Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Eiffeltornet Eiffeltornet är Paris och Frankrikes mest kända byggnad och ett av världens kändaste landmärke. Sedan invigningen vid världsutställningen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Eiffeltornet Eiffeltornet är Paris och Frankrikes mest kända byggnad och ett av världens kändaste landmärke. Sedan invigningen vid världsutställningen."— Presentationens avskrift:

1 Eiffeltornet Eiffeltornet är Paris och Frankrikes mest kända byggnad och ett av världens kändaste landmärke. Sedan invigningen vid världsutställningen 1889 har mer än 250 miljoner personer besökt byggnaden.

2 Inför världsutställningen 1889, som det år skulle hållas i Paris, fick ingenjören Gustave Eiffel i uppdrag att bygga världens högsta torn. Resultatet blev Eiffeltornet – La Tour Eiffel. Tornet invigdes den 31 mars 1889. Gustave Eiffel fick mycket kritik för sitt torn, som kallades för namn som Giraffen eller Järnmonstret. Tanken var att tornet skulle rivas när utställningen var över, men som högsta byggnad i Europa visade sig tornet fungera exceptionellt bra att placera en radioantenn på (numera en TV-antenn), och man bestämde sig för att låta tornet stå kvar. Tornet förblev världens högsta fram till 1930 då Chrysler Building byggdes i New York.

3 Hela tornet består av järnbalkar som bara i sig väger över 7000 ton. Den totala vikten på tornet uppgår till drygt ton. Det finns tre våningar i tornet som är totalt 324 meter högt. Det är 668 trappsteg upp till andra våningen, 115 meter över marken, och 1665 trappsteg till tredje våningen 276 meter upp. Hit måste man som turist skippa trappan och av säkerhetsskäl istället ta hissen.

4 Första våningen ligger 57 meter över marken
Första våningen ligger 57 meter över marken. Här finns flera utställningar, bland annat en del av originaltrappan, att utforska. Vill du äta här så finns restaurangen Altitude 95. Sedan 2004 kan man även åka skridskor på denna våning under vinterhalvåret. Andra våningen huserar Jules Verne, en restaurang med stjärnor i Michelin-guiden. För att komma hit tar du restaurangens privata hiss. Denna våning har även flera souvenirshoppar, en snack bar och en underbar utsikt över Paris i 360 graders vinkel. För den som vågar ger tredje våningen en fullkomlig och storslagen utsikt.

5 Onödigt vetande… Vart sjunde år målas Eiffeltornet om. Det är ett hårt arbete som kräver 25 målare på heltid under 15 månaders tid. Ommålningen kräver 60 ton färg. Ursprungligen var tornet målat i en mörkröd färg som i början av 1900-talet ändrades till ljusgul. Under senare tid har färgen ändrats ytterligare en gång till dagens ljusbruna nyans. Den Österrikiska skräddaren Franz Reichelt försökte år 1912 att flyga ner från första avsatsen av Eiffeltornet endast iförd en egentillverkad flygdräkt. Försöket misslyckades och Franz dödsstörtade till marken framför ögonen på en storpublik. Enligt obduktionen ska han ha dött av en hjärtattack innan han slog i marken. Bilmärket Citroën hade mellan åren 1925 och 1934 lysande reklam på tre av Eiffeltornets fyra sidor. Reklamen utgjordes av lampor i olika färger. År 1984 flög Robert Moriarty genom ett av tornets valv i ett flygplan av modellen Beechcraft Bonanza. År 1987 hoppade A.J. Hackett bungyjump från Eiffeltornets topp. Han greps av polisen omedelbart efter hoppet. År 2000 bekläddes Eiffeltornet med tusentals lampor och på toppen installerades fyra spårljus. Efter det bjuder tornet dagligen på ljusshower som blivit en populär turistattraktion.

6 De sju miljoner turister som varje år besöker Eiffeltornet kommer framöver kunna beundra Paris genom golvet de står på. Första plan har byggts om bland annat med en golvyta som till stor del består av glas. Utöver det sprillans nya golvet kommer besökarna mötas av restauranger, affärer och ett museum. De nya lokalerna kommer drivas med hjälp solpaneler och avloppssystemet ska delvis underhållas med uppsamlat regnvatten. Renoveringen av den 5000 kvadratmeter stora våningen tog två år att slutföra och har kostat motsvarande 270 miljoner kronor.


Ladda ner ppt "Eiffeltornet Eiffeltornet är Paris och Frankrikes mest kända byggnad och ett av världens kändaste landmärke. Sedan invigningen vid världsutställningen."

Liknande presentationer


Google-annonser