Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varför hade Sverige så stora skulder? Under så kallade Befrielsekriget som varade under 1521- 1523 så tog Sverige hjälp utav soldater och skäpp ifrån Lübeck.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varför hade Sverige så stora skulder? Under så kallade Befrielsekriget som varade under 1521- 1523 så tog Sverige hjälp utav soldater och skäpp ifrån Lübeck."— Presentationens avskrift:

1 Varför hade Sverige så stora skulder? Under så kallade Befrielsekriget som varade under 1521- 1523 så tog Sverige hjälp utav soldater och skäpp ifrån Lübeck för att ta över de sista slotten som danskarna höll. Därför när kriget var slut när Gustav blev kung så hade de stora skulder att betala för soldaterna som de lånat.

2 På vilka sätt behövdes Sveriges försvar rustas upp? Sverige hade ju stora skulder till Lübeck men de hade inte pengar till att betala tillbaka. Detta betydde att Sverige var tvugna att "rusta" upp sitt försvar och kriga mot Lübeck och Danskarna. För detta behövdes förstås pengar till soldater så Gustav Vasa bestämde att ta pengar från kyrkan.

3 Olaus Petri Olaus Petri var en så kallad reformator, vilket betyder att han, precis som Martin Luther, var för den protestantiska kyrkan och emot den katolska. Han framförde också Martin Luthers tankar om den katolska kyrkan. Olaus Petri berättade även för Gustav Vasa om Martin Luther. Gustav Vasa tyckte om Luthers ideér om att kungen skulle styra över kyrkan.

4 Gustav Vasa om Luthers idéer Gustav Vasa tyckte om idén att landets kung skulle bestämma över kyrkan. Det betydde att om Gustav bestämde över kyrkan så skulle han komma åt kyrkans stora rikedomar. Olaus Petri blev därför utvald till predikant, och en predikant är en som håller religiösa tal i kyrkor OSV. Därifrån framförde han Luthers kritik mot den katolska kyrkan.

5 3 saker som bestämdes i Västerås 1527! Det bestämdes att kungen skulle vara kyrkans överhuvud, adelsmännen skulle bli nya chefer för klostrens och gudstjänsterna skulle hädanefter hållas på svenska! Först: Vad ville Gustav åstadkomma med riksdagen? Gustav ville ju såklart att kungen skulle bestämma över kyrkan. Han ville också bryta makten som biskoparna hade i landet.

6 Vem översatte Bibeln till svenska? Det var främst två personer som översatte Bibeln till svenska från Martin Luthers tyska bibel. Olaus Petri, som vi berättade om förut, och Laurentius Andræ. Som var en reformator, alltså att han påbörjade de protestantiska rörelserna mot den katolska kyrkan. Många psalmer översattes också.


Ladda ner ppt "Varför hade Sverige så stora skulder? Under så kallade Befrielsekriget som varade under 1521- 1523 så tog Sverige hjälp utav soldater och skäpp ifrån Lübeck."

Liknande presentationer


Google-annonser