Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gustav Ericsson Wasa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gustav Ericsson Wasa."— Presentationens avskrift:

1 Gustav Ericsson Wasa

2 Tiden innan Gustav Wasa
Bodde nästan alla på landet och försörjde sig som bönder De svenska bönderna hade det lite bättre än sina kollegor i övriga Europa, det var nämligen vanligt att de ägde sin egen gård. De som inte ägde sin egen gård jobbade åt rika adelsmän som tog betalt i form av varor som mjöl och smör. Inga svenska bönder var livegna (slavar) vilket förekom i andra länder. Kungen tog hjälp av rika adelsmän och mäktiga präster när han fattade beslut, denna grupp kallades för rådet. Det här är det som är föregångaren till den svenska riksdagen. Från 1500-talet fanns alla stånd representerade i riksdagen (adel, präster, borgare och bönder) Sverige var det enda land i hela Europa som lät bönderna delta i riksdagen under denna tid. En del bönder som ägde sin gård var både rika och mäktiga vilket förmodligen var en av anledningarna till att de inte kunde hållas utanför riksdagen.

3 Frågor Varför hade svenska bönder det bättre ställt än övriga Europa?
Vilka ingick från 1500-talet i riksdagen? Varför tillät Sverige bönder att delta i riksdagen?

4 Hansan – ett handelsvälde
Ett förbund mellan mäktiga handelsstäder som bildades i Tyskland runt 1100-talet. För att få sin vilja igenom använde de både ekonomisk och militär makt. Visby var den viktigaste handelsstaden i Östersjön. Vi märker av Hansans makt i Sverige än idag då många tyska låneord blir en del av det svenska språket under denna tid.

5 1471 till Gustav Wasa Kalmarunionen Krigar Sten Sture d.ä Rådet
Sten Sture d.ä vinner och blir ”riksföreståndare” Sten Sture d.ä dör Svante Sture blir riksföreståndare Svante Sture dör Erik Trolle blir Riksföreståndare Krigar Sten Sture d.y Rådet Danmarks kung Sten Sture d.y Kristian II förlorar och dör Kristian II kidnappar flera av Sten Sture d.y. anhängare. En av dem är Gustav Eriksson Wasa

6 Kristian II utropas till svensk kung 1520
Gustav Vasa som flytt från det danska fängelse han suttit inspärrad tar upp kampen mot Kristian II och leder den svenska frihetskampen. För att få råd till soldater, vapen och krigsskepp lånar Vasa stora summor av Hansan. Denna skuld kämpar han under lång tid att återbetala. Kristian rensar upp bland Stures anhängare i det som kallas Stockholms blodbad. Runt anhängare till Sture avrättas på Stortorget i Stockholm. Gustav Vasas far var en av dem. Gustav Vasas mor och systrar förs till Danmark och fängslas. 6 juni 1523 väljs Gustav Vasa till kung över Sverige. 6 juni är idag Sveriges Nationaldag

7 Frågor Varför väljer Gustav Vasa att inte delta i festligheterna på Stockholms slott? Vad händer med större delen av adeln denna dag?

8 Gustav Vasa som Kung REFORMATIONEN…
Gustav Vasa hade tagit makten men hotet från Danmark fanns kvar. Gustav Vasa behövde pengar till en stark arme samt betala tillbaka de stora skulderna till Hansan. Kyrkan i Sverige var enormt rik, hur skulle han kunna lägga beslag på dessa rikedomar? Med hjälp av Martin Luthers REFORMATIONEN…

9 Martin Luther (1483 – 1546) En munk som hette Martin Luther funderade mycket på att katolska läran var fel. Han levde i Tyskland. Han tyckte detta med avlatsbrev var fel. Dessutom tyckte han att påven inte behövdes. Vi människor kan ha direktkontakt med Gud ansåg Martin Luther. Martin Luther startade reformationen (reformera=förändra). De som gillade vad Martin Luther tyckte kallade sig protestanter (protestanter= några som protesterar).

10 Hur förändrade Vasa Kyrkan Konsekvenser…
Vasa drev igenom reformationen, genom vilken kyrkans makt radikalt förändrades. Kungen blev kyrkans överhuvud inte den katolska påven De rikedomar kyrkan inte hade stort behov av hade kungen rätt att nyttja Sjukvård och äldrevård upphörde nästan helt Gudstjänsterna skulle hållas på svenska istället för på Latin Bibeln översattes till svenska (vilket kom att starta utvecklingen mot ett enhetligt svenskt skriftspråk) Klostren togs över av adelsmän Många kloster stängdes och blev istället, spannmålsmagasin, soldatförläggningar eller sjukhus. Även om Gustav Vasa bestämde att alla skulle vara protestanter så tog det lång tid innan alla kände sig som protestanter

11 Frågor Varför vände Gustav Vasa blickarna mot kyrkans rikedomar?
Varför reformerade (byte) Vasa kyrkan från katolsk till protestantisk? Varför var översättningen av bibeln till svenska så viktig?

12 En ekonomisk kung Gustav Vasa var en hård och noggrann kung.
Han startar ett statligt kansli med ansvar för statens finanser där skatteindrivning är en av de viktigaste funktionerna. Kansliet styrs av en kansler (finansminister) men källor visar att Vasa la sig i de flesta beslut som togs. Han tillsatte tyska fogdar som lydde direkt under finansministern. Fogdarna var spridda över hela landet och hade till uppgift att driva in skatten i hela riket. Svenska fogdar var för lojala mot svenska folket. Gör en lista på alla svenska hushåll och hur mycket de är skyldiga

13 Folk gör uppror Klockupproret – Folket var trötta på den nya protestantiska läran. Dessutom hade Gustav Vasa tagit kyrkans klockor för att göra kanoner. Folket gör uppror men det slås ner av Gustavs legoknektar.

14 Investeringar Pengarna strömmade in och användes till:
En arme med knektar. En stark flotta. Bygge av så kallade ”mönstergårdar” där bönder kunder lära sig odla mer effektivt. Utvecklade det svenska bergsbruket genom att bygga hammarsmedjor vilket gav ett mycket smidbart järn, s.k. stångjärn. Satsning på Sala silvergruva som gav stora inkomster.

15 Arvet efter Vasa Gustav Vasa dör 1560 och efterträds av sin son Erik XIV (14:e), men märks än idag. Sverige får arvsrätt, dvs att den äldsta sonen till kungen alltid ska ärva kungakronan. Kyrkans makt minskades och blir protestantisk, gudstjänster hålls på svenska. Den svenska ”stadsapparaten” börjar byggas under Vasa. Vårt skriftspråk börjar utvecklas genom Gustav Vasas bibel. Inleder uppbyggnaden av ett svenskt försvar. Bygger slott och borgar spridda över landet.

16 Frågor Varför var fogdarna en så viktig del i styrandet av riket för Gustav Vasa? Vad gjorde att han valde tyska och inte svenska fogdar? Vad gjorde folket uppror mot Vasa? Vad använde Gustav Vasa skattepengarna till? Kan vi se spår efter Vasa idag? Förklara!


Ladda ner ppt "Gustav Ericsson Wasa."

Liknande presentationer


Google-annonser