Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gustav tyckte att tiden var inne att tala till folket i Mora. Han berättade om Kristians förskräckliga framfart och försökte få dalkarlarna att resa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gustav tyckte att tiden var inne att tala till folket i Mora. Han berättade om Kristians förskräckliga framfart och försökte få dalkarlarna att resa."— Presentationens avskrift:

1

2

3 Gustav tyckte att tiden var inne att tala till folket i Mora. Han berättade om Kristians förskräckliga framfart och försökte få dalkarlarna att resa sig mot danskarna. Han lovade att själv leda upproret.

4 De ville inte gå i krig. Då beslöt han sig för att lämna landet. Han tog på sig skidorna och åkte från Mora till Sälen. I Sälen hann dalkarlarna ifatt honom. De hade ångrat sig och ville ha Gustav som ledare. För att kunna besegra danskarna behövde han vapen och krigsskepp och soldater, det kostade pengar så han fick låna av den tyska handelsstaden Lübeck.

5 Köpmännen där tyckte också illa om den danske kungen. I augusti 1521 valdes Gustav Vasa till riksföreståndare.

6 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung. Unionen mellan Sverige och Danmark var nu helt och hållet upplöst. Av Emil


Ladda ner ppt "Gustav tyckte att tiden var inne att tala till folket i Mora. Han berättade om Kristians förskräckliga framfart och försökte få dalkarlarna att resa."

Liknande presentationer


Google-annonser