Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Aldijana Puskar Brinellgymnasiet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Aldijana Puskar Brinellgymnasiet"— Presentationens avskrift:

1 Aldijana Puskar Brinellgymnasiet
Fotosynetesen Aldijana Puskar Brinellgymnasiet

2 FOTOSYNTES Foto ljus Syntes sätta samman
Fotosyntes är en reaktion där något sätts samman med hjälp av ljusenergi Fotosyntesens råvaror: koldioxid och vatten Fotosyntesens produkter: socker, syre och vatten Drivkraften för fotosyntesen: solljusets energi

3 Fotosyntesen Sker i växternas och algernas kloroplaster.
Fotosyntesen hos växterna och algerna är starten på de allra flesta näringskedjor på vår jord! Ljusenergi → Kemisk energi 6 CO2 + 6 H2O + ljusenergi → C6H12O6 + 6O2

4 Fotosyntes Fotosyntesen är en förutsättning för nästan allt liv på jorden. All mat vi äter har direkt eller indirekt tillkommit via fotosyntes. Genom fotosyntes bildas det så mycket näring och syre så att det räcker både för växternas och algernas egen ämnesomsättning och så att det blir näring och syre till övriga levande organismer.

5 Var sker fotosyntesen

6 Var sker fotosyntesen I alla gröna växtdelar
Men framför allt i bladen men också i gröna stjälkar, gröna foderblad och omogna gröna frukter. Klorofyllet är det gröna pigmentet som absorberar solljusets energi. Klorofyllet finns inuti kloroplasterna.

7

8 Fotosyntes Den fotosyntetiserande vävnaden i bladen kallas mesofyll.
Ibland urskiljer man två typer av vävnad Palissadparenkym och svampparenkym Dessa celler innehåller många kloroplaster

9 Solljuset Solljuset är drivkraften för fotosyntesen
Solljuset absorberas av pigment i växternas kloroplaster

10 Växternas blad ser gröna ut därför att de innehåller klorofyll.
- Växternas blad ser gröna ut därför att de innehåller klorofyll. Växternas blad ser gröna ut därför att de absorberar det blå och röda ljuset i solljuset men inte det gröna. Det gröna ljuset reflekteras från bladen eller går igenom tunna blad. Detta ljuset kan vi sedan se.

11 Pigment Ett absorptionsspektrum visar vilka våglängder av ljuset som ett pigment absorberar. Klorofyll absorberar främst blått och rött ljus. När klorofyllmolekylen absorberar blått eller rött ljus exciteras klorofyllmolekylen/ elektroner till en högre energinivå.

12 Fotosyntesen Består av LJUSREAKTIONEN som är bunden till tylakoidmembranerna inuti kloroplasterna och KOLDIOXIDFIXERINGEN som sker i kloroplasternas stroma

13 - Ljusreaktionen och koldioxidfixeringen sker i Calvincykeln är sammankopplade genom bildning och förbrukning av ATP och NADPH.

14

15 Ljusreaktionen innebär att
Klorfyll a, klorofyll b och karotenoider absorberar solljus Energin överförs till speciella klorofyll a- molekyler som är reaktionscentra När dessa klorofyll a- moelkyler exciteras avges elektroner Det är starten på en elketrontransportkedja

16 Ljusreaktionen Elektronerna transporteras mellan olika ämnen och hamnar till slut i NADPH. För att fylla på elektroner hos klorofyll a tas elektronerna från vatten som spjälkas Då bildas det bl.a. syrgas Samtidigt med elektrontransporten sker det i vissa steg också transport av vätejoner = protoner = H+ Den protongradient som bildas är drivkraften för bildningen av ATP.

17 - Calvincykeln Fixering Reduktion Regenerering

18


Ladda ner ppt "Aldijana Puskar Brinellgymnasiet"

Liknande presentationer


Google-annonser