Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering"— Presentationens avskrift:

1 Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
Är personerna/miljön tydligt beskrivna? Får läsaren/lyssnaren några inre bilder? Finns det ord som upprepas alltför ofta? Ta bort eller variera! Är det något du inte förstår? Har du något tips till författaren?

2 Omarbetning Vad var bra?
__________________________________________________________________________ Vad kan förbättras? _______________________________________________________________________________________________________________

3 Alternativ Skriv förslag till ändringar i din deckar- handbok, ändra sedan på datorn Gör ändringen direkt så allt är klart när du ska skriva

4 En vit lögn När man författar behöver man aldrig hålla sig till sanningen men det ska vara trovärdigt. Berätta något ur ditt liv, men väv in en lögn någonstans. Din författarkompis ska försöka lista ut den vita lögnen.

5 Uppdraget fås Får de ett hemligt brev?
Får de ett mystiskt telefonsamtal? Blir deckarna stoppade på gatan? Hälsar någon på dem på deras kontor? Råkar de höra ett samtal på ett kafé? Får de ett mail/sms? Läser de en konstig artikel?

6 Villospår Vad tror den hjälpsökande? Vem tror han/hon är brottslingen?
Har han/hon någon teori om hur brottet har gått till?

7 Efterbearbetning Framgår det tydligt vilket brott det är frågan om?
Har författaren medvetet lagt ut några villospår?

8 Inre och yttre spaning Syftet är: Att få läsa om hur Lasse och Maja spanar och samlar fakta I vilken del av guldaffären börjar Maja putsa fönster? Det händer något konstigt med expediten Siv Leander. Vad?

9 På vilket sätt beter sig Ture Modig misstänkt när Maja kommer in i hans rum?
Varför blir Lasse nästan desperat när han ser att Ture Modig tar fram en kniv?

10 Ett grönt äpple saknas Syftet är:
Att få se hur man bygger upp spänningen i en text.

11 Att tjuvlyssna Syftet är: Att få pröva en klassisk deckaringrediens – tjuvlyssning. Vad är det som gör att man känner igen en röst? Kan en röst beskrivas? Vilka ord använder man då?

12 Fjärde kapitlet Syftet är:
Att beskriva hur spaningsarbetet går till och hur detektiverna sakta börjar förstå hur det hänger ihop. Att lägga ut falska och äkta ledtrådar.

13 Följande gäller Författarna vet vem som är den skyldige och hur brottet begicks. Detektiverna vet inte men ska snart börja ana, vem det kan vara. Författarens roliga uppgift är nu att lura läsaren så att han eller hon gissar på fel person. Men detektiverna ska vara så finurliga att de ändå förstår hur det hänger ihop. De kan skilja på falska och äkta ledtrådar.

14 Misstänkta beteenden Hur kan man som författare göra när man misstänkliggör någon? Exempel: Personen säger något konstigt. Kanske säger något på fel sätt som kan göra hen misstänkt. ”Jag har fått den av min fru” säger den misstänkte men deckaren vet att han är ogift. Personen verkar arg/tankspridd/nervös/ ovanligt glad

15 Spaningsmetoder Hur ska detektiverna spana?
Lasse och Maja använder kikare och tjuvlyssnar. Exempel: Gillrar fällor? Skuggar de någon misstänkt? Snokar de igenom de misstänktas väskor, skrivbord, datorer, telefoner, ytterkläder?

16 Skriv fjärde kapitlet Låt detektiverna genomföra spaningsarbete på brottsplatsen eller i dess omgivning. Alla huvudmisstänkta ska bete sig misstänkt på ett eller annat sätt. Tänk på kan någonting berättas på ett mer spännande sätt? Dörrar som knirrar, fönster som blåser igen….


Ladda ner ppt "Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering"

Liknande presentationer


Google-annonser