Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Balsamering. Hur går balsamering till? Den döde förs till reningshuset. Tar ut hjärnan genom näsborrarna. Hjärnan, lungorna, magen och inälvorna läggs.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Balsamering. Hur går balsamering till? Den döde förs till reningshuset. Tar ut hjärnan genom näsborrarna. Hjärnan, lungorna, magen och inälvorna läggs."— Presentationens avskrift:

1 Balsamering

2 Hur går balsamering till? Den döde förs till reningshuset. Tar ut hjärnan genom näsborrarna. Hjärnan, lungorna, magen och inälvorna läggs i 4 urnor Hjärtat är kvar i kroppen. Urnorna har skyddsgudar. Såg till att kroppen fungerade när den döde kom till andra världen.

3 Håligheter i kroppen fylldes med linnedukar. Kroppen behandlades med salt och oljor Ädelstenar placerades på kroppen. Kista av trä tillverkades, porträtt av den döde målades utanpå. Den yttersta kistan var av sten. I kistan lades dödsboken

4 Mumien sveptes in i linnebindor och lades i kistan. Folket följer den döde till graven. Där lägger man modeller av tjänare och mat. Sista steget heter ”Öppnandet av munnen” Den dödes själ återvänder in i kroppen. Nu kan mumien andas, tala, äta dricka..

5 Vad hände efter döden? Begravs man rätt kommer man till Osiris rike Osiris = Domare Har 42st domare vid sin sida.

6 Inför domstolen… ”Jag har inte misshandlat ett djur ” ”Jag har inte låtit någon hungra” ”Jag har inte mördat” Ska den döde bevis att han/hon levt ett gott liv. Den döde har dödsboken som hjälp vid domen. Läser en syndabekännelse ur boken

7 Varför läsa syndabekännelsen? Den döde blir renad från alla uppräknade synder. Magisk kraft, som en besvärjelseformel. Ger information om hur man ska leva. (regler)

8 Guden Anibus för in den döde i rättvisans sal. Den dödes hjärta läggs i en vågskal. I andra skålen låg sanningens fjäder Väger skålarna jämnt… är man ren. Den döde får komma till Osiris rike. Annars slukas den döde av ett monster.

9 Guden Thot antecknar resultatet Horus visar den döde in till Osiris, där får han sin dom.


Ladda ner ppt "Balsamering. Hur går balsamering till? Den döde förs till reningshuset. Tar ut hjärnan genom näsborrarna. Hjärnan, lungorna, magen och inälvorna läggs."

Liknande presentationer


Google-annonser