Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Abrahamitisk religion

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Abrahamitisk religion"— Presentationens avskrift:

1 Abrahamitisk religion
Syskonreligioner

2 Vilka är syskonen? Abraham är deras gemensamma stamfader
Judendom, Kristendom och Islam Abraham är deras gemensamma stamfader Abrahams söner är stamfäder åt Judendom och Kristendom (Isak) och Islam (Ismael).

3 Abraham som patriark Första Mosebok beskriver honom som judarnas och arabernas stamfader I nya testamentet kallas han “de troendes fader”, de som tror är “söner till Abraham” I Koranen sägs att “Abraham var varken jude eller kristen - han sökte och fann den rena, ursprungliga tron och underkastade sig Guds vilja

4 Vilka likheter känner vi till?

5 Likheter De delar liknande historiska och kulturella bakgrunder.
Flera berättelser inom religionerna är lika. De religiösa upplevelserna grundas på uppenbarelser. De delar tron på änglar och profeter. De delar som sagt grundare, stamfader. De kallas ofta för bok religioner, då de samlat sina gudomliga uppenbarelser i en bok, en helig skrift. Tidslinje

6 Uppenbarelser Abraham får en uppenbarelse och välsignas och uppmanas av Gud att vandra till det heliga landet. Moses uppenbarelse kommer ifrån en brinnande buske, där Gud uppmanar Moses att leda det judiska folket ut ifrån Egypten. På berget Sinai uppenbarar sig Gud igen, och Moses mottar de 10 budorden och andra uppenbarelser som leder till de fem Moseböckerna. Maria får en uppenbarelse av ärkeängeln Gabriel att hon ska föda Guds son. Jesus blev en levande gudomlig uppenbarelse. Jesus leverne och predikan leder till Nya testamentet. För Muhammed kommer ännu en gång Guds ord och uppenbarelse ifrån ängeln Gabriel. Muhammed får uppdraget att vara Guds profet och hans uppenbarelser blir Koranen.

7 En del skillnader finns
Judendomen tror inte att Jesus var messias. Kristendomen tror på Treenigheten, Fadern, Sonen och Den Heliga Anden. Islam menar att Jesus var en framstående profet. Det viktiga i varje historia varierar mellan religionerna.

8 Judendom Relativt liten religion idag, men utbredd och etablerad.
Judendomen är särskilt knyten till sitt folk, det är en etnisk religion. Jude är den som fötts av en judisk moder Det går att konvertera i vissa inriktningar, men det är ingen lätt process.

9 Kristendom Världens största religion, flest utövare och kraftigt utbredd. Har alltid varit missionerande, lärjungarna spred Jesus läror och ord. Har mängder av indelningar, men störst är Romersk-katolska kristendomen, därefter protestantiska och ortodoxa.

10 Islam Världens näst största religion! Till viss del missionerande
Även här förekommer viss indelning och olika riktningar. Vanligt är att tala om Sunni och Shia, de är störst, men flera förekommer .


Ladda ner ppt "Abrahamitisk religion"

Liknande presentationer


Google-annonser