Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nazisterna griper makten

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nazisterna griper makten"— Presentationens avskrift:

1 Nazisterna griper makten

2 Den nazistiska propagandan sa:
Freden i Versailles efter första världskriget var orättvis. Tyskland hade aldrig besegrats. Armén stod obesegrad 1918 och fälldes genom en ”dolkstöt i ryggen”. Det var förrädiska tyskar som begärt vapenstillestånd och slutit fred. Den germanska rasen var överlägsen. Judar var liksom slaver och svarta underlägsna.

3 Judarna var dessutom farliga därför att de ville ha ett judiskt världsherravälde. De hade skapat sig makt överallt i världen både som företagsledare och politiska ledare. Kommunismen var ett hot mot mänskligheten.

4 …ytterligare… Den ”judiska storkapitalismen” hade drivit fram de orättvisa villkoren vid freden i Versailles och var ansvariga för all ekonomisk orättvisa. ”Judiska förrädare” skrev under avtalet för Tysklands räkning. I Sovjetunionen styrde den ”judiska bolsjevismen.

5 Mein Kampf 1924 Min kamp, Hitler la fram sitt politiska program:
”de lögner en politiker använder ska var stora lögner. Smålögner känner vanligt folk igen för de brukar själva småljuga, men de klarar inte av att fabricera kolossala osanningar, och de kan inte få in i sina huvuden att andra kan ha fräckheten att förvrida verkligheten så enormt.”

6 …också… ”Den politiska propagandan ska arbeta som reklamen, upprepa några få påståenden” ”Uppmärksamheten hos den stora massan är mycket begränsad och förståndet klent, men istället är glömskan så mycket större… Varje verkningsfull propaganda måste därför begränsa sig till ett fåtal punkter och i form av slagord köra med dessa så länge att även den siste förmår uppfatta dem.”

7 Jag vill bli chef!!! Jag KRÄVER att bli chef!!!
Nope!!! Det kanske blir inbördeskrig ifall jag inte blir chef. Okejrå :o(

8 Nazismen vs. Kommunismen

9 Riksdagshuset brinner – bolsjevikerna blir misstänkta av Hitler.

10 1933 byggdes Dachau – det första koncentrationslägret, här hamnade politiska motståndare till nazisterna i första hand.

11 14 juli 1933 förbjöds alla partier utom det nazistiska.
Stormtrupperna stod utanför lagen, kunde göra i prinicp vad som helst utan att bli åtalade.

12 1934, Hindenburg dör, Hitler övertar de befogenheter som tillkommer både president och rikskansler, och tog därmed befälet över den tyska krigsmakten. Han utropar sig själv till ”Führer”, ledare för det tyska folket.

13 1935 fråntogs alla judar sitt tyska medborgarskap. Det blev förbjudet för dem att gifta sig med ickejudar. De förbjöds också att ägna sig åt vissa yrken. 100-tals lagar stiftades som begrän- sade deras rättigheter. Även romer, homosexuella, handikappade och utvecklingsstörda blev drabbade av nazisternas politik.

14 Hitler visste vad folket ville ha.
…mat och arbete.

15 Enligt Versailles- fördraget fick Tyskland bara ha en arme på man och inget stridsflyg. Det struntade Hitler i och byggde en imponerade krigsmakt.

16 Benito Mussolini Fascisten och diktatorn Benito Mussolini tog makten 1922. Fascisterna använde liksom nazisterna våld mot politiska motståndare. Mussolini beundrade Romarriket och ansåg att Medelhavet var Italiens intressantaste område.

17 Rivaler… blev vänner Italiens Mussolini och Tysklands Hitler var från början rivaler… …men Hitler och Mussolini insåg snart att de hade gemensamma intressen. År 1936 beslöt de att gå i förbund. Mussolini talade om axeln Rom-Berlin. Även Japan anslöt sig så småningom till förbundet. De tre kom att kalla sig axelmakterna. De gemensamma intressena var bl.a. Spanien. Där rådde inbördeskrig mellan falangister, som stod nära fascismen och vänstergrupper.

18 Francisco Franco Hur gick det till?
I Spanien utkämpades inbördeskrig mellan falangister som stod nära facismen och vänstergrupper. Med stöd från Hitler och Mussolini kunde Franco, som var falangisternas ledare i Spanien, till slut segra och bli diktator.

19 Diktatorernas tid Demokratierna hade det svårt i mitten på 1930-talet. Diktatorer styrde i Tyskland, Italien och nu med hjälp av dem även i Spanien, Franco hade tagit makten där. I Sovjetunionen styrde den kommunistiske ledaren Stalin.

20 ”Hitler hade bara gått in i sin egen trädgård” The Times
1936 gick Hitler in i Rhenlandet, vilket han inte fick enl. Versailles-fördraget. Storbritannien och Frankrike protesterade. Hitler höll en folkomröstning om sina gärningar och fick 98,8% av tyska folket. Ingen vågade tro att Hitler förberedde sig för krig, ingen vågade gå i strid med Tyskland för att tyska soldater gått in på tyskt område.

21 Hitler hade en plan… 1938 krävde Hitler att Österrike skulle bli en del av Tyskland. Den österrikiske kanslern krävde en folkomröstning i Wien, vilket gjorde att Hitler hotade med invasion. Den österrikiske kanslern avgick (FEGIS!) och Hitlers anhängare tog över. Så promenerade Hitler över gränsen och två dagar senare var segern hans. En folkomröstning visade att 99,75 av österrikarna stödde Hitler och anslutningen till Tyskland. Inte ett skott avfyrades!!

22 Han planerade mer… Hitler hade alltså inte bara tänkt ut att Österrike skulle anslutas utan också Tjeckoslovakien, sedan skulle man invadera Polen och Sovjetunionens västra delar. I Tjeckoslovakien fanns det en stor tysk minoritet, i Sudetlandet, vilket gav Hitler den ursäkt han behövde. Han kallade till sig ledaren för sudet- tyskarna och gav order om att alltid ställa så högra krav på Tjeckoslovakien att de inte kunde beviljas, följden blev att sudet- tyskarna krävde självständighet från Tjeckoslovakien. Hitler trodde inte Tjeckoslovakien skulle gå med på det så han förberedde sig för krig.

23 Tjeckoslovakien ber om hjälp…
Tjeckoslovakien var allierat med Frankrike och Storbritannien och bad nu om hjälp. Lord Chamberlain, den brittiske premiärministern åkte till Tyskland för att förhandla. Hitler krävde att Sudetlandet skulle överföras till Tyskland. Frankrike och Storbritannien tvingade Tjeckoslovakien att gå med på det. Men Hitler var inte nöjd i alla fall… han ville har MER MER MER!!! Hjälp!! Hjälp!!

24 Frankrike lovade att försvara Tjeckoslovakien och Storbritannien förberedde sig för krig.
”Hur fruktansvärd, fantastiskt och otroligt är det inte”, sa Chamberlain, ”att vi håller på att gräva skyttegravar och lagra gasmasker här på grund av ett gräl i ett land långt borta mellan människor som vi inte vet något om.”

25 Hitler vill ha MER MER MER!!
Hitler lovade att det var slut på krav från hans sida efter Tjeckoslovakien. Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien möttes för att förhindra krig. De träffades i München Frankrike och Storbritannien gick med på Hitlers krav att dela Tjeckoslovakien. Den Tjeckiske presidenten fick inte vara med utan fick bara beskedet efteråt att hans land skulle delas.

26 Chamberlain kom hem till Storbritannien och viftade med ett hastigt hopskrivet papper som Hitler undertecknat. ”Jag tror att det är fred för vår tid, en ärofylld fred”

27 Trodde du ja!! Nå…Hitler var förstås inte nöjd. Han ville ha hela Tjeckoslovakien. Landets president tvingades att överlämna fler provinser till Tyskland. Andra grannländer passade på att hugga för sig av landet. Polen tog en bit i norr. Ungern tog provinsen Rutenien. Kvar av Tjeckoslovakien fanns till sist bara Slovakien som i praktiken styrdes av Tyskland.

28 Fler krav… så klart! Litauen tvingades ge upp staden Memel.
Hitler krävde dessutom att få fristaden Gdansk vid Östersjön. Han ville dessutom ha en väg genom ”polska korridoren”, mellan Tyskland och Ostpreussen. Hitler var övertygad om att polackerna skulle bli tvingade att gå med på det. Men… Nu garanterade plötsligt Chamberlain Polens säkerhet. Chamberlain hade fått massiv kritik mot uppgörelsen av Tjeckoslovakien hemmavid. Dessutom ville Chamberlain ha en allierad i Östeuropa.

29 Molotov-Ribbentroppakten
Tyskland och Sovjetunionen går i union den 23 augusti 1939. Bakgrund: 1930-tal, Sovjetunionen fruktar hot från två håll, Tyskland i väst och Japan i öst. Man försöker gå i allians med Storbritannien och Frankrike med önskan om att få Baltikum och östra Polen som krav. Men NIX det gick inte! Då erbjöd Hitler en pakt istället, man lovade att inte angripa varandra. Hitler hade egentligen tänkt angripa Sovjetunionen men nu fick han en frist, han ville segra i väst innan han angrep i öst.

30

31 WWII börjar… huh, usch!! Tyskland och Sovjetunionen delade upp östra Europa mellan sig Stalin fick alltså av Hitler det som västmakterna inte velat ge honom – Baltikum och östra Polen. Tyskland kunde vara lugn på östsidan. Den 1 september 1939 gick tyska trupper till angrepp mot Polen. Chamberlain gav då Hitler ett ultimatum som Hitler struntade i och den 3 september förklarade Storbritannien krig mot Tyskland och Frankrike följde efter.

32 To be continued…


Ladda ner ppt "Nazisterna griper makten"

Liknande presentationer


Google-annonser