Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen."— Presentationens avskrift:

1 Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen

2 Den förlängda ungdomstiden, UNG 2003

3 Sveriges befolkning efter ålder (31 december 2006)

4 Jojo-etablering

5 Hur man upplevt arbetslöshet

6

7 Jobbgarantin har förändrat en del Jobbgarantin har förändrat formerna för samarbetet mellan arbetsförmedlingen och kommunen. Arbetsförmedlingen har fått ett större ansvar för utsatta ungas etablering på arbetsmarknaden. Behovet av samverkan mellan kommunala och statliga myndigheter har åter aktualiserats. Det är svårare att tidigt arbeta med praktikplatser. Men det är praktik som de unga efterfrågar.

8 Mer kan göras för unga arbetslösa •Tidigt individuellt stöd bör prioriteras, unga i utanförskapsområden borde erbjudas insatser inom 30 dagar. Ungas kontaktnät med arbetslivet bör stärkas på flera sätt. Arbetsplatsbesök, mentorer, kortpraktik. •En gemensam organisation mellan kommuner och stat dit alla arbetssökande kan vända sig, En väg in. Försäkringskassan, eller en annan lämplig aktör, bör få i uppdrag att arbeta med ungdomar som av hälsoskäl inte är etablerade på arbetsmarknaden.

9 Mats 24 år Jag vill inte ha viktiga arbetsuppgifter där jag måste ta mycket ansvar … för jag är så rädd att göra bort mig... Jag har gjort bort mig ganska mycket när jag var liten och det gillar jag inte att göra…Om man skulle börja jobba på Mc Donalds och så kommer en kund och ska ha en Big Mac och då kanske jag ger dem fel hamburgare eller fel läsk eller så där…för jag är så klumpig. Det är såna problem som jag vill undvika.

10 Åsa 23 år om prao år8..Jag visst att jag hade 45 minuters lunch, men jag gick och satte mig på toaletten bara för att vila för jag var så himla trött. Så jag hade ingen aning om att man fick sätta sig ner och ta en paus. Det var ingen i skolan som sa nåt om det. Sen frågade de om jag ville jobba där och jag bara nej… Det orkar jag aldrig.

11 … det är först nu när man börjar närma sig 30 som folk börjar få nån slags stabilitet i livet … om man tänker att det är som en slags basplatta, man ska ha bostad, förhållande och jobb. Ingen av mina vänner hade nånsin alla de tre sakerna samtidigt, vi hade en eller två eller ingen, men ingen hade alla tre…. Anna 28 år

12 Risk och skyddsfaktorer •Personliga egenskaper (självkänsla, dålig självkänsla) •Tidigare händelser i livet (bra och dåliga) •Familjen (omsorg, omsorgsbrist) •Närsamhället (bostadsområde, skola, fritid) •Socioekonomiska faktorer

13 Rekommendationer •Använd de kunskaper som finns för att göra insatser. •Se till att personal har rätt kompetens. •Tänk långsiktigt – medvetna insatser lönar sig på sikt. •Samverka med andra som mellan skola, fritid och ideella organisationer, mellan kommun och landsting. •Uppmärksamma ideella organisationers arbete. •Se till att det finns lätt tillgänglig information om vart unga kan vända sig för att få stöd och hjälp.


Ladda ner ppt "Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen."

Liknande presentationer


Google-annonser