Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kamratstödjar konferens 5/11-09. Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kamratstödjar konferens 5/11-09. Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick."— Presentationens avskrift:

1 Kamratstödjar konferens 5/11-09

2 Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick var sin namnbricka.

3 Kamratstödjar konferens 5/11-09

4 Henrik och Anne-Sofie från Hälsokällan inledde dagen vid stora scenen.

5 Kamratstödjar konferens 5/11-09 Henrik Ståhl tog vid efter Anne-Sofies och Henriks presentation. Henrik Ståhl inledde med allmänt prat med kamratstödjarna och därefter tog en bit ur hans egna teaterpjäs: ”Henrik – en tönt” vid.

6 Kamratstödjar konferens 5/11-09 • Henriks pjäs –Henrik, en tönt handar om hans uppväxt och hur svårt han hade det i skolan för att det inte hade uppfunnits några Kamratstödjare då.

7 Kamratstödjar konferens 5/11-09

8 När Henrik Ståhl var klar med sin pjäs var det dags för en kort paus innan det var dags för de olika Workshops som kamratstödjarna deltog i.  Workshopparna var indelade i ämnen:  Genusfrågor  Värderingsövningar  Forumteater  Massage  Ljus & Lekar  Måleri verkstad  Samarbetsövningar

9 Kamratstödjar konferens 5/11-09

10

11

12

13 När kamratstödjarna var klara med sina workshops var det hög tid för lunch tillsammans med sin workshopgrupp.

14 Kamratstödjar konferens 5/11-09 Före, under och efter lunch fanns det tid för kamratstödjarna att delta i andra aktiviteter också, såsom titta på utställningen, använda målarväggen och gå tipspromenad.

15 Kamratstödjar konferens 5/11-09

16

17 Utställningen i källaren innehöll mycket information om vad skolorna och kamratstödjarna gör för att stödja sina kamrater.

18 Kamratstödjar konferens 5/11-09

19 Efter lunch var det åter dags för samling och gruppindelning inför cafésamtal där olika frågeställningar behandlades.

20 Kamratstödjar konferens 5/11-09 De frågeställningar som behandlades var:  Hur man som kamratstödjare kan göra när någon säger något elakt om kamratstödjaren i sin roll.  Hur man kan förklara för klasskamrater och kompisar att det är roligt att vara kamratstödjare. De frågeställningar som behandlades var:  Som kamratstödjare, vilken hjälp behöver vi av de vuxna som leder kamratstödjararbetet på skolan.  Kort sammanfattning av gruppen av det som sagts.

21 Kamratstödjar konferens 5/11-09

22

23

24

25 Sagt av kamratstödjarna:  Vi behöver mycket hjälp av lärarna men de behöver mycket hjälp av oss också!  Vi får, förtjänar och behöver beröm för arbetet.  Bekräftas i sin roll som kamratstödjare.  Hjälper andra att må bra.  En merit vid sommarjobb/arbete.  Vara vaken och hjälpsam.  Vi sprider glädje!  Vi förebygger mobbing.

26 Kamratstödjar konferens 5/11-09  Vi får hjälp av vuxna om det händer något.  Man får nya vänner.  De vuxna kan komma på idéer som kamratstödjarna kan göra.  Man känner sig som en god människa!  Kamratstödjare kan nästan allt!  Vi hjälper andra!  Det är kul att vara kamratstödjare, men vi behöver hjälp av vuxna.  Ingen ska behöva vara ensam!  Vi är alla olika och har lika stort värde!  Vi hjälper och stödjer andra!

27 Kamratstödjar konferens 5/11-09  Det känns skönt att andra litar på mig som kamratstödjare.  Viktigt att vuxna lyssnar på kamratstödjare och kan ta över ansvaret.  Vi bör föregå med gott exempel!  Handledare kan hjälpa till och starta lekar.  Vi ska försöka stoppa bråk och mobbing.  Kamratstödjaren kan se och höra mer än en vuxen i vissa fall.  Man gör roliga aktiviteter tillsammans!  Man är en snäll kamrat och stöttar ensamma personer.

28 Kamratstödjar konferens 5/11-09  Man blir omtänksam själv.  Vuxna kan stötta och hjälpa oss i rollen.  Ett litet ord kan betyda väldigt mycket!  Det är skoj att hjälpa en annan människa!  Vi kan behöva mycket hjälp från vuxna.  En kamratstödjare hjälper andra att må bra!  Det är bra att ha en ledare som man kan berätta saker för.  Det är roligt att hjälpa till och vara snäll mot andra!  De vuxna behövs som hjälpredor och att prata med om problem.

29 Kamratstödjar konferens 5/11-09  En kamratstödjare är att vara en bra kompis mot alla.  Att hjälpa andra är kul!  Vuxna behövs som stöd.  Hjälper man någon annan blir man själv glad!  Kamratstödjare är extra ögon och öron.  Med kamratstödjare får man en bättre skola!  Som kamratstödjare växer man som människa.  Vi behöver hjälp av vuxna vid stora problem!  Att trösta och hjälpa till!  Vi vill bara hjälpa till!

30 Kamratstödjar konferens 5/11-09

31 Efter cafésamtalen var det dags för en kort paus innan Henrik och Anne-Sofies ledde kamratstödjarna i en rad teamövningar.

32 Kamratstödjar konferens 5/11-09

33 Under tiden som Henrik och Anne-Sofie hade hand om kamratstödjarna fick ledarna möjlighet att samtala sinsemellan. Några av de anteckningar som ledarna förde:  Eleverna träffas och pratar i mindre grupper.  Jobbar förebyggande i gruppen, sedan gör kamratstödjarna övningar i egna klassen.

34 Kamratstödjar konferens 5/11-09  Elever som blivit valda som kamratstödjare går runt och presenterar sig för de andra klasserna, samt lämnar information om vad uppdraget innebär.  Fungerar som en vängrupp, med en pojke, en flicka från varje årskurs.  Klassläraren förklarar och förtydligar vad kamratstödjarna gör.  Eleverna nominerar varandra och lärarna väljer ut vem som blir kamratstödjare.  Alla ska vara som kamratstödjarna, de utvalda är bara representanter.

35 Kamratstödjar konferens 5/11-09

36

37

38 Dagen avrundas och kamratstödjarna återvänder hem efter en givande dag på kamratstödjar konferens


Ladda ner ppt "Kamratstödjar konferens 5/11-09. Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick."

Liknande presentationer


Google-annonser