Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Materia Sammanfattning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Materia Sammanfattning."— Presentationens avskrift:

1 Materia Sammanfattning

2 Ordet materia betyder ”ämne” eller ”stoff”
Ordet materia betyder ”ämne” eller ”stoff”. I fysiken kallar vi alla olika ämnen som finns för materia. Det kan vara till exempel en buske, din sko, luft eller järn. Gemensamt för all materia är att den består av atomer.

3 Atommodellen En atom består av en kärna med positiva protoner och neutrala neutroner. Runt kärnan kretsar negativa elektroner. Bilden visar en heliumatom, He, med två protoner, två neutroner och två elektroner.

4 Grundämnen och kemiska föreningar
Ett ämne som bara består av en sorts atomer kallas grundämne. Ett ämne som består av olika slags atomer kallas kemisk förening. Grundämnen är till exempel järn, syre och väte. Kemiska föreningar är till exempel vatten och salt.

5 Aggregationsformer Ämnen kan förekomma i tre olika former: Fast
Flytande Gas

6 Övergångar mellan olika former

7 Massa och vikt Massa och vikt är samma sak. Max, på bilden till höger, har massan 12 kilogram (kg) och alltså även vikten 12 kilogram.

8 Volym Volym talar om hur mycket något rymmer (innehåller), till exempel en förpackning mjölk rymmer 1 liter (l). Volym kan även mätas i till exempel kubikmeter (m3) och kubikcentimeter (cm3). För att mäta volymen på en låda tar man längd gånger bredd gånger höjd. V= l·b·h

9 Densitet Densitet talar om hur mycket något väger per volymenhet. Den beskriver hur tätt atomerna i ett ämne är packade. Järn har högre densitet än trä vilket innebär att om man har lika stora bitar järn och trä så kommer järnbiten att vara tyngre. Densiteten hos ämnen kan räknas ut på följande sätt: densitet = massa(vikt)/volym ρ = m/v

10 Följande länkar är övningar som ger bra repetition av avsnittet:
(samma användarnamn och lösenord som till skoldatorerna)


Ladda ner ppt "Materia Sammanfattning."

Liknande presentationer


Google-annonser