Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gustav Vasa kommer till makten. När Kristian II äntligen blivit krönt till kung hade han en stor fest på slottet. De som var inbjudna var biskopar, förnäma.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gustav Vasa kommer till makten. När Kristian II äntligen blivit krönt till kung hade han en stor fest på slottet. De som var inbjudna var biskopar, förnäma."— Presentationens avskrift:

1 Gustav Vasa kommer till makten

2 När Kristian II äntligen blivit krönt till kung hade han en stor fest på slottet. De som var inbjudna var biskopar, förnäma adelsmän och Sten Stures släktingar och vänner. Efter tre dagars festande stängdes portarna hastigt. Kristian II var arg för att de hade avsatt Gustav Trolle utan påvens tillstånd så han betraktade de som kättare. Han ville döda alla som var med på detta. De blev halshuggna och brända tillsammans. Denna händelse kallas för Stockholms blodbad och inträffade 8- 9 November 1520. Och därför kallas Kristian II för Kristian Tyrann i Sverige. Stockholms blodbad

3 Gustav Vasa satt i fängelse i Danmark efter att ha blivit fångad efter slaget vid Brännkyrka 1518. Han var kvar där i två år. Sedan lyckades han rymma. Han rymde till Lybeck och efter det till Sverige. Under blodbadet var Gustav hemma i Sverige i sin borg. Gustav Vasa var också bjuden på festen men han stannade i sitt slott för att han misstänksam. Gustavs pappa var en av de som var på festen, så när han fick veta att hans pappa var död blev han väldigt ledsen och arg. Han bestämde sig att åka till Dalarna för att få hjälp av dalkarlarna fö att göra uppror mot Kristian. Först ville de inte hjälpa honom, men till slut lyckades Gustav övertala dom.

4 Gustav Vasa blir kung Med lite hjälp av soldater från Lybeck, besegrade Gustav danskarna och Kristian. Efter det valdes Gustav Vasa till kung den 6 juni 1523. Den 6 juni är därför Sveriges nationaldag.


Ladda ner ppt "Gustav Vasa kommer till makten. När Kristian II äntligen blivit krönt till kung hade han en stor fest på slottet. De som var inbjudna var biskopar, förnäma."

Liknande presentationer


Google-annonser