Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda."— Presentationens avskrift:

1 Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda redskap. Det äldsta redskapet vi hittat hittills är 2,5 miljoner år gammalt. Forskarna tror att språket kom samtidigt som redskapen. Språket gör människan ännu mera unik – vi kan verkligen samarbeta.

2 Elden För 500 000 år sedan lärde sig människan att mata elden.
Tillslut lärde sig människan att göra upp eld. Elden gav värme och skydd mot vilda djur. Människan höll nu på att bli herre över djuren. Elden gjorde att man kunde laga mat – då gick det fortare att äta. Aporna äter mest hela dagen. Elden skapar gemenskap!

3 Döden Djuren begraver inte sina döda – det gjorde inte heller de första människorna. De äldsta gravarna vi hittat är år. Gravar visar att vi är unika – vi tänker framåt och bakåt. Hopp om ett liv efter döden. Gravar visar att människor har haft olika värde genom historien. Rika och fattiga har funnits mycket länge.

4 Jakt De första människorna var jägare och samlare.
Männen gav sig av på jakt och kunde vara borta uppåt en månad. Kvinnorna stannade kvar vid boplatsen. De samlade ätbara saker där. Kvinnans samlande gav troligen mer mat än männens jagande.

5 Neanderthal & Cro-Magnon
De människor som skapade de äldsta gravarna vi hittat kallas Neanderthalare. De kallas så för att det första skelettet hittades i Neanderthal på 1800-talet. Neanderthalarna fanns över stora delar av norra halvklotet. De var kortare och kraftigare än vi. De kanske i talade som oss men de kunde tala med varandra.

6 Neanderthal & Cro-Magnon
Neanderthalarnas hjärna var större än vår. De fanns på jorden för år sedan För år sedan kom människan som såg ut som vi. Dessa kallas Cro-Magnon, efter en ort i Frankrike där man först hittade skelett. Cro-Magnon talade med samma spårkljud som vi.

7 Neanderthal & Cro-Magnon
Neanderthalarna var inte föregångare till oss. De var inte underlägsna oss utan vi levde samtidigt med dem i år. Vi vet inte varför neanderthalarna försvann för cirka år sedan. Kanske var det vi som utrotade dem när vi vandrade upp från Afrika Läs


Ladda ner ppt "Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda."

Liknande presentationer


Google-annonser