Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Klimatsmart verkstadsföretag i Järfälla inriktat på tillverkning av komplexa mekaniska produkter i korta till medellånga serier. Tekno-Detaljer AB.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Klimatsmart verkstadsföretag i Järfälla inriktat på tillverkning av komplexa mekaniska produkter i korta till medellånga serier. Tekno-Detaljer AB."— Presentationens avskrift:

1 Klimatsmart verkstadsföretag i Järfälla inriktat på tillverkning av komplexa mekaniska produkter i korta till medellånga serier. Tekno-Detaljer AB

2 Lego 2015/2016 Några data om Tekno-Detaljer 1.Två affärsområden lego och egna produkter. 2.Antal anställda 26. 3.Omsättning 45 MSEK 4.Inriktning mot healthcare, IT/data, kärnkraft, försvar, industri. 5.Nära samarbete med designers. Vårt produktions- tekniska kunnande bidrager till kostnadseffektiva och bättre produkter. 6.Inriktat på helheten / kompletta produkter inklusive montage i korta serier. 7.Ackrediterade mot ISO 9001:2008, ISO 3834-2 (licenssvetsning).

3 Lego 2015/2016 Tekno-Detaljer erbjuder en helhet Laserskärning Stansning Bockning Svetsning Svarvning Fräsning Trumling, borstning och annan ytbearbetning. Manuella moment som gängning, kragning etc. Lasermärkning Montage Kundspecifik packning

4 Lego 2015/2016 Plåtbearbetning – en processkedja Design/konstruktion (från kunden) Genomgång av beställning och ritningsunderlag Beredning/arbetsorder Laserskärning Stansning Borstning/gradning Bockning Svetsning Annan efterbearbetning för finish Övriga moment som gängning, brotschning, nitning, pressmutter, lasermärkning och kragning etc. Ytbehandling Montage Färdig produkt (till kunden)

5 Lego 2015/2016 Till designern/konstruktören Tekno-Detaljer skulle vilja peka på några vanliga fel och frågor som kan uppkomma vid design av tunnplåtsdetaljer. Här kommer några tips! Vi gör också en rundvandring i verkstan.

6 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion/design En utveckling vi noterat under åren i över- gången från 2D till 3D CAD är minskningen av information på ritningsunderlaget som mått men även annan information. Svaret är ofta ”det finns i modellen”. Men detta kan öka arbetet att överföra underlaget till tillverkning.

7 Lego 2015/2016 Konstruktionsunderlaget – några inte helt ovanliga observationer Plåtdetaljen är designad utifrån en fräst solid och därmed omöjlig att breda ut. Skulle leda till varierande plåttjocklek, olika bockradier som skarpa hörn på insidan och en annan radie på utsidan. Detta är fel konstruktionsmetod och leder till omfattande och fördyrande omarbetning av underlagen för kund/tillverkare.

8 Lego 2015/2016 Konstruktionsunderlaget – första inte ovanliga observationer Helst inte olika bockradier i samma konstruktion om det inte är ett måste. Leder till dyrare beredning och dyrare tillverkning. Men givetvis möjligt.

9 Lego 2015/2016 Konstruktionsunderlaget – första inte ovanliga observationer Kanterna ligger för nära uttag/hål. Kan då kräva håltagning efter bockning vilket blir dyrt men är möjligt med några undantag. Annars blir det så här:

10 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning) Som sagt hål för nära bockar kan ge resultera i ovalitet och sedan problem med gängning, nitning eller pressmutter.

11 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning) För mycket bockning av flärpar och småbitar i en konstruktion som till slut vid sista momentet sitter mycket trångt till vilket kan kräva ett dyrt specialverktyg. Undersök om det istället skulle kunna häftas (svetsas), skruvas eller nitas på som alternativ i den större detaljen.

12 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning) En konstruktion kan ibland vara nästan omöjlig att bocka i ett stycke. Försök att dela upp konstruktionen om det går.

13 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (Bockning) CAD-programmen förefaller med default alltid ge samma bockradie som plåttjockleken. Detta medför några saker att beakta. För rostfritt bör radierna vara mindre än plåttjockleken om hål och urtag ligger nära bocken. Om plåttjocklek 2 mm så välj radie 1-1,5 mm som grov tumregel.

14 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (Bockning) För aluminium är det mer komplicerat. För att minimera risken för sprickbildning så önskas större radier än tjockleken med omvänd tumregel. Men för uttag och hål önskas en mindre radie! Här måste man titta på olika radier beroende på. Som tillverkare minimerar vi risken för sprickbildning i aluminium genom att laserskära bitarna med 45 graders vinkel mot valsriktningen.

15 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (Bockning) Ibland specificeras udda radier som det normalt inte finns standardverktyg för t.ex. 1,78mm. Men special är möjligt. Tekno-Detaljer har verktyg för radier 0,5mm, 1.0mm, 1,5mm därefter från 2,0mm till 6,0 mm (heltal).

16 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning) Ibland (som vi uppfattar) onödig blandning av toleranser som komplicerar bockningen. Ibland saknas mått. Olika vy-vridningar på samma ritning kan förekomma vilket försvårar förståelsen.

17 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning och generellt) Förstoringar på kritiska delar i större konstruktioner är en stor hjälp för tydlighet.

18 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (svets) Fundera på att häfta istället när det kan vara ett alternativ. Mekaniskt oftast tillräckligt starkt. Spar tid och pengar. Undvik och tänk på omöjliga svetslägen. Välj rätt svetsmetod och inte t.ex. MIG för tunnplåt när det skall vara TIG. Ange svetsbeteckningar – saknas ofta.

19 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (svets) Svetsfogarna är inte slutna. Som om de skall fyllas utan att det är tänkt så.

20 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (svets) Svets av tapp i uttag minskar dragningar och lättare att rikta. Speciellt bra för större konstruktioner och undviker fixturer. Spar tid och pengar.

21 Lego 2015/2016 Plåtkonstruktion – att tänka på (svets) Vid fogning av grövre plåt, t.ex. för ett måttkritiskt maskinstativ, kan skruv- förband vara bättre än svetsning. Ingen risk för dragningar och måttförskjutningar.

22 Lego 2015/2016 Vattenskärning – att tänka på också Vattenskärning av grövre plåt (stål > 10 mm) är ett bra alternativ för att ta fram lite större ”tunga ämnen” där måttkritiska delar sedan finjusteras (hål och uttag etc.) genom brotschning, borrning eller fräsning. Plåtens tjocklek blir en ”given” dimension. Vattenskärning är ett utmärkt alternativ mot att fräsa ett helt stycke vilket blir betydligt dyrare - om alla toleranser inte är kritiska

23 Lego 2015/2016 Vattenskärning – att tänka på också Exempel på vattenskurna länkarmar i 20mm stålplåt med justerade uttag genom fräsning för bussning/lager och därefter kromaterade.

24 Lego 2015/2016 Vattenskärning – att tänka på också Vattenskärning ger en tolerans på +/-0,1- 0,15 mm beroende på plåtens tjocklek. Snittet blir svagt koniskt men går att minimera genom (lite dyrare) finkörning. Vattenskurna ytor får en tillräckligt fin ytfinish efter ytbehandling som lackning eller kromatering. På www.vattenskarning.se Stockholms Vattenskärning finns mer information.www.vattenskarning.se

25 Lego 2015/2016 Att tänka på Det blev så i CAD-programmet! Lita inte alltid blint på CAD-programmet. Det bästa kan ibland vara det godas fiende Tänk på tillverkningskostnaden.

26 Lego 2015/2016 Men Tekno-Detaljer kan göra det nästan omöjliga! Ibland måste kanske konstruktören trotsa tyngdlagen. Men vi för en aktiv dialog och diskuterar med kunden. Vi hjälper gärna till med ditt uppdrag och du kan kontakta: faisal.taha@teknodetaljer.se rolf.forsberg@teknodetaljer.se tomas.soderstrom@teknodetaljer.se info@teknodetaljer.se Tel: 08/795 27 30 (växel)


Ladda ner ppt "Klimatsmart verkstadsföretag i Järfälla inriktat på tillverkning av komplexa mekaniska produkter i korta till medellånga serier. Tekno-Detaljer AB."

Liknande presentationer


Google-annonser