Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grundämnen och kemiska föreningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grundämnen och kemiska föreningar"— Presentationens avskrift:

1 Grundämnen och kemiska föreningar
Grundämnen består av enbart en sorts atomer. De kan också kallas för rena ämnen. Grundämnen delas in i två grupper, metaller och icke-metaller.

2 Grundämnen och kemiska föreningar.
Kemiska föreningar består av två eller flera sorters atomer. En kemisk förening skrivs med de kemiska tecknen på de ämnen som ingår. Till exempel skrivs vatten som H2O vilket betyder 2 väteatomer och en syreatom.

3 Kemiska blandningar. Det finns 5 typer av kemiska blandningar som ni ska kunna. Lösning. Uppslamning. Emulsion. Aerosol. Legering.

4 Lösningar. I en lösning är de olika delarna av blandningen så små att de ser ut som en enhet. Lösningar kan ha massor av olika färger och bestå av massor av olika blandningar. Den blöta delen av en lösning kallas för lösningsmedel. Det finns olika sorters lösningsmedel, vatten är det vanligast förekommande lösningsmedlet i naturen.

5 Lösningar. Andra lösningsmedel som finns är till exempel lacknafta, aceton och olika typer av alkoholer. Lösningar kan vara mättade eller klara.

6 Uppslamningar. I en uppslamning har man också en blöt del som man blandar i en fat del i. I en uppslamning kan inte delarna bli så små att de inte syns. En vanlig uppslamning är geggamojja.

7 Emulsion. En emulsion är när man blandar två blöta delar med varandra.
De olika delarna blandas tills dropparna blir så små att det är svårt att särskilja dem. Vanliga emulsioner är mjölk, tvål och hudkräm.

8 Aerosol. I en aerosol har man blandat en blöt del med en gas.
Vanliga aerosoler som man har hemma är läsk och en del deodoranter.

9 Legering. En legering är en blandning som består av två eller flera metaller. När de blandas är de upphettade till flytande form men när legeringen är klar är den fast. Några vanliga legeringar är mässing, brons och rostfritt stål.


Ladda ner ppt "Grundämnen och kemiska föreningar"

Liknande presentationer


Google-annonser