholm. Det minskade så småningom då befordrades till redaktionssekreterare. Han dikter då var i privata sällskap. Han flyttade till Ramlösa i Skåne efter han föräldrar hade dött efter 5års mellanrum.

8 . Detta är en minnes sten som är i Ramlösa

9 År 1922 fick han hjälp av sina vänner att skicka in manuskriptet till Fridas bok till Bonniers förlag. Samma år kom Birgers första bok ut.

10 Efter när han hade gett ut boken ”Fridas bok” hade han många turnéer men sina ”Fridas visor”. Det blev mycket populär. Emellertid hade han svaga nerver. Att stå in för publik för hans del var mycket mäktigt. Han hade ångest och scenskräck. Han beslutade sig att han skulle sluta med att framträda offentligt. Det var året 1923. Året efter tog han ledigt för att fullborda sin roman Kvartetten som sprängdes.

11 Kriser och kransar misslyckades för Birger och pressen hånade honom
Kriser och kransar misslyckades för Birger och pressen hånade honom. Dom sa att han hade blivit sinnesförvirrad. Rykten gick att han var alkoholiserad, men det var bara rykte. Det var också att han var sinnesjuk. Det var rykten. Han plågades för sin diktsamling. Kriser och kransar kommer tyvärr att bli den sista boken. Under flera år skrev han romanutkast som aldrig vart romaner. Han hade också en mängd diktutkast som han inte visste vad han skulle göra av med. Han fick en idé att han skulle göra en fortsättning av Fridas bok. Kallad Rådmans stad. Med den rätta ironiska anslaget ville inte infinna sig, dikterna vart svarta och grymma. Han isolerade sig alltmer och på Valborgsmässoafton 1929 dog han i lunginflammation. Han vart 44 år. Efter han död vart Kriser och kransar vart det mästerverk. Då var det dags att säga så! Av: Elin Enbäck och Cajsa Brännström


Ladda ner ppt "Birger Sjöberg 1885- 1929 Birger skrev tre böcker under sin livstid, Kvartetten som sprängdes och Kriser och kransar. Han var en av våra mest folkkära."

Liknande presentationer


Google-annonser