Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vikingatiden Historia åk 4

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vikingatiden Historia åk 4"— Presentationens avskrift:

1 Vikingatiden Historia åk 4
Livet på landet Vikingatiden Historia åk 4

2 Vikingatiden Vikingatiden kallas den sista tiden under järnåldern. Den var ungefär mellan år 800 och 1050 e. Kr. I andraländer kallades vikingarna för nordmän. Det fanns vikingar i både Sverige, Norge och Danmark. Man tror att vikingarna kallades så för att de gömde sig i vikar längs kusterna för att anfalla fartyg som passerade förbi.

3 Vikingabyn På Vikingatiden var alla människor bönder. Man bodde tillsammans i byar. I varje gård bor en familj, till familjen hör också far- och morföräldrar och andra släktingar. Det var viktigt att familjen höll ihop. Hövdingen var rikast och mäktigast i byn. Han ägde den största gården och det största skeppet. Ibland ägde han mer än en gård. Ofta bestämde hövdingen och hans ätt över flera byar. Då kallades han jarl. När jarlen dog valdes en ny ur hans ätt.

4 Alla arbetade Det fanns inga affärer i byn utan allt tillverkades på gården. Det behövdes inga pengar, utan man bytte saker med varandra. Männen jagade och fiskade. Pojkar fick hjälpa till i byns smedja att smida vapen och verktyg. Kvinnor tog hand om hemmet. Flickor lärde sig tidigt att laga mat, bara bröd och sy, De fick också hjälpa till att ta hand om småsyskon och gamla. Alla barn lärde sig sitt arbete genom att titta och lyssna.

5 Livet på vikingatiden När barnen var 13-14år var de vuxna.
De flesta levde bara tills de var 30år. Det var livsfarligt att bli sjuk eftersom det inte fanns läkare eller mediciner. Männen kunde dö under vikingatågen eller genom att försvara sin by. Många kvinnor dog när de födde barn.

6 Bestämmer på gården När husbonden och de andra männen var iväg på resor var det husmor som bestämde på gården. Husmor hade nycklarna som gick till alla gårdens hus och förråd och en halsring av guld. Halsringen och nycklarna visade att hon bestämde. Det fanns ingen kyl och frys så matten saltades, torkades, röktes eller gravades. När man gravade maten grävdes den ner i kall gjord. På vintern fördelades maten noga så att den skulle räcka länge till djur och människor.

7 Trälar Trälar var kvinnor eller män som var tagna som krigsbyten eller att man blev träl för att betala av en skuld. Trälar skötte det tyngsta arbetet på gården. De kunde piskas och behandlas illa. Ofta slogs de ihjäl när de var gamla och inte orkade arbeta mer. Trälarnas barn tillhörde husbonden och de kunde säljas eller göras vad man ville med. De fick ofta fula namn för att förstå att de saknade värde som Fulner, Kraka och Klegge.

8 Stödord När 800 och 1050 e. Kr. gömde sig i vikar Hövding Husmor
Trälar Barn


Ladda ner ppt "Vikingatiden Historia åk 4"

Liknande presentationer


Google-annonser