Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR."— Presentationens avskrift:

1 JUDENDOMEN Av: Alisa

2 ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.

3 HUR MÅNGA JUDAR FINNS DET? DET FINNS UNGEFÄR 0,2 % JUDAR I HELA VÄRLDEN. 0,2 % 2,24 % 3,11 %

4 0,2 % 2,24 % 3,11 % Varför finns det så få Judar? Under andravärldskriget dog många judar och det var ungefär 6 miljoner judar som dog under andravärldskriget. De dog för att nazisterna utrotade judar.

5 Urkunder/skrifter Judarnas heliga skrift är den gamla testamentet av bibeln som de kallar för Tanach. De använder inte den nya testamentet utan de räknar bort den. Judar är monoteiser som betyder att de tror på en gud. Judarna kallar sin gud Gud eller JHV. Judarnas tro Heliga platser Judar går till synagogor som är deras gudstjänslokal där de ber till Gud. Männen måste gå dit varje lördag och kvinnorna går dit när de vill. Heliga handlingar När en judisk pojke fyller 13 år så kallas han vuxen. Han blir bar mitzvah vilket betyder budens son. en judisk flicka blir vuxen när hon är 12 år och då blir hon bat mitzvah vilket betyder budens dotter. När de är vuxna då går de till synagoga och läser och sjunger ur tora.

6 BETYDELSEFULLA PERSONER 1. Du skall inte ha andra gudar vid din sidan av mig. 2. Du skall inte göra dig en avbild av gud. 3. Du skall inte missbruka herrens, din Guds, Namn 4. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. 5. Visa aktning för dina föräldrar. 6. Du skall inte dräpa. 7. Du skall inte begå äktenskapsbrott 8. Du skall inte stjäla. 9. Du skall inte vittna falskt mot din nästa. 10. Du skall inte ha begär efter någon som din nästa äger. Abraham Moses De 10 budorden; Abraham är en av de mycket betydelsefulla personen inom Judendomen. Abraham är judarnas stamfar vilket betyder att det var han som grundade religionen. Alltså grundade han Judendomen och blev en mycket betydelsefull person för judarna. Moses är också en mycket viktig person inom Judendomen. Moses hjälpte judar att fly från Egypten där de hade tvingats vara slavar. Moses gick till ett berg sinai för at var ensam och där hörde han Gud tala till honom som sa att han skulle komma upp till berget det gjorde moses. Men en dag så såg moses gud komma fram ur rök och sa de 10 viktigaste orden för alla människor.

7 CENTRALA TANKEGÅNGAR De centrala tankegångarna inom judendomen är dom 10 budorden det är något som man ska följa om man är jude och det är väldigt viktigt för dom. RELIGION I SAMHÄLLET Det finns inte lika många judar som det fanns förut för att de blev utrotade av nazisterna men idag bor det flest judar i israel. i israel funkar det nog bra för judarna eftersom att det är deras land.

8 Rosh Hashana Judar firar en högtid som heter Rosh Hashana som är en nyårsfest. Den börjar i september eller i början av oktober. Nyårsfesten pågår i tio dagar och under de tio dagarna så ska judarna fundera över de fel dom gjort under det året och be om förlåtelse. De ska också minnas om hur deras Gud skapade jorden. det en annan högtid som heter jom kippur en försonings dag där man fastar och där man ber om ursäkt till sina vänner och andra och de ska också förlåta de, de ska bli sams. När dagen är slut bryts fastan. Jom kippur Sabbat Sabbaten är en dag när alla judar har en vilodag. Under sabbaten ska man inte arbeta eller hålla på med t.ex. mobiler. Kvinnorna i huset tänder två ljus och ber en bön. Innan de ska äta kvällsmaten så utför fadern en ceremoni som heter Kiddush.

9 KÄLLOR: Namn Linces bildkälla Namn Linces bildkälla Bildlänk Namn linces Namn Bildlänk linces


Ladda ner ppt "JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR."

Liknande presentationer


Google-annonser