Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Verkstadsföretag i Järfälla inriktat på tillverkning av komplexa mekaniska produkter i korta till medel- långa serier. Tekno-Detaljer AB.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Verkstadsföretag i Järfälla inriktat på tillverkning av komplexa mekaniska produkter i korta till medel- långa serier. Tekno-Detaljer AB."— Presentationens avskrift:

1 Verkstadsföretag i Järfälla inriktat på tillverkning av komplexa mekaniska produkter i korta till medel- långa serier. Tekno-Detaljer AB

2 Lego 2010/2011 Några data om Tekno-Detaljer 1.Två affärsområden lego och egna produkter. 2.Antal anställda 26. 3.Omsättning 45 MSEK 4.Inriktning mot healthcare, IT/data, kärnkraft, försvar, industri. 5.Nära samarbete med designers. Vårt produktions- tekniska kunnande leder till kostnadseffektiva och bättre produkter. 6.Inriktat på helheten / kompletta produkter inklusive montage i korta serier. 7.Ackrediterade mot ISO 9001:2008, EN 287-1:2011 (licenssvetsning) och WPQR.

3 Lego 2010/2011 Tekno-Detaljer erbjuder en helhet Laserskärning Stansning Bockning Svetsning Svarvning Fräsning Trumling, borstning och annan ytbearbetning. Manuella moment som gängning, kragning etc. Lasermärkning Montage Kundspecifik packning

4 Lego 2010/2011 Plåtbearbetning – en processkedja Design/konstruktion (från kunden) Genomgång av beställning och ritningsunderlag. Beredning/arbetsorder Laserskärning Stansning Borstning/gradning Bockning Svetsning Annan efterbearbetning för finish Övriga moment som gängning, brotschning, nitning, pressmutter och kragning etc. Ytbehandling Montage Färdig produkt (till kunden)

5 Lego 2010/2011 Till designern/konstruktören Tekno-Detaljer skulle vilja peka på några vanliga fel och frågor som kan uppkomma vid design av tunnplåtsdetaljer. Här kommer några tips! Men först en rundvandring i verkstan.

6 Lego 2010/2011 Konstruktionsunderlaget – några inte helt ovanliga observationer Plåtdetaljen är designad utifrån en fräst solid och därmed omöjlig att breda ut. Skulle leda till varierande plåttjocklek, olika bockradier som skarpa hörn på insidan och en annan radie på utsidan. Detta är helt fel konstruktionsmetod och leder till omfattande och fördyrande omarbetning av underlagen för kund/tillverkare.

7 Lego 2010/2011 Konstruktionsunderlaget – första inte ovanliga observationer Helst inte olika bockradier i samma konstruktion. Dyrare beredning och dyrare tillverkning. Men givetvis möjligt. Kanterna ligger för nära uttag/hål. Kan då kräva håltagning efter bockning vilket blir dyrt men är möjligt med några undantag.

8 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning) Hål för nära bockar kan ge resultera i ovalitet och sedan problem med gängning, nitning eller pressmutter.

9 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning) För mycket bockning! Flärpar och bockade småbitar. Undersök om de istället skulle kunna häftas (svetsas), skruvas eller nitas istället på den större detaljen.

10 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning) En konstruktion kan ibland vara nästan omöjlig att bocka i ett stycke. Försök att dela upp konstruktionen om det går.

11 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (Bockning) CAD-programmen förefaller med default alltid ge samma bockradie som plåttjockleken. Detta medför några saker att beakta. För rostfritt bör radierna vara mindre än plåttjockleken om hål och urtag ligger nära bocken. Om plåttjocklek 2 mm så välj radie 1-1,5 mm som grov tumregel.

12 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (Bockning) För aluminium är det mer komplicerat. För att minimera risken för sprickbildning så önskas större radier än tjockleken med omvänd tumregel. Men för uttag och hål önskas en mindre radie! Här måste man titta på olika radier beroende på. Ibland specificeras udda radier som det normalt inte finns standardverktyg för t.ex. 1,78mm. Men special är möjligt. Vi har verktyg för 0,5mm, 1.0mm, 1,5mm därefter från 2,0mm till 6,0 mm (heltal).

13 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning) Ibland (som vi uppfattar) onödig blandning av toleranser som komplicerar bockningen. Ibland saknas mått. Olika vy-vridningar på samma ritning kan förekomma vilket försvårar förståelsen.

14 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (bockning och generellt) Förstoringar på kritiska delar i större konstruktioner är en stor hjälp för tydlighet.

15 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (svets) Häfta istället för helsvets om det går. Mekaniskt oftast tillräckligt starkt. Spar tid och pengar. Undvik och tänk på omöjliga svetslägen. Välj rätt svetsmetod och inte t.ex MIG för tunnplåt när det skall vara TIG. Ange svetsbeteckningar – saknas ofta.

16 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (svets) Svetsfogarna är inte slutna. Som om de skall fyllas utan att det är tänkt så.

17 Lego 2010/2011 Plåtkonstruktion – att tänka på (svets) Svets av tapp i uttag minskar dragningar och lättare att rikta. Speciellt bra för större konstruktioner och undviker fixturer. Spar tid och pengar.

18 Lego 2010/2011 Att tänka på Det blir så i CAD-programmet! Lita inte alltid blint på CAD-programmet. Det bästa kan ibland vara det godas fiende. Tänk på tillverkningen.

19 Lego 2010/2014 Men Tekno-Detaljer kan göra det nästan omöjliga! Ibland måste kanske konstruktören trotsa tyngdlagen. Om kostnaden är sekundär och funktion allt så kan vi tillverka det nästan omöjliga! Men vi för en aktiv dialog och diskuterar med kunden. Vi hjälper gärna till med ditt uppdrag och du kan kontakta: lars.sjolund@teknodetaljer.se rolf.forsberg@teknodetaljer.se leif.nilsson@teknodetaljer.se tomas.soderstrom@teknodetaljer.se


Ladda ner ppt "Verkstadsföretag i Järfälla inriktat på tillverkning av komplexa mekaniska produkter i korta till medel- långa serier. Tekno-Detaljer AB."

Liknande presentationer


Google-annonser