Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En av de första städerna var Ur

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En av de första städerna var Ur"— Presentationens avskrift:

1 En av de första städerna var Ur

2 Ur låg vid floderna Eufrat och Tigris

3 Catal Hüyük var också en mycket tidig stad

4 Catal Hüyük låg i Turkiet och även den vid en flod
Catal Hüyük låg i Turkiet och även den vid en flod. Varför låg de flesta första städerna vid en flod?

5 Jeriko är också en mycket gammal stad
Jeriko är också en mycket gammal stad. Jeriko är fortfarande en stad där människor bor.

6 Är Jeriko äldst med sina 10 000 år?
Jeriko hade inget tempel eller palats för styresmän. Där fanns det inga verkstäder som visar att folk haft olika yrken. Arkeologer brukar säga att allt detta ska finnas i en forntida stad, annars är det en by. Jeriko hade endast bostadshus. Det fanns en mur med ett torn som skydd. Det äldsta skydd vi känner.

7 Catal Hüyük år I Catal Hüyük finns allt det arkeologerna vill ha. Det finns tempel, verkstäder, palats och vanliga bostadshus. I Catal Hüyük har man även hitta det äldsta tyget som är år gammalt. Man räknar med att det bott cirka människor i Catal Hüyük. Mycket av maten de åt fanns inte där – det betyder att de har bedrivit handel eller gett sig iväg på insamlingsturer. Catal Hüyük har antagligen varit en helig plast eller en handelsplats.

8 Uruk - storstaden

9 Uruk - storstaden I Uruk fanns det människor med olika yrken: bagare, smeder, präster, krukmakare och skrivare. I Uruk fanns det människor som kunde läsa och skriva. I Uruk användes olika metaller som koppar och brons.

10 Första skriften - kilskrift

11 Hur uppstår en stad som Uruk?
Det tar lång tid - kanske så mycket som år. På 3000-talet f.Kr. fanns det hundratals byar i Mesopotamien. Varje by hade ett eget tempel och bönderna samarbetade med jordbruket. De som bestämde i byn var familjernas äldste. Utanför byn fanns det herdar som tog hand om får, getter och kor.

12 Hur uppstår en stad som Uruk?
När det var torka blev det bråk om vattnet mellan herdarna och byborna. Byborna var tvungna att hindra djuren från att trampa sönder åkrarna och dammarna. För att kunna skydda sig bättre och kunna bygga stora tempel slöt sig flera byar samman och bildade en storby. Vissa storbyar växte ännu mer och blev tillslut städer.

13 Nu behövs det kungar En stad som Uruk hade cirka 50 000 invånare.
Då kunde inte staden längre styras som en liten by. Någon måste hålla samman de många familjerna och släkterna. Det måste finnas lag och ordning och ett gemensamt försvar då fiender hotar.

14 Nu behövs det kungar Från början styrdes staden av de äldstes råd. De var ledarna för de mäktigaste släkterna och prästerna från de viktigaste templen. Varför var präster så pass viktiga? När staden hotades av fiender utsåg de äldstes råd en enda ledare till kung. Tillslut blev det så att kungen satt kvar även när ingen fiende hotade. Från 2800 f.Kr. fanns det ständigt en kung i Uruk.

15 De stora framstegen 1. Skriften
De äldsta skrivtecken som vi hittat är år gammal. Den hittades i Belgrad och ingen har hittills lyckats tolka den. För cirka år sedan uppfanns kilskriften i Mesopotamien. 500 år senare började egyptierna använda hieroglyfer. Då började man även skriva i Indien, Kina kom igång först flera hundra år senare.

16 De stora framstegen 1. Skriften
Alla de äldsta skriftsystemen är bildskrift. En nackdel med detta system är att man måste känna till en massa tecken. Det krävs att du kan minst 2000 tecken för att kunna läsa och skriva. Därför kunde bara vissa lära sig det. Vår alfabet bygger på ljud och kan kombineras i all oändlighet.

17 De stora framstegen 2. Matematiken
Med konsten att skriva utvecklades också konsten att räkna. Skrivtecknen kom till för att prästerna i Uruk skulle hålla reda på sina affärer, lager och anställda. De kom på att de även måste ha tecken för hur mycket de hade av allt. Först ritade man streck men det blev väldigt många streck – det gjorde att man skapade tecken för 10, 100, 1000 osv.

18 De stora framstegen Skriften och siffrorna skapade ordning.
Städerna hade inte kunnat bli riken utan skrift. Med hjälp av skriften kunde kungen ge order till människorna utan att träffa dem. Dessutom kunde det skapas historia – man kunde skriva ner vad som hade hänt. Kunskaper kunde samlas från släktled till släktled. Innan var det endast vad människorna mindes som bevarades.

19 De stora framstegen 3. Lagarna
Även när människan var jägare och samlare behövde hon regler. Dessa regler fördes vidare muntligt från generation till generation. När skriften kom kunde man skriva ner lagarna. Med lagarna kom även straffen. De äldsta lagarna vi hittat är 4100 år gamla.

20 De stora framstegen 4. Hjulet
Hjulet är den viktigaste tekniska uppfinningen som gjordes under den här perioden. Det äldsta hjulet vi hittat är år gammalt. För år sedan börjades hjul användas vid transporter. Läs och svara på frågorna


Ladda ner ppt "En av de första städerna var Ur"

Liknande presentationer


Google-annonser