Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Text A-F, Nyhetstidningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Text A-F, Nyhetstidningar"— Presentationens avskrift:

1 Text A-F, Nyhetstidningar

2 Text A Identifiera texten: Var källkritisk:
Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Identifiera texten: Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten? Var källkritisk: Ge något exempel i texten där författaren beskriver verkligheten! Motsätter sig Vita huset en begränsad militär insats i Syrien? Är DN:s artikel en första-, andra- eller tredjehandskälla eller något ännu sämre?

3 Text B Identifiera texten: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga
Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten?

4 TEXT B Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga
Vad har journalisten upplevt själv (när är journalisen ett ögonvittne)? Kan vi lita på följande påstående? ”Muslimska brödraskapets egen tv-kanal, som är fortsatt lojal mot den avsatte presidenten, uppmanade sina anhängare att köra skadade till sjukhus med egna personbilar, enligt AFP.” Kan vi lita på följande påstående? ”Tidigt på torsdagsmorgonen uppgav den statliga tv:n att Mursianhängare angrep polisstationer, sjukhus och regeringsbyggnader, enligt CNN.” Kan vi lita på följande påstående? ”Enligt nyhetsbyrån AFP som citerar egyptiska regeringskällor ska 278 personer har dött, bland dem 43 polismän.”

5 Text C Identifiera texten: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga
Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten?

6 Text C Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga
Finns det tendens i följande stycke? "Den ryska publiken, som annars är rätt svältfödd på utrikesnyheter, har under lång tid fått följa tv-reportage från Syrien, där ryska reportrar reser med som 'inbäddade' i al-Assads regeringsstyrkor. 'Terroristerna' används i många ryska medier som en synonym till 'oppositionen', och de offer läsare och tittare får möta är nästan undantagslöst regimens supportrar." Håller du med Nigina Berojeva? "Slutsatsen blir att det vore absurt av al-Assad att beordra en gas­attack om han inte ville röna samma öde som Libyens dödade ledare Khaddafi. 'För oppositionen däremot skulle en sådan utveckling vara förmånlig.'" Kan vi lita på följande påstående? "I Putins ögon var sådana beslut tecken på oförlåtlig svaghet."

7 Text D Identifiera texten: Var källkritisk:
Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Identifiera texten: Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten? Var källkritisk: Var relationen våldsam? Var hon drogad när hon hittades?

8 Text E Identifiera texten: Var källkritisk:
Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Identifiera texten: Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten? Var källkritisk: Sade Björklund: ”Jag saknar impulskontroll och kan inte hejda mig när jag får lust att stöka i skolan.” Varför skriver skribenten att hon själv har ADD/ADHD?

9 Text F Identifiera texten: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga
Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten?

10 TEXT F Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga
Kan vi lita på följande påstående? "[…] politik ska inte ta plats i idrotten." Kan vi lita på följande påstående? "Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sådant här förr och vi vill inte ha det i framtiden." Kan vi lita på följande påstående? "[…] om de marknadsför sådana här relationer ute på gatan är det inte respektfullt mot våra medborgare."


Ladda ner ppt "Text A-F, Nyhetstidningar"

Liknande presentationer


Google-annonser