Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Sjöfruskolan Läsår 11-12
2
Livet i hem och familj har en central betydelse för människan
Våra vanor i hemmet påverkar såväl individens och familjens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om konsumentfrågor och arbetet i hemmet ger människor viktiga verktyg för att skapa en fungerande vardag och kunna göra medvetna val som konsumenter med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö.
3
Hem och familj? Hur kan ett hem se ut? Hur kan en familj se ut?
4
Varför HK på schemat?
5
Syfte Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. Utveckla ett kunnande som rör mat och måltider. Undervisningen ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar sin initiativförmåga och kreativitet vid matlagning, skapande av måltider och andra uppgifter i hemmet.
6
Elever ska få förutsättningar för att…
planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang, hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.
7
Vi HK-lärare i Umeå har pratat om detta för åk 6!
Recept, instruktioner och begrepp för matlagning och bakning Grundläggande bak- och matlagningsmetoder Redskap och teknisk utrustning i köket Livsmedels- och kökshygien Dagens måltider; byggstenar, tallriksmodell Måltidens betydelse för gemenskap och traditioner Ungas ekonomi, sparande och konsumtion Reklam och jämförpriser Märken och symboler t ex KRAV, Nyckelhålet, Svanen Källsortering, återvinning och resurshushållning
8
ÅK 8 HÖSTTERMIN Fördjupade matlagningsmetoder Matkultur; Nordisk mat
Mat & Miljö: Hållbar mat Rengöring, rengöringsmedel VÅRTERMIN Tvätt och tvättmedel Valet som konsument: te x köpa ett plagg: reklam, reklamation, öppet köp, märkning Mat & hälsa
9
ÅK 9 Den hållbara lunchen/tacokvällen
Konsumentekonomi; rättigheter, skyldigheter, internethandel, teckna abonnemang, hushållets kostnader Matkultur; mat i världen, religion, traditioner Hållbar måltid i formen av ”Halvåtta hos mig”
10
Elevinflytande! Ökar ju högre årskurs och högre kompetens
Arbetsro och trivsel Planera efter givna förutsättningar/inom ramar Äger egen kunskapsutveckling mot satta mål Redovisningsform Utvärdera efter varje temaområde
11
Bedömning En pedagogisk planering utifrån centralt innehåll, elevernas intresse och bestämda temaområden med tydliga kravnivåer Öva, öva och öva och få feedback för att slutligen visa kunskaper i ett examinationstillfälle. Matris i Unikum med kommentar hur eleven uppnår kravnivå efter varje temaområde
12
Hösten innebär i HK…
13
Vad tror du? Vilka råvaror kommer vi att använda under hösten?
Var kommer råvarorna ifrån? Hur påverkar detta val ekonomi? Hälsa? Miljö?
14
Då kör vi….
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.