Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jordens inre och yttre krafter

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jordens inre och yttre krafter"— Presentationens avskrift:

1 Jordens inre och yttre krafter
ENDOGENA OCH EXOGENA KRAFTER Vad menas med det?

2 Jorden är platt och oföränderlig!
Hur tänker du då? Diskutera i 1 min och MOTIVERA!!!! Inte? Visste du att det fortfarande råder delade meningar om huruvida jordklotet är helt runt eller inte?

3 Om Jorden var lika stor som en appelsin, skulle planetens högsta former vara som knottrorna på skalet! Mount Everest (+8848m) Mariannegraven (-10899m)

4 I Sverige är skorpan vanligen mellan 40 till 50 km tjock.
JORDKLOTETS BYGGNAD I Sverige är skorpan vanligen mellan 40 till 50 km tjock. JORDSKORPAN (den fasta delen) = KONTINENTSKORPAN + OCEANSKORPAN Jordskorpan varierar i tjocklek, km

5 Jordskorpan är uppdelad på ca 17 bitar
7 stora kontinentalplattor: Eurasiska, Nordamerikanska Sydamerikanska, Afrikanska Indo-australiska, Antarktiska Stilla havs-plattan och ett tiotal mindre, vilka rör sig i förhållande till varandra med en hastighet på några centimeter om året.

6 Jordbävningar, veckningar, kontinentaldrift, vulkanism
De krafter som skapar och formar jordytan är av två slag, endogena eller exogena ENDOGENA = INRE Jordbävningar, veckningar, kontinentaldrift, vulkanism

7 Större jordbävningar är markerade med röda prickar.
Det är utmed kanterna på kontinentalplattorna som flest jordbävningar sker Andra områden kan vara helt förskonade från aktivitet som leder till märkbara jordbävningar. Det finns ca 450 aktiva vulkaner av flera av flera tusentals på jorden idag!

8 EXOGENA = YTTRE …orsakas av klimatisk aktivitet och leder till att det som de endogena krafterna skapat bryts ner och transporteras bort. De endogena och exogena krafterna är långsamma och tiden har därför stor betydelse. Det tar lång tid för dessa krafter att förändra landskapet.

9 Mänsklig aktivitet Diskutera med en kompis i 1 minut! JAPAN 2 JAPAN 1
Hur påverkar vi jorden och landskapen runtomkring oss? Diskutera med en kompis i 1 minut! Direkt påverkan Indirekt påverkan vs jordens krafter Förstärker – ex miljöhot Fukushima (ekosystem förändras- ”utplånas”) JAPAN 2 FUKUSHIMA JAPAN 1

10 Richterskalan – vad är det?
TA REDA PÅ… Richterskalan – vad är det? Vad var det som egentligen hände i Fukushima? Hur ser läget ut idag? Försök ta reda på var den senaste jordbävningen inträffade – Studera med hjälp av karta. Redovisa svaren som kommentar, som stöd när vi diskuterar i grupp!

11 KÄLLOR www.sgu.se/sgu/sv/geologi/tektonik/jorden_uppbyggnad.html‎


Ladda ner ppt "Jordens inre och yttre krafter"

Liknande presentationer


Google-annonser