Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fysikaliska förändringar och Kemiska förändringar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fysikaliska förändringar och Kemiska förändringar."— Presentationens avskrift:

1 Fysikaliska förändringar och Kemiska förändringar

2 Det finns bara cirka 100 olika sorters atomer i naturen alltså 100 olika grundämnen. HH He OO NN FF Ne

3 Det finns grundämnen och kemiska föreningar. Det finns cirka 100 stycken olika grundämnen. Det finns nästan hur många som helst olika kemiska föreningar. O O C O HH

4 Fysikaliska förändringar: En fysikalisk förändring är när ett ämne övergår från ett tillstånd till ett annat. Till exempel när vatten stelnar till is. Det är alltid samma ämne fortfarande. Man kan få tillbaka det man hade från början med samma egenskaper. Andra exempel: Tenn stelnar.

5 Kemiska förändringar En kemisk förändring är när ett ämne slår ihop sig med ett annat ämne och bildar ett helt nytt ämne. Man säger att det sker en kemisk reaktion. Exempel på en kemisk förändring är när magnesium brinner i luften. Magnesiumet och syret i luften har bundits till varandra och ett nytt ämne har bildats – Magnesiumoxid.

6 I en blandning är ämnena inte bundna till varandra. De ämnen som ingår har kvar sina egenskaper. I en kemisk förening är atomer från olika ämnen bundna till varandra. Den kemiska föreningen har andra egenskaper än de ämnen som ingår.

7 Mg + 2O 2 MgO Så här ser det ut när man tänder eld på grundämnet magnesium: En kemisk reaktion sker: Med vad förenar sig magnesium?


Ladda ner ppt "Fysikaliska förändringar och Kemiska förändringar."

Liknande presentationer


Google-annonser