Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Människans historia Den äldsta tiden och flodkulturena

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Människans historia Den äldsta tiden och flodkulturena"— Presentationens avskrift:

1 Människans historia Den äldsta tiden och flodkulturena
Från Lucy till Egyptierna

2 Människan Vilka är vi och var kommer vi ifrån?
4 miljoner år = Människans utveckling. En förfader till människan som gick upprätt för cirka 4 miljoner år sedan - i Afrika. Ca 2 miljoner år fynd visade att våra förfäders hjärna hade blivit större. För 1,6 miljoner år sedan - På 1980-talet hittades ett nästan fullständigt skelett av en 12-årig pojke och en komplett skalle av en vuxen visar på en betydligt större hjärnvolym.. De första spåren av människan utanför Afrika är lite mer än en miljon år gamla och dessa fynd hittades på ön Java. Både fynd från Java och från Kina visar att människans hjärna växte med tiden. Finns fynd från Algeriet och Europa från ungefär samma tid. Tillverkade stenverktyg, men man vet inte om de kunde använda sig av elden eller tala

3 Ardi 1994 hittade forskare benbitar av en förmänniska (hominid)som levde i Etiopien för 4,4 miljoner år sedan. Hon är vår hittills äldsta kända föregångare. Hon kallas Ardi, var ca 120 cm lång och vägde runt 50 kilo. Hon var varken människa eller apa. Det tog forskarna nästan 15 år att få ihop Ardis skelett. Hennes ryggrad + lite till saknas.

4 Lucy Lucy hittades på talet i Hadar i Afrika (Etiopien). Hon är 2,9 miljoner år gammal. Drygt 1 m lång och kan ha vägt ca 30 kilo. Hon var ca tjugo år när hon dog. Hennes skelett, som man hittade två tredjedelar av, liknar vårt från halsen och neråt men hade långa armar och korta ben. Av huvudet saknas det många delar, men man vet att pannan var låg och lutade bakåt. Hon hade bara 1/3 så stor hjärna som vi och kunde inte prata. Hon kunde gå upprätt och hade händerna fria att bära föda och annat. Lucy kunde använda och tillverka redskap som en vass sten som kniv osv.

5 När kom vi då? Slutligen oss = Cro-Magnon människan.
De äldsta fynden hittades på två olika ställen i Israel och är nästan år gamla. Deras skelett och skallar är mycket lika dagens moderna människa. Uppfinningar/verktyg: Vi uppfann bättre teknik - bättre och vassare redskap som knivar, nålar, harpuner, fiskredskap och smycken. Bildskapandet : Vi målade på väggarna i grottorna det visar ett jättestort steg i människans kulturella utveckling. Nålarna tror man tyder på att de här människorna sydde ihop sina kläder och tält av djurhudar. Skulpturer: De gjorde vackra konstnärliga skulpturer, i ben, elfenben, mammutbetar, horn eller lera, skulpturer som ofta föreställde kvinnor. De äldsta fynden är över år gamla. Alla sådana uppfinningar uppstod pga. behovet att förstärka, förlänga, förenkla, förstora och förbättra våra livssituationer.

6 …Människor som oss… Neanderthalarna
De fanns redan för ca år sedan De spred sig ut i välden tidigare än oss. De var kraftigare och starkare än oss. De hade större hjärna än oss. De försvann – dog ut för ca år sedan – Varför?

7 Denisovamänniskan …människor som oss…
Denisovamänniskan levde för omkring 41 000 år sedan. 2010 publicerades upptäckten av ett fingerben och en tand efter denna människa. Fyndet gjordes i Denisovagrottan i Sibirien / Ryssland. Fragmenten visar att Denisovamänniskan tillhörde en egen, tidigare okänd, art av människan. DNA som utvunnits ur dem matchar varken Neandertalare eller Cro-Magnon Vi vet inte än hur de såg ut eller varför de dog ut.

8

9 Vad hade vi som för fördel som gör att vi är kvar idag?
Förmågan att samarbeta – och bo tillsammans i större folkgrupper. Förmågan att tala och därigenom kunde vi utbyta idéer och erfarenheter som gjorde oss klokare. Med språket kunde vi kommunicera, varna varandra och ge varandra tips. Anpassa hudfärg efter de omständigheter vi levde i… kallt klimat = så småningom generationer med allt blekare hud. Vi tålde laktos – mjölksocker

10 Vi bodde först i grottor och var jägare
Bo i grottor. Jaga, fiska. Människorna uppfann pilbågen, vilket underlättade jakten betydligt.

11 Målningarna I Europa finns grottorna i ett sammanhängande område i södra Frankrike och norra Spanien. Målningarna år mellan och år gamla. Målningarna finns djupt inne i mörka, trånga, fuktiga kalkstensgrottor. Ibland flera km in i bergens djup dit man ibland måste krypa, åla eller till och med simma vissa sträckor över underjordiska sjöar eller floder för att komma fram till. Man målade alltså inte på väggarna i de grottrum som man bodde i. Målningarna föreställer oftast djur och olika jaktbilder av djur. Man tror att man kanske målade jaktbilder för att få jaktlycka, men man vet inte säkert. Bilder på människor var sällsynta och då bara som ett slags sträckgubbar. Handavtryck på väggarna och många av dessa händer saknar något eller några fingrar. Färg?

12

13 Exempel på grottmålningar
Bilderna kommer från Lascauxgrottan i Frankrike, där det finns över 800 olika målningar - största fyndet hittills Målningarna har C-14 daterats och är ca år gamla

14 Slut på istiden…. För 15 000 är sedan fanns det ca 500 000
människor på hela jorden. Klimatförändringar - För år sedan var den senaste istiden över – smältvattnet dränkte land när havet steg med ca 100 m. Tundran blev mindre och många djur som levde på tundran dog ut tex. mammuten. Människorna hade att välja mellan att följa efter flyttande djur eller att svälta och gå under. Klimatförändringarna tvingade jägarfolken att komplettera sin jakt med en intensiv insamling av mindre djur och nya växtarter. Det varmare klimatet i sydvästra Europa gav folket som bodde där en rikligare tillgång på en varierad föda. Ledde till befolkningsökning. Men medellivslängden var fortfarande låg, en undersökning av 76 skelett från den här tiden visade att endast 12 % var över 40 år men ingen kvinna var över 30.

15 Den bördiga halvmånen Område i dagens Mellanöstern - Palestina, Iran och Irak
Det nya klimatet flera områden, rika på djur och växter, som speciella vilda sädesslag som var lätta att samla. En del jägare började att försöka sig på jordbruk för att lättare kunna existera. De slog sig ner i områden där vildvete växte tätt och fint. Jordbruket gjorde livet mer stabilt och säkert. Tamboskap - Grisen, geten och oxen. Av hittills ökända skäl ser det ut som om människor på helt olika ställen på jorden har börjat med odlingar ungefär samtidigt, ca f.Kr. I andra delar av världen: Majs i Mexico, potatis i Peru, ris i sydöstra Asien.

16 Från byar till städer och till slut riken
Först var byarna små men eftersom skördarna gav mer mat än vad de kunde äta upp så kunde man ha större familjer = Befolkningsökning Byarna växte och blev till slut städer. Folk var friskare och levde längre, vintermånaderna var inte svältperioder längre. Överskott av olika produkter som sedan användes som handels- och bytesvaror. Och ju mer avancerad handelsverksamheten blev desto mer hade man ett behov av ett bokföringssystem och skriftspråk. Ett skriftspråk som också användes för att bevara kunskap och erfarenheter för sina efterkommande. Yrken uppstod = Folk blev specialister.

17 De stora flodkulturerna
I de stora floddalarna kring Eufrat-Tigris, Indus, Nilen och Gula floden växte högkulturer fram. Människorna lärde sig dränera sina marker och bygga kanaler för att bättre utnyttja vattnet och odla upp större områden. De här människorna blev upphovsmän till många uppfinningar som vi tar för givet idag. Det behov av utveckling som följde med stadsbildningar och större befolkningar fick förändringarna att bli revolutionerande. Utveckling exploderade med uppfinningar som skäran, plogen, hjulet, hästar och tjurar i jordbruk och framför vagnar, smeder med kunskaper om metall, arkitektur, politiska förändringar och sociala skikt. Denna utveckling av jordbruket var en enormt viktig vändpunkt för mänsklighetens historia.

18 Vad är en högkultur? Ordet högkultur betydde från början odling. Men idag betyder det olika grad av materiell och andlig utveckling som höjer människans levnadsstandard. En högkultur kännetecknas av att de har detta: Städer Specialister, yrkesmänniskor En mer utvecklad arkitektur ( byggnader som kräver byggnadskunskaper) hus, pyramider, tempel m.m. Utvecklad handel En stark ledare – kung eller kejsare En armé Olika samhällsklasser – klasskillnader Religion och präster Transport och kommunikationer Befolkningsökning Skriftspråk Lagar Byråkrati med tjänstemän

19 Människans viktigaste uppfinningar – för länge sedan….
Elden – Man tror att redan Homo erektus hanterade elden. Friktion – drillning Vapen – Gav oss mer kött, mer protein gav större hjärnor Jordbruket – Skapade de fösta större samhällena och sedan städerna. Överskottet gjorde att människorna hade råd med specialister. Hjulet – Uppfanns ca f.Kr Skriften – Uppfanns ca f.Kr Pengar – Gjorde det mycket lättare att bedriva handel.

20 Mesopotamien landet mellan floderna Eufrat och Tigris
Den första högkulturen uppstod alltså i Mesopotamien för ca 5000 år sedan. Befolkningen kallades sumer. Mesopotamien låg i det område som vi idag kallar för Irak. Deras skriftspråk kallas för kilskrift. De uppfann en massa saker, som hjulet, kalendern, astrologi, mynt, metallsmide, lagsystem m.m. Kilskrift

21

22 Egypten riket vid Nilen
Den andra högkulturen som uppstod var i Egypten runt floden Nilen. Riket grundades redan för ca 5000 år sedan och högkulturen kommer igång några hundra år efteråt. Ca år f. Kr. = Gamla riket / tredje dynastin. Dessa båda kulturer kände inte till varandra. Egypterna balsamerade sina döda, byggde pyramider och skapade otroliga tempel och konstverk. Deras skriftspråk kallas för hieroglyfer.

23 Indusdalen och Kina

24 Sammanfattning Vad var viktigast för människans utveckling?
Jordbruket Bättre och mer näringsrik mat Befolkningsökning Specialistkunskaper Uppfinningar

25 Vad kommer ni ihåg?


Ladda ner ppt "Människans historia Den äldsta tiden och flodkulturena"

Liknande presentationer


Google-annonser