Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nils Dacke Nils Dacke var ledare för ett uppror i Småland. Bönderna var jätte sura på de höga skatterna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nils Dacke Nils Dacke var ledare för ett uppror i Småland. Bönderna var jätte sura på de höga skatterna."— Presentationens avskrift:

1 Nils Dacke Nils Dacke var ledare för ett uppror i Småland. Bönderna var jätte sura på de höga skatterna.

2 Nils Dacke och hans män dödade en massa fogdar, adelsmän och knektar som Gustav Vasa skickade till Småland för att få slut på upproret.

3 I närheten av Kisa låg Nils Dackes män gömda i skogen för att försöka besegra kungens legoknektar. I ett bra bakhåll lyckades de besegra legoknektarna.

4 När Gustav Vasa fick höra att hans legoknektar hade blivit dödade så slöt han fred med Nils Dacke. Tyvärr var freden bara tillfällig, snart försökte kungen besegra upprorsmännen. Den här gången lyckades han besegra Nils Dacke och hans män. Nils blev skadad under striderna. Han gömde sig hos en bonde.

5 Kungens man hittade sedan Nils Dacke och dödade honom
Kungens man hittade sedan Nils Dacke och dödade honom. Dackes huvud sattes upp på en påle som placerades i Kalmar. Några hundra av Dackes män skickades till Finland och fick aldrig återvända hem igen. De som bodde i Finland fick betala dryga böter för de hjälpte Nils Dacke. Av Josefine


Ladda ner ppt "Nils Dacke Nils Dacke var ledare för ett uppror i Småland. Bönderna var jätte sura på de höga skatterna."

Liknande presentationer


Google-annonser