Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Detta är miljömåltider

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Detta är miljömåltider"— Presentationens avskrift:

1 Detta är miljömåltider
i Göteborgs Stad Det här bildspelet visas på arbetsplatsträffar för medarbetare inom Göteborgs Stad. Syftet är att öka kännedomen och förståelsen för stadens arbete med miljömåltider.

2 Detta är miljömåltider
miljömärkta råvaror mat efter säsong mer frukt och grönt fisk som inte är utrotningshotad etiska aspekter när vi handlar mindre mat som slängs Miljömåltider definieras så här i staden. Staden följer upp målet genom att mäta andelen ekologiska livsmedel som köps in. Mer frukt och grönt innebär framförallt mer grönsaker, bönor, ärtor och linser i maten. En etisk märkning betyder att hänsyn har visats till människorna som har producerat produkten. Det handlar om en rättvis lönesättning, förbud mot barnarbete, en säker arbetsplats och rätten att organisera sig fackligt. Det finns olika etiska märkningar, där de vanligaste som sitter på livsmedel är Fairtrade, Rainforest Alliance och Utz Certified. Vill du veta mer om hur Göteborg arbetar med rättvis handel eller lära dig mer om etisk märkning gå in på fairtradecity.goteborg.se

3 Fler miljömåltider i staden
Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider i stadens verksamheter Maten står för en tredjedel av vår totala klimatpåverkan Målet är att öka andelen miljömåltider Målet för 2014 är att miljömåltiderna totalt i staden ska uppgå till 50 procent. De lokala nämnderna kan sätta egna mål.

4 Maten påverkar miljön rent vatten biologisk mångfald
användning av kemikalier … hur djur behandlas … och arbetsförhållanden runt om i världen Bekämpningsmedel påverkar vattnet, tex när det gäller övergödning och giftrester. Den biologiska mångfalden gynnas Spridning av kemikalier i miljön är riskfyllt – vi vet inte alltid vilka effekterna blir. Ekologiskt uppfödda djur har ett bättre liv. Odling med bekämpningsmedel innebär risker för de som arbetar med produktion.

5 En inspirerande förebild
Genom att arbeta med miljömåltider visar Göteborgs Stad vilka värden som är viktiga för oss själva lokalt, men också för andra i världen. I Göteborg äter vi inte bara för miljön utan även med hjärtat. Vi vill vara en förebild och därför har staden prioriterat arbetet med miljömåltider i stadens budget. Vi har som konsumenter stor påverkan genom våra val av livsmedel. Alla verksamheter i staden kan påverka även om de flesta måltider serveras inom vård, skola och omsorg. Det vi gör inom staden kan inspirera göteborgarens matval i vardagen.

6 Vet du att… Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 50 procent de senaste 20 åren. Köttkonsumtionen påverkar miljön i stor utsträckning. Det går bland annat åt mer energi för att producera kött än vegetabilier.

7 Vet du att… Vi svenskar slänger ungefär 30 procent av all mat vi köper
Vi som tillhör den rika delen av jordens befolkning utgör bara 20 procent av världens befolkning. Ändå använder vi 80 procent av jordens resurser.

8 Prata två och två… Hur mycket mat slänger du varje vecka, hemma och på jobbet? Vad kan du göra för att minska matsvinnet?

9 Vet du att… Med vegetarisk mat kan du halvera din
klimatpåverkan från maten Kan du tänka dig att äta mindre kött för miljöns skull?

10 2013… var 73 procent av allt te och 57 procent av allt kaffe ekologiskt och etiskt märkt i Göteborgs Stad. var 27 procent av all mat i stadens verksamheter ekologisk.

11 Hur blir det 2014? Hur kan du bidra för att hjälpa till att öka andelen miljömåltider? Diskutera gärna i mindre grupper en stund och prata sedan gemensamt

12 En liten film om miljömåltider i Göteborgs Stad
Du behöver internetuppkoppling och ljudet på

13 för att du är med och jobbar för en hållbar stad!
Tack för att du är med och jobbar för en hållbar stad! Läs gärna mer på Foton i presentationen: Colourbox


Ladda ner ppt "Detta är miljömåltider"

Liknande presentationer


Google-annonser