Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Elsa Beskow.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Elsa Beskow."— Presentationens avskrift:

1 Elsa Beskow

2 Vem var Elsa Beskow? Elsa föddes 1874 i Stockholm. Hon hade en äldre bror och fyra små systrar. Hennes pappa var från Norge. Han var glad och livlig och Elsa beundrade honom mycket.

3 I skolan När Elsa var 4 år och hennes bror 5 år började dom i skolan. Det var ingen stor och främmande skola. Det var hennes snälla mostrar som hade en liten skola i sitt hus. Mostrarna tyckte att det var viktigt att barn fick leka och ha roligt när de skulle lära sig något. I andra skolor kunde det nog vara ganska strängt på den här tiden. Men Elsa och hennes klasskamrater hade det bra i mostrarnas skola. Elsa lärde sig läsa. Hon älskade att läsa sagor.

4 Elsa som barn Allra roligast hade Elsa på somrarna när familjen var på sitt lantställe. Där kunde hon leka roliga lekar med sina syskon. Det bästa var att leka i naturen. Där fanns så mycket som var spännande och vackert. Ett litet dallrande löv eller en insekt, allt gick det att fantisera kring. Elsa hade mycket fantasi. Hon kunde hitta på så bra sagor. Hennes syskon bad henne ofta att berätta någon saga som hon hittat på. Elsa och hennes syskon tyckte mycket om att rita. Hon var bara sex år när hon bestämde sig för att måla sagoböcker när hon blev stor.

5 Gifter sig Elsa var mycket duktig på att teckna och måla. Hon var inte bara duktig hon var också för det mesta glad. En ung man som heter Natanael Beskow tyckte dessutom att Elsa var väldigt söt. Han gick på konstakademien och behövde en modell att måla av. Han frågade om han fick måla av Elsa. Det blev kära och några år senare gifte de sig. Då var Natanael inte konstnär utan han började arbeta som präst. Bilden ovan är en bild på Natanael. Och bilden under är på Elsa.

6 Teckningslärare Elsa arbetade som teckningslärare. Hennes elever älskade sin unga teckningslärare. Hon var så påhittig. Hon tecknade också bilder till sagor i en serie böcker för barn som hette Sagabibliotek. Hon ritade bland annat Tummelisa, den lilla lilla flickan i H C Andersen. Men Elsa ville helst hitta på sagan själv och inte bara rita bilder till sagor som någon annan hade skrivit. Text och bild kom till samtidigt inne i hennes huvud.

7 Elsas sagor Elsa har skrivit och ritat många kända böcker som t.ex.
Olles skidfärd Petters och Lottas jul Tant Bruns födelsedag Sagan om den lilla lilla gumman Sagan om den nyfikna abborren Ocke, Nutta och Pillerill Blomsterfesten i täppan Pelles nya kläder Och många många fler…!

8 Men dom här är mest kända för oss:

9 Detta bildspel är gjort av: Elin,Alma & Cornelia :)


Ladda ner ppt "Elsa Beskow."

Liknande presentationer


Google-annonser